NV – da li je detetu dovoljno kvalitetno moje mleko

Postovana Tereza, imam jeden mali problemcic.

Moja beba ima 7 i po meseci i pocela je sa cvrstom hranom pre dva meseca. Dobra je, zdrava je i mislim da lepo napreduje, medjutim,od kako jede cvrstu hranu, beba mi se cesto nocu budi sa placem i jedino je moja dojka umiri.

Pokusavala sam da joj uvece dajem neko vreme oko 19h veceru, ali opet ista situacija, pa sam odustala.Mnogi mi kazu da mozda nemam dovoljno mleka, pa vas ja pitam za savet, da li da joj pocnem dajem formulu samo uvece npr. ? Dete je rodjeno u terminu, rodjeno sa 3300, prvi mesec napredovalo 1250gr, tj.imalo je 4550, drugi 5750, tri i po 6850, peti 7500,sesti 7650, sedmi 7950., iskljucivo dojena beba, nikad do sad nije pila ad, ali se ja bojim da sada nemam vise toliko mleka kao sto je to bilo na pocetku, jede kasice, krenula sa 5,5, ima po dva obroka dnevno, neki put i treci, ta vecera, ali retko. Ne koristim nikakvu terapiju, sem nekih vaginaleta kansen stavljam po preporuci ginekologa, tri dana, ciklus mi se jos uvek nije vratio, dete trenutno ne koristi nikakvu terapiju. unapred zahvalna.

odgovor:

Ne postoji nikakav razlog da uvedete flašicu. Vašem mleku ništa ne hvali kao ni detetu. Nemojte da žurite sa količinom i brojem obroka. Polako detetu trebaju i podoji. Pokušajte preko dana da dete bude malo više skoncentrisano na podoje jer je u uzrastu kada mu sve odvlači pažnju pa možda želi u toku noći da nasoknadi. Možda se sprema i neki zubić…

Tereza Miljković
savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.