DANILO – da li je moje dete gojazno?

Postovana Tereza,
moja beba je rodjena 01.08.2014.jedan dan posle termina, carski rez je radjen. Tezina 3660kg, 53cm. Jako sam zelela da ga dojim, ali mleko nije odmah krenulo tako da je par dana u porodilistu dobijao aptamil. 5.avgusta, kad smo dosli kuci je cesce bio na dojci i mleko je krenulo, poceo da sisa na dva sata, ponekad i cesce. Dohranu (aptamil) sam mu davala s a m o kad bi jako plakao i to odmah posle podoja (objasnili su mi u porodilistu da je “najjaci plac, plac za hranom”). Posle 30ml dohrane, prestajao bi da place. Ne mogu Vam tacno reci koliko, ali trudila sam se da sto manje dobija vestacko mleko. Orijentaciono, nismo potrosili ni jednu kutiju mleka za tri sedmice, prosao je rok pa sam bacila ostatak. Od tada pa do 6.meseca tj.do prvog februara je iskljucivo dojen. I napredovao je odlicno, po misljenju dr i previse…to me brine…napisacu Vam tezinu
5.9.2014. je imao 4785gr
6.11.2014. 8130gr
19.01.2015. 9310gr i 69cm
Tada je imao poslednju kontrolu. Nisam davala cajeve, kasice, vodu do punih 6 meseci. Ne koristimo nikakve lekove niti vitamine, ni beba, ni ja. Ja samo vodim racuna o ishrani, trudim se da se hranim zdravo. Vise puta u toku dana jedem, obroci su umereni.
Od prvog februara sam pocela da mu dajem po malo (jedan obrok, tj.poluobrok koji on dopuni mlekom) nemlecne hrane. Dopada mu se i to. Srecan je, veseo, zadovoljan. Pelene uredno mokre. Stolica redovna. Sada sisa na 3-4 sata, nekad prodje i 5 sati, pa tek onda ogladni.
Moje pitanje: je li on “gojazna” beba???
Stalno se pitam da li gresim u necemu…da li treba da proredim podoje…

Unapred hvala na odgovoru.

odgovor:

Draga majko ako ste adaptirano mleko davali samo kao manji dodatak u prvom mesecu a nakon toga nastavili sa dojenjem a uz to je Vaše dete zdravo onda neka Vas ne brine težina jer će se istopiti. Sada je na Vama kada ste krenuli sa čvrstom hranom da ona bude umerena, raznovrsna prema bebinom uzrastu. Videćete da će sada odjednom mnogo manje dobijati na težini što je normalno jer će koristiti svoje zalihe koje ima.
Gojazno u lošem smislu može biti ono dete koje nije hranjeno majčinim mlekom a ima tako nagli porast težine jer je masnoća koja se taloži od veštačkog mleka kao i od druge hrane (osim majčinog) takva da stvarno može da ostavi posledize po zdravlje.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.