Jak refleks izlaska mleka

Više je razloga zašto neke majke imaju izrazito jak refleks izlaska mleka. Ukoliko se radi samo o posledici prepunjenih dojki onda probajte polako smiriti tu prepunjenost kako je opisano u ovom tekstu: Praktični saveti: Šta da radim dojke su mi prepune mleka?

Ukoliko dojke nisu prepunjene već se radi o jednostavno prohodnijim dojkama iz kojih pod uticajem hormona oksitocina mleko ide prebrzo, pogotovo kada se radi o sasvim malim bebama, probajte ovako:

Kako pomoći detetu kada majka ima jak refleks ispuštanja mleka?

  • Pronađite u zavisnosti od uzrasta deteta položaj koji će detetu pomoći da lakše savlada jak nadolazak mleka, preporučuje se da beba sisa u što uspravnijem položaju i/ili da je iznad dojke. Neki od tih položaja su prikazani na ovim slikama:
  • Podižite dete često da podrigne kako bi izbacila višak vazduha iz stomaka kog se naguta u trenutcima kada mleko ide jako.
  • Dojite češće tako će dojke biti manje napete, a dete manje gladno i samim tim će sporije sisati.
  • Dojite kada je dete pospano i opuštenije. beba će tada “nežnije” da sisa pa će i mleko sporije da izlazi.
  • Sačekajte da osetite kada krene mleko pa nežno dete skinite sa dojke stavljanjem vrha malog prsta u ugao detetovih usta da lakše ispusti dojku. Pustite mleko da iscuri pa kada se smiri vratite dete na dojku.

  • Ukoliko je potrebno ali samo ako je stvarno potrebno izdojite malo mleka na početku da se dojka malo isprazni pa stavite bebu da sisa. Ovo je nezgodna metoda jer izdajanjem podstičete stvaranje sve više mleka. Ako krenete ovako onda se trudite da vremenom polako smanjujete tu količinu koju izdajate kako bi se polako smanjila količina mleka koja se stvara i smanjila prepunjenost dojki.
  • Probajte da pred podoj stavljate hladne obloge na dojke koje će usporiti izlazak mleka.

Više detalja o refleksu imate ovde: Let down refleks ili refleks ispuštanja mleka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: