regresijaSvi smo ih osetili zar ne… Dete je jedno vreme lepo spavalo po celu noć, ako zanemarimo možda jedan podoj u snu tokom cele noći, a uz bebu spavali su svi.

A onda kada se to najmanje očekivalo iznenada vaša fina beba je počela da se budi STALNO! Traži utehu, hranu, maženje i plače…

Šta se to desilo? Žalili ste se drugaricama, rođakama i pokušavali da pronađete razlog. Ne nije vaše mleko slabo, ne, ne… Radi se o regresiji spavanja.  

Šta je to regresija spavanja?

Dakle šta je to regresija spavanja ili drugačije rečeno nazadovanje u navikama spavanja. Termin regresija spavanja se koristi da se opiše stanje tj periode kada beba ili dete koje je lepo spavalo preko noći počinje da se često budi u toku noći i ima problem da ostane duže u stanju sna. Regresija se može javiti u periodima skokova u razvoju a zna da traje dve do šest nedelja nakon čega se prespavana noć jednako brzo kao što se pojavila ponovo javlja odnosno beba se ne budi tako često kao u predhodnom periodu.

Ova regresija se jako često poklopi sa periodima zvanim skokovi u razvoju tako da se pripisuju njima.

Kada se sve javljaju regresije spavanja?

Najuočljivije regresije se javljaju u relativno preciznim periodima odrastanja deteta i to u dobu oko 4. meseca starosti, oko 9 meseci starosti i sa oko dve godine.

Kao što je slučaj sa skokovima u razvoju tako je i sa regresijama u spavanju, posle svake ove faze regresije beba usvaja neku od važnih stepenica svog razvoja poput sedenja, puzanja, stajanja, učenja korišćenja noše (tute).

Ova faza NIJE povezana direktno sa dojenjem, već se radi o normalnoj fazi svakog djeteta bez obzira na način hranjenja. 

Šta očekivati?

1. Malo sna

Možda ćete pomisliti da je to lako i da vam neće smetati ali i najizdržljivija osoba kad tad više nema snage.

2. Ekstremna preosetljivost

Prisetite se kako se vi osećate kada ste nenaspavani: nervoza, razdražljivost i najverovatnije preosetljivost. Isto tako se oseća i vaše dete. Naviklo se da spava i odjednom nailazi na mnogo problema sa uspavljivanjem. Naravno sada shvatate da će i dete biti osetljivo i razdražljivo.

3. Više maženja

Koliko je vama teško da shvatite šta se dešava jednako teško je i detetu! Potrebna im je podrška i razumevanje i mnogo maženja dok ne prođe ova faza. Sve će se to promeniti čim faza regresije prođe.

4. Povećana glad

Skokovi u razvoju su važni trenutci u životu deteta. Sve dok je dete u skoku, koji se često poklapa sa regresijom u spavanju, detetovo telo radi „prekovremeno“ tako da mu je potrebna hrana. U tim trenutcima dete traži da jede i jede i jede…

Kako preživeti regresije spavanja?

Za početak duboko udahnite… Regresije spavanja nisu zabavne nikome pogotovo ako ste se tek navikli da lepo ljudski prespavate noć.

Ne zaboravite da je ovo samo razvojna faza vašeg deteta. Ponovo će se sve vratiti u normalu i vi i vaše dete ćete ponovo spavati. O da… sigurno ne verujete sada ali videćete… Kao što je već gore napisano ova faza zna da traje dve do šest dugih nedelja a ako traje duže onda se ne radi o regresiji već je potrebno potražiti drugi uzrok.

Sve dok traju ove neprospavane noći setite se da ste i vi i dete podjednako umorni i razdražljivi. I pored svega dajte sve od sebe da bude što smireniji. Pomognite detetu da se oseća što smirenije i da spava koliko god je moguće.

Još par saveta:

  • Budite fleksibilni. Regresija je privremena faza pa joj se prilagodite.
  • Tražite pomoć. Neka se i tata nađe pri ruci kad god je moguće kako bi mama mogla da odspava bar preko dana.
  • Prihvatite dodatna hranjenja kao nešto normalno jer su prolaznog karaktera. Obećavam vam da će se sve vratiti uskoro u normalu.
  • Pomognite detetu da se opusti uz masažu, kupanje ili pričicu…
  • Obratite pažnju na okruženje. Da li je došlo do promene godišnjeg doba? Da li je toplije u sobi nego pre? Hladnije? Da li ranije počinje dan?
  • Probajte da dete spremite za spavanje malo ranije od uobičajnog. Večina dece je spremna za noć između 18 i 20h. Ukoliko dete spremate za spavanje mnogo ranije ili kasnije od ovog perioda možda vam ovo pomeranje bude od velike koristi.
  • Nemojte usvajati nove navike koje vam ne trebaju poput ljuljanja deteta sve dok ne zaspi… takva navika je nepotrebna.
  • Ako ništa drugo ne pomaže posetite pedijatra.

(Tekst prilagođen sa: sleeplady.com)

Šta je to što je vas najviše namučilo a šta vam je pomoglo?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.