MM – jak refleks izlaska mleka i uspavana beba

Imam bebu od 20 dana, na rodjenju je bila teska 2700g a dugacka 49cm, 10 dana pre ocekivanog termina. Isljucivo je dojena, odnosno samo moje mleko pije s tim sto joj ga povremeno bas dam na flasicu zbog sledeceg problema. Dakle, nikako da krene normalno da sisa (ili kako vec ja mislim da je normalno). Pokusacu sto blize da pojasnim. Desnu dojku lepo prihvata ali sisa jako kratko pa se valjda umori pa zaspi i nikako da je probudim, pa posle 15 minuta bude ponovo gladna pa onda sve ispocetka i tako stalno verovatno zbog toga sto malo posisa pa brzo ogladni. Posle nekoliko takvih tura spava duze pa onda sve ispocetka. Ja donekle mislim da je to zbog toga sto je mala pa nema jos snage ali opet nisam sigurna. To je prvi problem. Drugi je to sto nam sa levom dojkom niiikakooo ne ide. Bukvalno povuce 3 puta pa je izbaci pa joj je ponovo stavim, pa opet 3 puta i izbaci i sve u krug. Uz to joj sve vreme mleko bukvalno curi niz bradu i cesto se i zagrcne.. Imam utisak kao da mleko previse ide i da ne moze ona da postigne sve da proguta. Tako da levu dojku stalno moram da izmlazam. Pokusala sam i nakon izmlazanja da joj je ponudim, jer mozda joj je nezgodno kad je onako puna ali ni to nije dalo rezultate. Valjda nisam previse konfuzna 🙂 I unapred puno hvala na odgovoru. Pozdrav

odgovor:

Ukoliko Vaše dete lepo sisa iz desne dojke i zaspi (dojka je mekša nakon podoja, čuje se gutanje, dete aktivno lepo sisa i guta…) onda je to buđenje nakon 15 minuta najčešće jer ima potrebu da podrigne pa traži da je podignete.

Problem sa levom dojkom se rešava kao što ste rekli sa malo izdajanja pre podoja da popusti napetost i prođe nalet mleka a zatim podoj u položaju koji odgovara i Vama i detetu, eksperimentišite malo sa njima dok ne nađete odgovarajući. Ako treba prekinete nakon nekog vremena i neka dete podrigne pa nastavite na istoj dojci.
Ne preterujte u izdajanju leve jer će Vam to napraviti velik problem.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.