AJ – dojenje u drugoj polovini prve godine

Draga Tereza,
beba je rodjena 4.6.2014.godine, rodjena je u 38+1 nedelji, zdrava, slava Bogu 🙂
Rodjena je sa 3150gr.,iz porodilista smo izasle 6.6.- tada je imala 3000 gr. Na prvoj kontoli 7.7. ima 3820,
 6.8. – 4340, 16.9 – 5020,11.12.-6.960 gr.
Prvih mesec dana beba je dobijala i dohranu (aptamil) nekad bi popila 15,nekad 30,60 ml….ali sam se muski potrudila  i od pocetka jula sama odbija dohranu. Pre malo vise od dva meseca smo krenule sa cvrstom hranom.
Ja koristim terapiju za stitnu zlezdu par godina unazad (imam hipotireozu),pijem eutirox 100 mg.
Kao sto sam vec napisala uveli smo cvrstu hranu malo pre nego sto je napunila sest meseci. u pocetku je lepo prihvatala sve sto sam joj nudila, ali poslednjih 7-10 dana jedva pojede par kasicica. Prvo pitanje je koliko joj mleko u ovom uzrastu daje potrebne materije i Vas savet da bolje ruca. Inace je vesela, aktivna, zivahna beba.
Drugo pitanje je vezano za nocne podoje. Ona se budi 2-3, a nekad i vise puta nocu i dok siki naspavi da spava. Prosto ne znam da li je gladna ili samo tako lakse zaspi. Interesuje me Vas stav o nocnim podojima u ovom uzrastu (8 meseci). Da li treba da ima nocne podoje?  Da napomenem da se budila i dok je lepo ruckala danju.
Izvinite na opsirnosti.
I hvala unapred
odgovor:
Draga majko, hvala Vam na detaljima. Vaše dete lepo napreduje a svako dete ima svoje faze kada lakše i lepše jede a i kada počne da mrljavi. Drago mi je da ste na vreme uspeli da isključite veštačku hranu. Majčino mleko je deci do prve godine osnovna hrana ali nakon šestog meseca ipak ne zadovoljava sve nutritivne potrebe. Ono u drugoj polovini godine zadovoljava oko 50% potreba. Naravno ne postoji odjednom presek u padu već se radi o postepenom povećanju potreba deteta koje raste. Zato se polako ta razlika popunjava drugom hranom. Dešava se da dete počne u određenom periodu da odbija čvrstu hranu iako je pre toga normalno prihvatilo ali to nije razlog za paniku već samo za strpljenje. Dete uglavnom kada pređe opet na dojenje ima neki problemčić, ili su u pitanju zubići ili nešto drugo. Vremenom se sve opet vrati na svoje. Detetu neće ništa hvaliti kada napravi tu pauzu , važno je da se hrana nudi a dete će je opet prihvatiti.
Noćni podoji sa nutritivne potrebe nisu potrebni ali deca jako često sisaju i u toku noću.
srdačan pozdrav
Tereza Miljković
savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.