VS – pitanje Kotor

Dobro vece postovana Tereza,

moja prijateljica mi je rekla da bih mogla Vas da pitam za savjete…njoj ste puno pomogli,pa ako biste mogli i meni da pomognete.Ukratko cu vam napisati o cemu se radi…Imam bebu cetiri I po mjeseca.Prava zdrava beba…. Iskljucivo je dojena . Nisam joj davala vodu, caj, kasice, niti ad mlijeko. Od rodjenja nije bila prehladjena, bolesna I sl.

Beba je rodjena 29.oktobra 2014.g sa 3930g. Nakon prvih mjesec dana je dobila 1200 g, nakon drugog mjeseca je dobila 700g, nakon treceg m. je dobila 850 g i za poslednjih mjesec I deset dana je dobila  500g.

Moja pitanja su sledeca:

1.       U poslednja tri dana beba je dosta drugacija u odnosu na ranije: cesto se budi nocu, placljiva je. Kada se probudi svaki put je podojim, nakon toga zaspi i spava oko 2 sata I tako ukrug. Preko dana je isto nervozna I placljiva,  cesce sisa u odnosu na ranije, ali drugacije sisa. Ranije je podoj trajao oko 10 min, a u poslednja tri dana podoji su cesci I traju dosta krace, svega par minuta. Napomenula bih da je prije tri dana beba primila dvije vakcine: revakcinacija pentaxin-a i vakcina protiv hepatitisa. Da li mislite da je ovo samo prolazna faza ili je nesto drugo u pitanju?

2.       1. maja se vracam na posao.Planiram da I tada, tj. Dok god budem mogla dojim bebu 2 puta dnevno, ujutro I uvece. Sta treba da uradim, tj. kako I kojim tempom treba da ukidam podoje? Sta bebi treba da dam umesto tih podoja, da li adaptirano ili kravlje mleko?

3.       Brine me zasto je beba dobila svega 500g za poslednjih mesec i deset dana. Moja doktorica  smatra da je to malo I da kada beba napuni 5 mjeseci treba da krenem sa uvodjenjem cvrste hrane. Da li Vi mislite da treba da krenem sa dohranom tada ili treba da sacekam da napuni 6 meseci.

Hvala mnogo na pomoci.

odgovor:
Verujem da je samo prolazna faza. Ukoliko ćete smanjiti na svega dva podoja, a ne možete izdajati na poslu kako bi nosili kući za naredni dan, onda uvedite adaptirano mleko za vreme kada niste sa detetom. Naravno sa 6 meseci uvedite i jedan obrok čvrste hrane. Vaše dete nije dobilo malo već baš koliko treba, nemojte da Vas to opterećuje.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *