zamoljutak – odbijanje jedne dojke i kvalitet mleka

Postovana Tereza, 

nisam Vam do sada pisala ali pratim grupu na Fejsbuku redovno koliko mogu. Verujem da ovo cesto cujete, ali veoma je lepo sto se trudite i pruzate podrsku majkama, sirom regiona, koliko mogu da primetim po komentarima na grupi. Kao novopecena majka, zelim i da Vam se zahvalim na tome.

Razlog sto Vam pisem sada, je sto mi treba savet. U pitanju su dve stvari-odbijanje jedne dojke i mali porast u kilazi, koje su po malo i vezane, ako nista a ono jer se javljaju u istom periodu. U nastavku mozete naci podatke o mom decaku od 4 meseca i opis problema sa kojima trenutno pokusavam da izadjem na kraj. Licno se nadam da je samo faza i da brinem bez razloga (u tom slucaju se izvinjavam sto sam Vam oduzela vreme), ali savet ce mi u svakom slucaju dobro doci.

  • Datum rođenja deteta: 29.10.2014. decak

  • Da li je rođeno u terminu i zdravo? Da.

  • Ispišite sve težine Vašeg deteta od one sa koliko je dete rođeno pa redom one koje imate: rodjen: 3450gr (53cm)

                          dosli kuci: 3350gr

                          prva kontrola (1.m): 4400gr (55cm)

                          druga kontrola (2.m): 5100gr (60cm)

                          treca kontrola (3.5 m): 6000gr (64cm)

                          cetvrta kontrola (4 m i 1 ned): 6250gr (66.5cm) (04.03.2015.)

  • Da li je dete isključivo dojeno (bez vode, čajeva, sokova, kašica…), isključivo hranjeno majčinim mlekom (izdajanje), dava li ste i/ili dajete ad. mleko, od kada i koje količine…? Iskljucivo dojen jos u porodilistu (bio je samnom u sobi) sa povremenim davanjem vode do 3.5 meseca, kada smo poceli sa uvodjenjem hrane zbog problema sa stolicom, po preporuci lekara (pirinac,palenta i jabuka mesana sa pirincem ili palentom, do sada, a u svaku kasicu stavim i svog mleka,i odmah posle kasice mu dajem da sisa). Vodu sam mu davala isto po preporuci lekara jer se mnogo znoji (nije nikad pretopljen, najcesce vreme provodi samo u bodicu) i cesto mu je fontanela upadala, bez obzira na to da li je, kad i koliko sisao. Sad mu isto ponudim vodu pa pije kad i koliko hoce. U pocetku sam mu vodu davala na kasicicu (i mleko je tako dobijao kada ga je baba cuvala), ali je poceo kad sisa da puci usta kao da vuce sa kasicice,pa sam pocela da mu dajem na flasicu.

  • Da li koristite neku terapiju, od kada i koju, da li po savetu doktora ili na svoju ruku? Ne. 

  • Da li dete koristi neku terapiju od kada i koju? Redovno Vigantol i od poslednje kontrole (pre dva dana) Omega kapi, zbog blagog ekcema i suve koze, po preporuci lekara.

  • Postavite pitanje sa što više detalja kako bi dobili precizniji odgovor:

Prvo pitanje: Od pocetka treceg meseca je krenuo da sve manje sisa sa desne dojke. Inace mu uvek nudim obe dojke pri svakom podoju i svaki pocinjem sa onom dojkom sa koje je poslednje sisao. Drugu dojku mu nudim tek kada pusti prvu. Do pocetka treceg meseca je lepo jeo sa obe, a onda je krenuo da se buni kada mu nudim desnu. To nije bilo redovno, nekad bi je i prihvatio, nekad cak i nakon blagog bunjenja bi krenuo da sisa sa nje, a nekad nije nikako hteo i jeo je samo sa leve. Citala sam da to hoce da se desava u ovom periodu pa se nisam puno brinula,nego sam nastavila da mu nudim obe,pa kad hoce, hoce,kad nece, nece,jede samo sa leve. Jedino kada ne pravi problem je poslednji podoj, pred spavanje, tad jede sa obe bez problema i zaspi (spava celu noc od 9 do 7, sa povremenim budjenjima oko 5 ujutru,kada jede i nastavi da spava do 7). Na kontroli (3.5m) se pokazalo da je lepo napredovao (900gr i 4cm),medjutim od te kontrole do poslednje je dobio samo 250gr,a u te tri nedelje, koliko je proslo izmedju kontrola (odlagali smo vakcinaciju,zbog nestasice pentaksima, zato je tako malo proslo izmedju kontrola) poceo je kategoricki da odbija desnu dojku, najvise sto uspem da ga “nateram” je da dva-tri puta povuce sa nje i to je to,onda krece izvijanje, plac i batrganje. Ne znam da li Vam ista znaci podatak da su u isto vreme krenuli zubi da ga muce. Isto se ponasa i ako mleko odmah krene i ako ne krene odmah. I opet to me ne bi brinulo da nije tog malog napretka u kilazi. Doktorka nije zabrinuta za sada, nije savetovala dohranu, jer je i porastao 2,5 cm i motorno super napreduje, zivahan je i veseo; i mozda stvarno nije razlog za brigu, ali ne bih volela da izgubim mleko u desnoj (inace je od starta manje mlecna od leve) ili da dobijem upalu. On kad zavrsi sa sisanjem ja je izmuzem, kako bi stimulisala novu kolicinu mleka. Da li imate savet kako da se izborim za desnu dojku, jer ne bih volela da zavrsimo na dohrani zbog ovog problema (probala sam da je izmuzem i da mu dam na flasicu, nakon sto zavrsi sa levom, ali i to odbija; probala sam i da izmuzem desnu i dam pre podoja,ali nece,a onda normlano jede sa leve; probala sam i da ga animiram, da mu drzim igracku na dohvat ruke dok je na desnoj dojci,probala sam raznorazne polozaje, polozaj da lezi na meni na stomaku nekad upali, ali retko;jedini polozaj u koji ne mozemo da se namestimo od starta je da oboje lezimo na krevetu, to nismo mogli, tj. ja nisam mogla ni u porodilistu, tako da od starta sisa meni na rukama).

Drugo pitanje: Da li je moguce da je kvalitet mleka opao pa da je zato tako malo dobio na kilazi i da li imate savet kako da eventualno poboljsam mleko,ukoliko je moguce da je opalo na kvalitetu? Inace dobro jedem, puno mlecnih proizvoda (mladi sir i dosta jogurta svaki dan),cesto i kuvano jaje (kazu da je bogato vitaminima),meso (junetina, teletina,piletina, curetina, retko svinjetina i ponekad riba),povrce. Pijem Hipp caj za dojilje i svakih par dana bezalkoholno pivo.Mleko nije promenilo boju, belo je i kad odstoji primetne su masne naslage u njemu,ali ne menja boju ni tad. Slatkasto je i vuce malo na kozije mleko po ukusu (ne znam da li Vam to ista znaci?),amiris nije neki specifican da bih mogla da opisem. Da li bi mozda pomoglo da pocnem da pijem neke vitamine?

Unapred Vam se zahvaljujem na izdvojenom vremenu.

odgovor:
Doktor koji Vam je savetovao uvođenje čvrste hrane zbog izostanka stolice je pogrešio. Beba nije kakila nekoliko dana! Šta da radim?
Odbijanje dojke se dešava, to nije ništa nepbično: Upomoć! Moja beba odbija jednu dojku!
Kvalitet mleka nikada nikako ne opada. Vaše dete raste ne samo po težini već na mnogo drugih načina. Vaše mleko je savršeno.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.