Braco – da li imamo dovoljno podoja?

Pozdrav.

Moj sin rodjen je 06.08.2014.godine, sa 3610 g, 8 dana poslije termina, prirodnim putem i zdrav, hvala Bogu. Dobijanje na tezini je islo ovako: 1.mjesec-1500g, 2. mjesec 1200g, 3.mjesec 950g, 4.mjesec 600g, i dalje ga nismo vagali. Sada ima oko 10 kg (+- 500 g). ne koristimo nikakve terapije, potpuno zdravi oboje. Sedam mu je mjeseci, od pocetka je iskljucivo dojen(bez cajeva, vode, sokova itd).

U petom mjesecu pokazuje jako interesovanje za hranu i place kada neko u blizini jede, tj.trazi. Tada sam mu pocela davati vocni sok (cijedjena jabuka), zatim jabuku, pa kombinovane vocne kasice koje se dobiju u teglicama. Pridrzavam se tabele za dohranu (SZO), i do sada smo uveli 10ak-15 namirnica, on dobro jede i sa odusevljenjem prihvata svaki novi okus.

Da li je neophodno da dijete doji nakon nekog od tih obroka da “zalije”? on ne zeli da primi dojku tada jer je sit. Njegov dan sto se ishrane tice izgleda otprilike ovako: dojenje, vocna kasica, dojenje, slana hapa(nekad se zamijeni redoslijed prethodnog dojenja i ovog slanog obroka), dojenje, kompot ili vocka, dojenje pred spavanje. Tokom noci se javi jos 3 puta da doji.

Zanima me je li ovo dovoljan broj podoja za bebu ovog uzrasta? u nedoumici sam jer prijateljica ima bebu od 10 mjeseci koja prihvata dojku svaki put kada joj se ponudi bez obzira je li sita ili ne, pa uporedjujem i vidim veliku razliku u broju podoja kod njene curice i mog djecaka.

Da li se moze desiti da on potpuno predje na obicnu hranu i da ne bude htio dojku vise? Ovaj broj podoja on ima vec duze od mjesec i ne mijenja broj.

Unaprijed hvala na odgovoru.

odgovor:

Draga majko koliko ja vidim imate dovoljan broj podoja i sve je baš kako treba da bude. Nemojte nikada uspoređivati navike svog deteta sa drugima jer nismo svi isti.
Ukoliko dete pojede finu količinu čvrstog obroka onda nema potrebe da sisa, dajte vodu. Ako mrljavi onda dajte i podoj da dopuni kalorijama iz mleka. Jednostavno je.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.