SM – promene u stolici dojene bebe i sapet jezik

Poštovana Tereza, 

Beba rođena 24.11.2014, rođena u terminu i zdravo. Porođajna težina 3240, izlazak iz rodilišta 3070 na kontroli sa 2 mj .4670.  (današnju težinu ne znam jer je zadnji put vagana na kontroli kod pedijatra sa 2 mj.) Inače živahna beba i vesela. 
Beba je isključivo dojena od početka nisam nikad koristila ad , niti nisam imala probleme sa dojenjem. 
PITANJE: 
Već tjedan dana primjećujem sluzavu stolicu kod bebe , stolica bude smečkasto  – žuta ali sluzava. 
Moram se brinuti ili je to normalno kod dojene bebe ? Prije je stolica bila žučkasto kremasta. 
Imala bi još jedno pitanje, pedijatar mi je rekao da beba ima zapet jezik pa me zanima Vaše mišljenje kad se to bebi uklanja? Za sad beba sisa dobro, ali strah me da joj to u budučnosti ne ometa ili otežava sisanje, budući  da sam čitala da bebe sa tim problemom imaju poteškoće sa sisanjem. 
 
Ljubazno Vas molim za savjet. 
 
Srdačan pozdrav
odgovor:
Draga majko,
Negde u uzrastu oko 2 meseca kod beba se počinje pojavljivati pojačano lučenje pljuvačnih žlezda pa bebe mnogo balave. Jedan deo pljuvačke se sliva vani a deo i progutaju. Baš taj deo progutane pljuvačke koje ima prilično u bebinoj stolici stvara sluz. Ukoliko je u isto vreme beba ima i nosić koji curi eto sve više sluzi a samim tim i promene u izgledu, boji i mirisu stolice.
Sapet jezik se ne javlja samo u jednom obliku već ima mnogo različitih stepeni. Od stepena ankiloglosije zavisi da li će beba, a i Vi sa njom, imati problema sa dojenjem. Na osnovu stepena i eventualnih problema sa dojenjem određuje se kada će se raditi zasecanje. Ukoliko nemate preoblema sa podojima to je ok ali ne zaboravite da na vreme u saradnji sa doktorom dogovorite i tu rutinsku proceduru kako dete kasnije ne bi imalo problema.

preporučujem da pročitate: Ankiloglosija ili “sapet jezik” i dojenje

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.