AV – zabrinuta mama

Draga Tereza,

moja bebica rođena je 24.01.2015. sa 36+2 tjedana zbog puknuća vodenjaka, porod prirodan, apgar 10/10 težina 2740kg i 49 cm, iz bolnice izašla nakon tri dana sa 2600 kg. Na prvoj kontroli kod pedijatra imala je 3720 kg i 53 cm.
Beba uredno doji još od rađaone, ali jako žustro sisa pa se često zagrcava i ostaje bez zraka, a negdje nakon prvog mjeseca počela je i dosta bljuckati nakon podoja što traje i danas nekad u većim, a nekad u manjim količinama.  Pošto kada spava ispušta čudne, glasne zvukove kao da rže kao konjić, ili se nakašljava, a ponekad kao da su joj puna usta sline pa se zagrcava i uz sve to stenje i vrti se,ponekad kaka ili ima vjetrove u vrijeme kada krene takvo ponašanje, a sve u polusnu, mi smo ju opet sa mjesec i 9 dana odveli pedijatru koji je rekao da je beba potpuno zdrava, pluća čista i da se samo tako glasa. Usput ju je stavio na vagu koja je pokazala da je dijete dobilo u 9 dana 200 gr i rekao mi je da vjerojatno nemam mlijeka i da joj dajem nadohranu nakon svakog obroka, što nisam poslušala jer dijete bljucka puno mlijeka nakon svakog podoja što, vjerujem, ne bi bio slučaj da nemam dosta mlijeka, a i u pravilu zaspe na dojci nakon svakog podoja. Nastavila sam ju normalno dojiti kao i inače, svaki podoj jedna dojka, ali unutar dva sata ista dojka i na vaganju za tjedan dana dobila je još 300 gr. Po noći nekada zna odspavati po 5 sati u komadu, a nakon toga se budi nna sat i pol do dva.
E sad, pitanje tek zapravo slijedi 🙂
Jedino što se promijenilo od tog prvog kontrolnog vaganja sa 4 tjedna je da je beba počela jače bljuckati i imala grčeve skoro svaki dan i da joj je stolica počela špricati kada bih ju prematala. Dnevno ima po pet stolica, rijeđih, nekada su malo zelenkaste, ali većinom zlatno žute zrnate i svaka pelenica joj je mokra, a prematam ju prije svakog podoja, a to je svakih oko 2 sata. Stalno želi biti na dojci, nakon što bljucne, opet bi cicala i tako dok se ne uspava i zaspe gdje je opet nemirna i bljucka i ima vjetrove i stolicu koju čujemo kako izlazi kada spava. Zbog svega toga sam mislila da se prejeda i da traži cicu za utjehu jer ju boli trbuščić pa onda kada opet popije mlijeko opet bljucka i opet ju grči pa je to začaran krug pa smo joj probali dati dudicu koja joj je pomogla da se smiri i zaspe. Nakon što mi je dr rekao da nemam mlijeka, ja sam ostala poljuljane vjere u to da imam dosta mlijeka, ona buba u uhu koju mi je dr bacio se javi svaki put kad je nemirna na dojci, a to je sad u zadnje vrijeme predvečer nakon što je aktivno cicala desetak minuta pa onda ili lagano cica bez gutanja ili počne tako micati glavom i trzati se na dojci. Strah me da joj nisam nešto poremetila s dudicom koju joj damo u pravilu jednom dnevno kada ja moram na wc ili se otuširati, a ona bi bila na cici iako je jela ili kada smo na pregledu kod dr gdje joj ne mogu dati dojiti .Zapravo me zanima da li joj je dosta ta jedna dojka po podoju pošto ne mogu procijeniti punoću jer su splasnule nakon početne punoće i kvrga u prvih nekoliko tjedana, i neznam da li bih joj trebala nuditi i drugu dojku i kada i na koji način? Strah me je da beba vuče cicu stalno jer joj fali mlijeka, a ja se držim toga da joj dajem jednu cicu unutar dva sata jer ne znam ako joj dam drugu da li će do idućeg podoja doći opet dosta mlijeka kada bude gladna, a ja ne znam kako znati da je beba popila svo mlijeko iz jedne dojke pa treba prijeći na drugu.
Od svega što sam napisala, ne znam da li ćete se uspjeti snaći, ali vas molim za pomoć jer sam samopouzdana u svoje dojenje kada sam naspavana i imam tvrđe dojke, a čim sam umorna i beba nemirna, ja nisam sigurna dea li sve ispravno radim.

Hvala Vam!

odgovor:
Draga majko sa Vašim detetom i sa Vašim mlekom je sve kako treba. Dojite redovno, dete lepo napreduje iako malo više bljucka… Deca imaju faze kada često sisaju i kada su podoji ređi a o tome imate ovde najviše: Skokovi u razvoju
Ukoliko Vam odgovara možete slobodno pri podoju detetu dati da posisa mleko iz jedne dojke pa posle toga ponudite i drugu. Sledeće hranjenje ide od te koju ste ponudili bez obzira da li je dete sisalo ili ne. Znači na primer desna pa leva a sledeće hranjenje leva pa desna.
Žao mi je što je moj odgovor ovako kratak ali to je suština.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.