DJ – Dvomesečna beba koja je skoro prestala da sisa

Poštovana Tereza,

Majka sam male *****, našeg trećeg deteta koje prekosutra puni dva meseca. Beba je u početku sisala kako treba, prihvatala u 2-3 navrata Humanu koju sam joj dala u prvim trenucima nedoumice oko laktacije, prihvatala moje izmuzeno mleko iz flašice, jednom rečju sve.

U poslednje tri nedelje ja sam imala neki stomačni virus u trajanju od 2-3 dana, nastavila sam da je dojim, a takođe i neki sezonski virus već drugi put za tri nedelje. Bebi je nosić dosta zapušen, ali i kad nije u poslednje dve-tri nedelje mnooogo slabo sisa.

Ja se za to vreme nisam izmuzavala, ali vidim po dojkama da su poluprazne. Danas sam se u jednom  momentu izmuzla i vidim da sam iz obe dojke jedva izvukla 100 ml. mleka, a do pre tri nedelje izmuzavala sam i po 180 ml. U levoj dojci mi je inače tri puta manja količina nego u desnoj, a malecka sisa uglavnom iz jedne dojke po podoju, pa pri sledećem iz druge.

Ako u levoj imam po 30 ml. (količina sigurno jeste tolika jer su dojke mekane i poluprazne), to sigurno nije dovoljno za njen uzrast po podoju.

Pokušavam češće da je stavljam na dojku, ali jednostavno neće, odbija. Imam utisak da ne bi ni jela da je ne stavim na dojku. Zbog curenja nosića nismo je vodili na vakcinaciju, pa je nismo

ni merili. Ne znam koliko bi trenutno mogla da ima kilograma.

Da li imate neki predlog za naš “slučaj”? U nastavku Vam šaljem podatke o bebi i meni.

Srdačan pozdrav,

******

Datum rođenja: 14.12.2014.

Rođeno 4 dana nakon predviđenog termina, prosečna ocena 9/10

Telesna težina na rođenju 4 kg., otpuštena sa 3.900 g., na pregledu sa 40 dana imala 5300 g., nakon toga nije merena.

Isključivo dojena, ne pije vodu niti bilo šta sem majčinog mleka.

Ni beba ni ja ne koristimo nikakvu terapiju.

odgovor:
Draga majko pravo merilo količine mleka odnosno činjenice da li Vaše dete dobija dovoljno mleka (za dojenu decu bez dodataka bilo čega) su redovno stavljanje deteta na dojku i redovno mokre pelene. Ukoliko Vaše dete ima 4-5 (ili više) mokrih pelena u 24 sata znači da piški dovoljno a to automatski znači i da posisa dovoljno mleka. Nemojte se zamarati izdajanjem radi merenja mleka jer je izdajanje merilo samo toga koliko ste u tom trenutku izvukli iz dojki a svakako nije merilo koliko mleka u dojkama ima. Dete to radi mnogo bolje i efikasnije.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.