LP – male dojke i mogućnost dojenja

Postovana,

Dugo se borim sa strahom da necu imati mlijeka za svoju bebu. Naime, termin za porod mi je za 4 dana, i zaista zelim da je dojim, ali nemam nikakvih naznaka da cu imati mlijeka, a i grudi su mi male, ne znam da li to igra ikakvu ulogu. Neke trudnice kazu da im vec izlazi mlijeko. Kako da dobijem mlijeko, i kako da dojim bebu inace? 

Lp

odgovor:
Draga trudnice veličina dojki ne igra ulogu u tome da li ćete ili nećete moći dojiti. Ono što jeste važno je da li ste osetili bilo kakvu promenu u dojkama od kada ste zatrudneli? Da li je došlo do blagog povećanja, osetljivosti poput bola u dojkama (pogotovo u periodu 2-4 mesec)… Kod nekih žena su ove promene jače i uočljivije a kod drugih su maltene neprimetnne. Jako je mali broj žena koje iz fizičkog razloga ne mogu dojiti. Najčešći razlog je ili hipoplazija (nedostatak žlezdanog tkiva u manjoj ili većoj meri) ili hirurgija dojke odnosno operacija iz nekog razloga.
Nadam se da ćete kada se porodite biti u prilici da često stavljate svoje dete na dojke (8-12 puta u 24 sata) da ćete detetu dati šansu da sisa aktivno u ispravnom položaju i da ćete se opustiti i imati strpljenja da mleko nadođe. Mleku je potrebno 3-7 dana da nadođe ali kod većine žena je to 3-4 dana od porođaja. Očekujte i pad na težini koji se dešava kod svih beba i zna da bude do 10% od detetove težine. Povraćaj težine se očekuje u periodu dve do ponekad i tri nedelje od rođenja.
Javite se nakon porođaja da ispratimo stanje.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.