JS – čvorovi u dojkama

Borimo se sa dojenjem. Inace beba stara mjesec i pol dana sada.

Rodila sam carskim putem. Trebalo je malo duze da mi nadodje mlijeko. Nekih 2 tjedna. Nakon toga pocele su se stvarati kvrge. Na desnoj siki su mi se napravile uzasne kvrge koje nisam mogla nikako razbiti i otisla sam u bolnicu da mi oni razbiju. Dali su mi syntocinon sprej i preporucili da si ga uzmem da ce mi on pomoci u otvaranju kanalica. Uzela sam ga na svoju ruku i tu i tamo ukapam kad se stvore kvrge. Da napomenem da mi je dijete dosta lijeno za povuci mlijeko kako treba, to mi je rekla i patronazna kad je vidjela. On vise mili siku i navlaci nego sto pojede. Rodjen je 15.1 3450 g na izlazu 3300. Za dva tj kod pedijatrice 3300. I sad 16.2 je bio 3750. Sinoc mi se opet napravile kvrge na desnoj grozne da sam ih jedva razbila. Na lijevoj mi se isto znaju napraviti al ne u toj mjeri al isto bude koma. Zanima me zbog cega je tako . Kako da mu dajem siku . Pogotovo kad samo tako navlaci. I sad smo prosli 6-ti tjedan a on stalno na siki . Dali je to normalno? Vec sam luda od borbe i kvrga iskreno.
Hvala unaprijed
odgovor:
Pre svega hvali mi jedna mala informacija a to je da li su Vam bradavice zdrave u smislu da na njima nemate ranice. Ako je sa njima sve ok, a dete samo sisa bez flašice i ako su pelene redovno mokre onda je sve ok sa te strane. Poželjno je da sisa jednako iz obe dojke kako bi se obe jednako stimulisale. Kako se to radi? Pri podoju date prvo jednu dojku da je lepo isprazni pa ponudite drugu dojku ako je želi. Sledeći podoj kreće na toj drugoj bez obzira da li je dete sisalo ili ne pri predhodnom podoju. Znači princip leva desna desna leva…
Onog momenta kada budete krenuli da dete stavljate što ispravnije na dojku pri svakom podoju, da podoji budu česti (ne gleda se na sat) i da ispoštujete jednako pražnjenje obe strane tada ćete opasnost od zastoja svesti na minimum.
Izdajanje i masiranje svedite na minimum. Koristite ga isključivo ako su dojke prepunjene da malo popustite.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.