Ankiloglosija je urođena anomalija jezika gde je frenulum, odnosno resica ispod jezika spojena sa podom usne duplje. Tako bi glasilo stručno objašnjenje doktora, a u narodu je to poznato kao (S)ZAPET JEZIK!

Radi se o urođenom problemu koji u zavisnosti od stepena može da:

  • ne ometa dojenje,
  • da ometa dojenje samo privremeno ili
  • da ga u potpunosti onemogući.

Pregled detetovih usta radi isključivanja prisustva frenuluma koji može jako da ometa dojenje bi trebao da bude rutinska stvar koja se radi u porodilištima. Samim tim imali bi mnogo manje ružnih iskustava sa velikim problemima nastalim sa dojenjem. 

Na fotografiji možete da vidite razne tipove fenuluma ispod jezika:

sapet jezik

Iskustvo jedne majke:

“Imam četvoro dece i svo četvoro su imali frenulum, a nasledili su ga od mene, a ja od mog oca! Znači u neku ruku može biti i nasledno ali i ne mora. U poslednje vreme vidim da dosta mama ima problema sa tim. U zavisnosti koliko je frenulum „zapet“, toliko može i da oteža majci i detetu dojenje!!!

Kod beba jezik ne naleže na donji deo bradavice i ne stvara se vakum, a sisanje se prekida posle par napora. Takva deca obično slabije napreduju, plačljiva su i razdražljiva (što je bio slučaj sa mojim prvim detetom). Kod majke može doći do mastitisa, prekida laktacije i ragada! To može i da deci smeta kasnije u razvoju govora. Ja sam moj frenulum otklonila u 28. godini jer mi je povlačio desni donje vilice i postojala je mogućnost da mi donje jedinice ispadnu.

Kada sam rodila prvo dete odmah sam to primetila ali nisam ni pomišlala da to može da joj smeta pri dojenju. Kako sam imala ravne bradavice i to je pogoršalo stvar i ja sam već drugi dan u porodilištu zaradila ragade. Naše „stručno“ medicinsko osoble ni jednom nije pokušalo da mi pokaže kako se beba stavlja na dojku, a ne da mi kažu da frenulum može da ugrozi moje dojenje! U kontaktu sa jednim stomatologom sam saznala da to može da se otkloni ali pošto je beba u pitanju to mora uraditi dečiji hirurg. Da napomenem da mi mleko nije nadolazilo, da je beba bila 24h na siki, a ja sam prolazila pakao sa ragadama, a o mom psihičkom stanju da vam ne pričam. U porodilištu mi mleko nije nadošlo (7 dana ), kući nije nadolazilo (7dana), prva kontrola pali za 60g i pravac bolnica (5 dan). Svi mogući nalazi sve ok i dohrana savet, nemam mleka. Uvodim dohranu i dojim. Oko 20. dana sike meke mleko ne nadolazi (da napmenem da nisam uopšte čula da guta za svo to vreme). Tada saznajem za frenulum i vodim bebu kod hirurga i za dve sekunde sve je bilo gotovo. Malo traumatično za nas mame ali  za njihovo dobro. Beba počinje da siki lepo i za dva dana po „seckanju“ meni nadolazi mleko. Sa ragadama sam se mučila još neko vreme ali dohranu sam izbacila i moja curica je sikila 17 meseci.

Drugo dete kada sam rodila (kako sam se prodila u drugom gradu gde u bolnici radi dečiji hirurg) odmah je po rođenju urađen zahvat i ja sam drugi dan imala mleka za tri bebe. Ovo bih preporučila svim mamama da ukoliko u bolnici u kojoj se porode ima dečiji hirurg da intervenišu i to odmah urade.

Treće dete isto je pušteno iz porodilišta sa frenulumom. Sa četri nedelje sam bebu odvela i uradila zahvat. Tako isto i četvrto. Isto kao i sa prvim detetom trebalo je 5-6 dana da nadođe mleko al sad sam bila iskusnija pa sam znala kako da ih postavim na dojku da ne bih opet zaradila ragade.

Vidim da mame odugovlače i čekaju po godinu dana da im bebe napune ali moja topla preporuka što pre to bolje. U razgovoru sa hirurgom oko frenuluma najbolje je uraditi u prvih 6 nedelja jer kožica nije još zadebljala i nisu se razvili nervni završetci te je stoga bol koji bebe osećaju jako mali i nije potrebna nikakva anestezija, a dojenje se nastavja normalno kao da se ništa nije ni desilo.

Autor: Jelena Drčelić

 

U vezi podvezanog jezika – kod nas u CG je takav naziv,
Problem smo imali 5 mjeseci, sasvim slučajno otkrili kod ORL doktora u bolnici. Spletom raznih okolnosti i lijenošću naših doktora, odlučili smo se za intervenciju u privatnoj ordinaciji. Intervencija je trajala 3 sekunde. Bez krvi, bolova, bez anestezije, ta resica ako se ne riješi dok je beba mala postaje prokrvljena žila, stvara problem pri govoru, izbacivanju iz usta bilo hrane ili sekreta. Posle toga, mog sina sam dojila odmah već u autu na putu do kuće. I prvi put osjetila olakšanje i posle toliko mjeseci uspješnog dojenja. Simpatično je što se nakon toga odmah plazio i igrao sa svojim jezikom. 
ps: u Cg su babice nakon porođaja prstom razdvajale tu resicu od jezika bebi, ali se odavno to ne radi kako bi se od jednostavnog “babica zahvata” napravila operacija i plus zarada. To mi je rečeno u povjerenju.

anonimno, majka članica grupe za podršku dojenju

Pored sapetog jezika postoje i resica ispod gornje ili donje usne koje u pojedinim slučajevima znaju jako da otežaju dojenje, a jedan od primera kako to izgleda je ovako:

resica usna

Popunite upitnik kako bi olakšali drugim majkama probleme koje imaju zbog frenuluma: ANKETA

Jako korisne vežbice sa bebom koje se rade posle sečenja resice kako bi se povećala pokretljivost jeika a ujedno i olakšalo bolje zarastanje ranice nakon zasecanja:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.