Bembolinac22 – bolne bradavice i količina mleka

Poštovana Tereza,

najprije da odgovorim na pitanja:
  
Datum rođenja deteta 
21.01.2015

Da li je rođeno u terminu i zdravo? 
Beba rođena u 38+1 tjednu, apgar 10/10, odrađena fototerapija radi žutice, vodi se kao neurorizicno dijete zbog krvarenja u trudnoći i poroda koji je završen vakumom. Na Uzv pronađena cista na mozgu koju pratimo, radimo baby handling sa fizioterapeutom zbog zabacivanja glavice i izvijanja u desno.

 

Ispišite sve težine Vašeg deteta od one sa koliko je dete rođeno pa redom one koje imate:
21.1.    3300 -rođenje
25.1.   3175 – izlazak iz rodilišta
25.2.    4555
8.3.    4860

Da li je dete isključivo dojeno (bez vode, čajeva, sokova, kašica…), isključivo hranjeno majčinim mlekom (izdajanje), dava li ste i/ili dajete ad. mleko, od kada i koje količine…?

Beba je u rodilištu hranjena sa ad, po cijele dane je bila na sunčanju i kada bi ga doveli bio je sit ili uspavan. Pokušavala sam dojiti ali bradavice tad još nisu bile dobro izvučene (inače su ravne), mlijeko je nadošlo tek peti dan i jako me boljela rana od epiziotomije. Po dolasku kući još 5-6 puta smo mu nadodali Novalac po savjetu pedijatra (radi žutice )- pojeo bi 10ak ml nakon podoja. Nakon 2 tjedna i mog oporavka počinjem isključivo dojiti na zahtjev ( pomoću nastavaka za bradavice (izbacila sam ih oko 20.02. jer su se bradavice izvukle, bar po mom mišljenju), povremeno izdajanje (nadošlo puno mlijeka a on još slabo vuče). Dobio je još dva puta po 50 ml Novalaca u kriznim situacijama koje ću opisati poslije u pitanju.

Ako imate problem sa bolnom dojkom, od kada, koji su simptomi, da li jedna dojka ili obe…?
Oko 26.02. počinju problemi sa bolnim bradavicama (obe dojke). Ne primjećujem rane osim što postanu bijele boje i jako me vrijeđa grudnjak i odjeća na bradavici, ostatak dojke ne boli. Bol se smiri oko pola sata nakon podoja.  Naime beba počinje da prilikom podoja nervozno maše glavom, čupa bradavicu a ne ispušta iz usta, zabacuje glavu (dojim isključivo ležeći za sada) i to mi stvara nelagodu i bol. Situacija je kritičnija u popodnevnim satima. Podoji koji su trajala 20-30 minuta sada traju i po sat vremena (čekam da se smiri) ali beba nakon toga ne djeluje sretna i zadovoljna (moj subjektivni dojam, premda redovno mokri i spava). Bradavice mažem mlijekom, sušim na zraku, koristim lanolinsku kremu, pomogne trenutno ali slijedeći podoj napravi opet problem. Smatram da ga uslijed moje i njegove nervoze ne namjestim ispravno na dojku a zbog manje mlijeka on se naljuti.

Da li koristite neku terapiju, od kada i koju, da li po savetu doktora ili na svoju ruku?
Na ginekološkom pregledu 25.02. dobivam kapi Ergometrina zbog novonastalog pojačanog krvarenja koje sam koristila tri dana. Redovno uzimam Euthyrox zbog hipotireoze ( pod kontrolom već 10 godina i tijekom trudnoće )

