Mavito – kratki a efikasni podoji

Poštovana Tereza,

Moja devojčica je rođena 25. 2. 2015. u 40. nedelji, zdrava sa 3650 g. Iz bolnice smo izašli 2 dana kasnije sa 3570 g. A danas smo se merili i sa pune dve nedelje ima tačno 4000 g. Beba je isključivo dojena od kako smo kod kuće, dok su joj u bolnici davali i ad.

Ovo mi je drugo dete, a prvo sam uspela da dojim samo tri meseca.
Beba sisa jednu siku samo 5-7 min i mislim da je za to vreme lepo isprazni. Možda bi se moglo još malo mleka izvući, ali manje od 30 ml. Za drugu uopšte nije zainteresovana. Za sledeći podoj joj dajem drugu dojku. Spava otprilike naredna tri sata, u toku noći i malo više. Moje dileme su sledeće:
-Da li je takav ritam u redu? Da li ona može sa svojih 14 dana starosti da izvuče dovoljno mleka  za tako kratko vreme?
-U početku su mi dojke bile dosta punije nego sada. Da li je potrebno da izmazam dojku koju nije sisala prilikom svakog podoja da bih obezbedila veću količinu mleka? Praktično prođe i više od 6 sati između dva pražnjenja jedne dojke.

Hvala puno na odgovoru!

odgovor:
Draga majko ima dece koja su jako vešta i ako im se podoji ne ometaju davanjem cucle varalice ili flašice jako lepo savladaju podoje i uspevaju za kratko vreme da izvuku dovoljno mleka. Ukoliko Vaše dete lepo piški i kaki, a vidim da napreduje lepo, onda nemojte da Vas brine to što je podoj kratak i ne želi drugu dojku. Pazite samo da ima dovoljno mokrih i ukakanih pelena jer ima na donjoj granici broj podoja koji je preporučljiv pa ako se ne uklapa u ovo: Da li moja beba dobija dovoljno mleka? onda povećajte broj podoja u 24 sata. Nikada ih ne može biti mnogo.
Evo malo štiva koje će Vam koristiti: Prvi dani – dojenje
Izdajanje nakon podoja podstiče stvaranje više mleka ali se ne preporučuje jer majke ne znaju za granicu pa navuku previše i imaju probleme sa prepunjenošću, upalama dojke, začepljenjima… pustite da dete samo reguliše.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.