Zoi – zeleni kolostrum

Postovana Teresa,
Pisem vam po preporuci prijateljice koja mi je rekla da savetom pomazete mamama koje imaju problema sa dojenjem.
*Naime, porodila sam se pre 10 Dana (22.02.2015) prirodnim putem.
*Dete je rodjeno u 41 nedelji zdravo.
*Tezina deteta na rodjenju 3050gr, duzina 50cm. Tezina po izlasku iz porodilista 2750gr.
*Dajem ad mleko 60ml Bebalac.
*Terapiju sam primala zbog temperature na porodjaju, I beba I ja, antibiotik 5 dana, po recima nadleznih taj antibiotik ne smeta dojenju.Temperatura je spala meni is to vece beba je nije imala. To se desilo usled urinarne infekcije koju sam imala.
Pitanje: Jos u porodilistu sam pocela da stimulisem bradavice I proveravam da li krece kolostrum.
Iznenadila sam se kada sam videla gustu zelenkastu tecnost. Sestre iz laktarijuma u Visegradskoj su mi savetovale da ipak ne dojim I uradim bris. On je uradjen I nije nista izolovano. Receno mi je da nastavim da izmlazam tu tecnost dok ne krene svetlije a da do tada hranim bebu adapt mlekom iz flasice. Tako sam I radila I sada kada je kolostrum svetliji, cak iz nekih kanala potekne I mlaz, bebi ponudim dojku pre flasice, medjutim ona slabo vuce I nervira se I pocinje plakati jer shvata da mleko ne ide tako lako kao kad pije iz flasice, dojku izbacuje I onda dobije flasicu. Mog kolostruma nema puno, oko 10ml izmlazem sad sam I to malo pocela iz flasice da dajem da dobije bar malo zdrave hrane.
Za mleko koje ocekujem i ne znam da li ce doci pijem mleko, jogurt, malteks, bezalkoholno pivo i caj za dojilje, za sad jos nista.
Da li imate iskustva sa zenama koje su imale ovako tamniju boju tecnosti iz bradavica na pocetku i koja su njihova iskustva? Do koliko vremena nakon porodjaja je moguce da dodje mleko? Da li imate neki savet kako da nateram bebu da lepo sisa dojku kako bi stimulacijom i mleko krenulo?
Inace od kad joj dajem kombinaciju mog “mleka” I adapt, cesce ima stolicu I krace spava (mozda se adaptira??)
Hvala vam unapred, svaki savet ce mi dobro doci.
S postovanjem

odgovor:
Draga majko kolostrum ne mora biti žute boje dešava se kao kod Vas da bude prebojen u zeleno. Slobodno ste mogli da dojite. Da bi Vam mleko krenulo kako treba potrebno je da sisa 8-12 puta u 24 sata, a ovako sa adaptiranim neće ni krenuti. Džaba Vam sva hrana bez stimulacije dojki redovnim podojima.
Kako ubediti bebu da prihvati podoj?
Kako vratiti bebu na dojku i uspešno dojiti

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.