Da li dete koristi neku terapiju od kada i koju?  Ne

Postavite pitanje sa što više detalja kako bi dobili precizniji odgovor:
23.02. sam doživjela jako stresnu obiteljsku situaciju, sutradan je bebi otkrivena cista na mozgu, na ginekološkom pregledu dobivam kapi Ergometrina zbog novonastalog pojačanog krvarenja koje sam koristila tri dana. Nakon toga naše dojenje postaje mučno, bradavice bole, mlijeka je manje ( sa 100 ml iz jedne dojke spala sam na 10ak ml – govorim o izdojenim količinama nakon podoja ), 2 puta sam dodala Novalac (25.02. i 08.03.) i popio je bez problema 70ml. Otprilike jednom dnevno dobije i 50ak ml izdojenog mlijeka. Osjećala sam se grozno zbog toga ali upala sam u začarani krug nervoze i količine mlijeka. Dodatno počinje jako bljucati, ponekad u mlazu. To riješavamo dugim uspravnim nosanjem i podrigivanjem. Al redovno piški i ima urednu stolicu. Proučavam sve dostupne materijale o ispravnom dojenju ležeći ( vratna kralježnica mi još ne dopušta sjedeći položaj) ali nikako ne uspijevam.
Ono što me zanima (uz uvijet da se smirim i pokušam ispraviti položaj ) je slijedeće :
Kako povećati količinu mlijeka ?
Da li da mu dam jednu dojku i nakon što se umori (i zaspe) izdojim tu dojku do kraja a drugu čuvam za slijedeći podoj?
Ili da kombiniram npr. jednu/presvlačenje/ drugu?
Ima li potrebe da bebi dajem bocu izdojenog mlijeka nakon podoja ili da čekam da se uskoro opet javi gladan?
Je li moguće da ga je tih par bočica AD-a i izdojenog mlijeka toliko zbunilo da je sada lijen i ljut što mora sisati dojku?
Kako što efikasnije oporaviti bradavice?
Nadam se da nisam u šumi informacija sakrila bit mog problema.

odgovor:

Draga majko, pre svega hvala Vam što ste se javili i što imate želju da uspešno dojite. Možete Vi to a ja ću pokušati da Vam pomognem savetima koliko mogu.
Ini što je sada najvažnije je da je dete dobro i da ga prate doktori. Dojenje nije uopšte problem kod Vas koliko strah i nesigurnost. Ne znam da li Vam je neko rekao da morate dete meriti maltene svakog dana zbog praćenja deteta ili je to nešto što radite zbog svoje nesigurnosti ali svakako svakodnevna vaganja nisu potrebna. Dete nije mašina i ne može svakog dana dobijati u gram po knjigama već dobija kako mu njegovo telo dozvoljava, nekada stoji pa dobije malo više u težini a nekada raste u dužinu. Važno je kako se dete ponaša da li je zdravo aktivno… to se prati. Ne zamerite ostavila sam u pitanju samo bitne težine.
Da, par flašica zna da napravi jako velike probleme i zbog nje, a pogotovo ako još koristite cuclu varalicu, Vaše dete ne hvata više dobro dojku. Jednostavno zbunilo se. To se dešava nekoj deci i ne znaju da uhvate ispravno dojku. Posledica toga je produžavanje trajanja podoja jer ne dolazi do mleka koliko bi trebalo, mleko mnogo teže ide van i stvaraju se problemi sa bradavicama koje opisujete. Jednostavno jako plitko hvata dojku.
Da to popravite i da podoji ponovo budu kratki i efikasni a pre svega bezbolni što pre isključite sve i smirite se jer će Vaše dete osetiti Vašu smirenost pa će bolje sarađivati za vreme podoja.
Pravilno postavljanje vežbajte za svaki podoj: Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe na dojku (opis i video)
Istog trenutka kada dete bude pravilno na dojci bola neće biti 🙂
Pomoći će Vam i ovo: Bolne bradavice i dojenje
Čim dete počne da sisa kako treba to će regulisati i količinu. VAŽNO! Izdajanje nije merilo količine mleka već ovo: Da li moja beba dobija dovoljno mleka?
Pri dojenju dete neka posisa lepo iz jedne koliko god želi a drugu možete ponuditi a ne mora je prihvatiti ako ne želi. Sledeći podoj krećete na toj drugoj bez obzira da li je sisao iz nje ili ne.
Flašica je apsolutno nepotrebna i štetna po nastavak dojenja, to smo se već nadam se dogovorili.
Bradavice će početi oporavak onog momenta kada položaj bude kako treba. Nema potrebe da mažete bilo šta.

nadam se da sam sve uspela odgovoriti

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.