TT – da li sam mogla da dojim svoje dete, gde sam pogrešila

Draga Tereza, beba ima vec 3meseca, nazalost koristimo adaptirano mleko, znam da samo odgovarate na pitanja vezana za dojenje, ali ne znam koga drugog da pitam.

Uglavnom prica je ovakva, nisam dobila mleko u bolnici niko me nije savetovao, dosadjivala sam svim sestrama i babicama u bolnici, ugavnom sam dobijala odgovor “moze da krene i nakon nedelju dana”. I svakog dana sam se nadala da ce da krene. Pokusavala sam i masazom, toplim pelena, sve sto su druge porodilje predlozile probala sam, sve su vec imala nekog iskustva sa dojenjem. Petog dana pojavila se kapljica i verujte vece srece nije bilo, doneli su mi bebu na prvi podoj pokazali su mi kako da ga dojim, trajalo je to nekih sat vremena, posto je on plakao nakon podoja, rekli su mi samo da nemam dovoljno mleka, nahranili su ga, i posavetovali me po izlasku da nastavim da dojim ali i da kupim dohranu. Uglavnom od kako sam dosla kuci pila sam i cajeve i dosta tecnosti i pokusala da  dojim, mislim da sam bebu drzala i po dva sata na sisi, ali ona je samo plakala, nisam uopste osecala da imam nesto u grudima. Prva mi je beba i ne znam kako je, nikoga nisam imala ni da pitam, sve majke koje znam dobile su mleko odmah, niko nije imao probleme. Medjutim kod mene se pojavi ponekada samo neka kapljica, a u neko doba dana koliko god da pokusavam nista ne krece. Patronozna sestra me je na kraju savetovala da odustanem, ako se nije pojavilo za 10 dana verovatno i nece. Tako da sam na kraju odustala. Nisu mi trebala teblete za prstanak ni slicno, primecivala sam ujutru na spavacici po malu flekicu od mleka, a tokom dana ni kap. Masaze, tople pelene nista mi nije pomoglo, cak su mi se grudi i smanjile i bile skroz mekane  nakon porodjaja.

Zanima me da li je to mozda posledica mog nerviranja u bolnici, jer su sve zene dojile, a ja samo kukala i cekala da krene nesto kod mene, a veruj mi cak sam znala i da pocnem da placem kada vidim kako svim zenama donose bebu na podoj, a ja samo lezim i cekam da je donesu jednom da je vidim, ili samo da se pomirim sa cinjenicom da nisam imala mleka? Niko nije bio raspolozen da mi to objasni u porodilistu, a ni patronozna sestra nije bila nesto zainteresovana da mi pomogne. Da li sam mozda ja negde pogresila, evo i sada nakon tri meseca i dalje me to muci? Vidim da u grupi svi pisu o dojenju, mnogima ste pomogli, pa i ako sam negde pogresila da znam da mi se ne ponovi sa sledecom bebom. Hvala Vam unapred.

odgovor:

Prvo i najvažnije VI NISTE POGREŠILI. Ukoliko ima greške za nju je odgovorno osoblje porodilišta. Jako je mali broj žena koje realno ne mogu dojiti. Sobzirom da ne mogu videti ovako Vaše dojke ne mogu Vam reći da li imate problem ili ne ali ako Vam nije problem pošaljite mi ovde fotografije iz par uglova kako bi mogla da ocenim. Sa druge strane mogu da Vam kažem da je nakon porođaja potrebno da se dete jako često stavlja na grudi da stimuliše stvaranje mleka i pomogne celom procesu da se pokrene. Hormoni rade jedan deo ali samo podoji najbolje stimulišu stvaranje mleka. Bez podoja kao što ste rekli niste ni imali šansu da vidite da li će se i koliko razviti laktacija.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.