uspavljivanje bez dojke

Kako ohrabriti bebu da se sama uspava?

Dok su male bebe nikome ne smeta što se uspavljuju na maminoj dojci, međutim vremenom kako mjeseci prolaze mama postaje sve razdražljivija i nervoznija. Uspavljivanja znaju da traju vječno. Nema ničeg normalnijeg od bebe koja se oseća sigurno u maminoj blizini dok sisa ali… Kad tad svaka mama poželi da svoju bebu nauči da se sama uspava, da se promjeni tarutina uspavljivanja sa dojkom. .

Ne postoji čarobni štapić kako da vaša beba zaspi bez sike u ustima. Jednostavno morate ili da čekate da beba sama preraste ili možete da pokušate da je naučite. Učenje ide polako.

Kada početi sa učenjem?

To umnogome zavisi od bebe jer bebe nisu iste. Neke bebe ovo savladaju jako rano i sisanje im bude nešto što odrade, a zatim puste dojku i uspavaju se a drugima je potrebno da budu “mnogo” stariji.

Da bi ovaj metod uspeo biće potrebno vrijeme i prolazak kroz više faza.

Evo kako faze idu:

  • Faza 1 – u kojoj se najčešće majke nalaze je ona kada beba sisa, uspava se i neće da pusti dojku već bi “sisala” svo vreme spavanja.
  • Faza 2 – nemojte da dojite i čekate da se beba u potpunosti uspava već pokušajte da je hranite do trenutka kada je skoro zaspala;
  • Faza 3 – je dojenje do trenutka da je beba sita i budna nakon čega se uspavljuje.

Ovaj proces može da traje kraće ili duže, a to umnogome zavisi od bebine starosti, spremnosti na saradnju al ii od mamine upornosti, smirenosti i želje. Kod odvikavanja bebe da zaspi na dojci je jako važno da ova mamina želja i odluka ne smije da dovodi do problema ili frustracije za obe strane.

Ono što može da pomogne je da se u sobi u toku noći ne pali svjetlo već da ako uopšte imate potrebe za njim to bude sasvim maleno osvetljenje tek da se nazire gde je šta u sobi. Što se pre naučite na slabu osvetljenost sobe u toku noći lakše ćete razdvojiti noć i dan. 

Za početak poželjno je da legnete sa vašom bebom u krevet u kom će nastaviti da spava po prestanku podoja. Nije poželjno da bebu po prestanku podoja prenosite u krevetac. Cilj ovog učenja i stvaranja navike je da se beba uspava bez vaše dojke, tj da se beba oseti dovoljno sigurno i da joj bude dovoljno udobno da može da se opusti i prepusti snu. Prebacivanje u krevetić to može samo da oteža i da se kod bebe pojača osećaj napuštanja.

Ukoliko se vaša beba već ovako uspavljuje pređite polako na sledeću fazu, a to je na dojenje do trenutka kada je beba skoro zaspala. Oči će joj biti zatvorene, disanje duboko ali još nije u potpunosti utonula u san. Nežno stavite vrh vašeg prsta u ugao bebinih usta da bi popustio vakum i da bi beba ispustila dojku iz usta. Nežno je mazite i nastavite da ležite još neko vreme.

Kada dođete do faze da se beba ne buni kada prestanete sa dojenjem u ovoj fazi pokušajte da uvedete sledeću, a to je dojenje do trenutka da je beba sita i budna nakon čega se sama uspavljuje. Nemojte da je ostavljate samu već budite uz nju dok se uspava. Možete da je naviknete na čitanje kratke pričice ili nešto slično što će je uvesti u san, a da to nije dojka.

Obavezno uvedite rutinu kako za dnevno tako i za noćno spavanje. Uvođenjem rutine, preciznih ritual, beba će znati šta sledi. Naprimer neka dnevno uspavljivanje bude uvek posle određenog obroka. Možda posle ručka ili posle užine između doručka i ručka. Za večernje uspavljivanje je potrebno da se zna da li će beba da se svake večeri stavlja na spavanje posle kupanja ili večere.

Cilj je da se beba osjeća sigurno i da se sama uspava. Ako ne uspijete da bebu naučite da se sama uspavljuje (a pod sama mislim na to da u ustima nema dojku) ni to nije smak sveta. Vremenom sve bebe nauče da se uspavaju same. Možda je samo momenat učenja pogrešan. Sačekajte koju nedjelju pa krenite ponovo od početka. 

Obavezno odgledajte i ovaj video, dobar je. 

Tereza Kiš
Savjetnica za dojenje
Urednik sajta www.superbeba.com

2 thoughts on “Uspavljivanje bez dojke

  1. Postovana, dobar dan. Dete 22m se uspavljuje na dojci, danju i uvece i u toku noci uglavnom je par puta potrazi. Ja sada imam kovid i moram da pijem aspirin jednom dnevno. Lekari kazu prekid dojenja, dete je veliko. Molim Vas za savet da li je prekid zaista neophodan ili bih mozda mogla aspirin da pijem ujutru i da prodje 5-6 sati dok dodje vreme da se dete uspava? Svakako sam planirala uskoro da prekinemo, ali sama pomisao na ovakav nagli prekid mi je jako stresna. Hvala unapred, srdacan pozdrav.

    1. Poštovana,
      Aspitin spada u lijekove koji se ne koriste uz dojenje zbog potencijalnih negativnih efekata na djete preko mlijeka. Molim Vas da dojenje ne kombinujete sa ovom terapijom. Jedina opcija nastavka dojenja je da porazgovarate sa doktorom o eventualnoj zamjeni terapije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.