TD – problemi sa položajem za dojenje

Beba je rodjena 19.02.2015. u 39. nedelji trudnoce carskim rezom, zdrava. Rodjena je sa 3100g, izasla iz bolnice sa 2870g, na prvoj kontroli kod pedijatra 10.03. imala je 3400g. U bolnici je prva tri dana hranjena Impamilom, zato sto sam primala antibiotike uz koje nije smelo da se doji. Nakon toga je dojena na 3 sata, ali je zbog zutice bila uspavana i jako je slabo sisala. Trazila sam da joj ne daju dohranu, a da li su tako uradili ne znam. Preko dana je bila sa mnom u sobi i tada je samo sisala, doduse vrlo slabo. Nocu sam isla na podoje na 3 sata.
Prvog dana kod kuce napravila mi je ragade na obe dojke, pa sam pocela da se izdajam i da joj dajem svoje mleko na flasicu. Nakon nedelju dana dojke su se oporavile i od tada pokusavam da je vratim na dojenje, ali se to obicno zavrsi u suzama, i mojim i njenim.
Ja se svojski trudim da je stavim u pravilan polozaj, ali cak i kad uhvati kako treba, ona povuce par puta i jezikom izgura bradavicu, pa sisa samo vrh. Mene to uzasno boli,desava se i da mi pusti krv i potpuno izdeformise bradavicu, uhvati je nekako na pola. Ja je onda izvucem pa pokusam ponovo i tako po sat vremena, na kraju placemo i ja i ona, ona od gladi, ja od tuge. Danas sam probala i sa Aventovom vestackom bradavicom i to je bio potpuni fijasko, ja nisam znala da je namestim, a beba je opet sisala samo vrh i bas jako vukla, pa me opet mnogo bolelo.
Inace, kad god je uzmem u ruke ona zeva i okrece se prema dojci, cak i kad nije gladna.
Primetila sam takodje da mi se kolicina mleka smanjuje, a u desnoj dojci se juce pojavila grudvica koja jako boli. Imam veliku zelju da je dojim, ali prosto ne vidim izlaz iz ove situacije. Molim vas za savet kako da je vratim na dojku ako je to uopste moguce.
Unapred hvala!
 

odgovor:
Draga majko nema tu mnogo pomoći od mene ovako preko interneta jer je najvažnija stvar koju morate savladati postavljanje deteta na dojku. To je stvar prakse, vežbanja, i smirenog stavljanja deteta na dojku iznova opet i opet i opet sve dok ne uhvati kako treba. Flašicu isključite potpuno a eventualnu dohranu dajte kašičicom ili špricom.
Evo kako se stavlja ispravno: Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe na dojku (opis i video)
Kada ovo savladate sve će se drugo rešiti, podoji će biti bezbolni, ranice će se oporaviti, kvrgi neće biti, izdajanje će biti nepotrebno. Vredi potruditi se.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.