Sofija – (Ne)Napredovanje bebe

  • Beba je rodjena 20.oktobra”14
  • Rodjeno u terminu i zdravo sa ocjenom 9/10
  • Beba je rodjena sa 3700, iz porodilista izlazimo sa 3570, za 8 dana vracena porodjajna tezina. Prvi mjesec 4350gr, drugi mjesec 5200, treci mjesec 5750 i nakon 15 dana od poslednje kontrole (tu je napredovao 550g) napreduje svega 150gr. Nalazi su dobri. Beba ima refluks koji nije prejako izrazen ali bljucka i nakon sat ipo-dva nakon podoja, a i izostaje mu stolica po 14 dana- to je pravilo.
  • Beba je iskljucivo dojena, ja se ne izdajam, on sisa, prva dva mjeseca imao je 8 podoja za 24 sata, treceg 6 podoja,sada u cetvrtom ima 7 podoja. uvijek ima po jedan nocni (ako zaspe oko 21-22h podoj u 2-3 pa ujutro oko 7-8, ako se on ne budi ja ga budim)
  • Sa dojkama cesto imam problema jer se kanali zacepe, ali to je kada beba slabije sisa.
  • Ne koristim terapije.
  • Beba ne koristi terapiju

Postavite pitanje sa što više detalja kako bi dobili precizniji odgovor:

Postovana Tereza, kao sto sam napisala gore, problem je sto beba slabije napreduje poslednja dva mjeseca. Nalazi su uredni, ima 7 podoja za 24 h. prva tri mjeseca je sisao 10min jednu 10 min drugu (u prosjeku), medjutim sada sisa mnogo duze, po 25 min jednu ja ga maknem i stavim na drugu kad je isprazni ili kada se bas olijeni da sisa. Ja shvatam da bebe imaju svoj ritam i da ja imam sliku bebe buce vjerovatno, ali mi je ovo palo teze u smislu da li ja grijesim kod dojenja, jer beba slabo place(ne pokazuje znake gladi), par puta je plakao zbog gladi, ja ga dojim na 3 – 3 ipo sata, a kad zavrsi sa sisanjem djeluje zadovoljno, cesto i “pijano”. Ima uvijek mokru pelenu samo kaki na svakih 14 dana. Unaprijed se zahvaljujem i pozdravljam.

odgovor:

Draga majko bez razloga brinete, dete Vam je zdravo, lepo napreduje, a pod napredovanjem nemojte nikada gledati samo jednu stvar već gledajte dete u celini. Ono napreduje i u dužinu, razvija se i intelektualno i emotivno… ma mnogo toga 🙂 Sve dok dete sisa redovno, a Vaše to radi samo su sada podoji malo duži, i ima redovno mokre pelene sve je kako treba. Za stolice je normalno da izostaju pod ovim uslovima: Beba nije kakila nekoliko dana!
srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.