NT – povećana količina dohrane

Draga gospodjo Tereza, vec sam Vam pisala pre nedelju dana, dete rodjeno u 40.nedelji 27.2. porodjaj indukovan rodjeno sa 3000g izasli smo posle tri dana sa 2900g. 20.3.je merena ima 3330g zdrava je i zivahna bez ikakve terapije..bez vode i cajeva e sad uz Vase savete da je budim danju na 2 nocu na 3 sata da bih podstakla mleko i da bih izbacila dohranu(45ml)..

ali nista se nije promenilo mleko mi ne nadolazi vise cak mi se cini da ga imam manje jer je znatno povecala AD (60ml-90ml) stvarno sam zabrinuta. Ne bih volela da joj dajem dohranu ali da li ja nesto ne radim kako treba, hranim je iskljucivo na kasicicu. Ne nadolazi mi mleko kao u prve dve nedelje.sta moze biti uzrok?ovako mi je bilo i sa prvim ali tada nisam imala nikog da me posavetuje a sada imam i maksimalnu podrsku bliznjih jer znaju koliko mi je to bitno. Stvarno bih zelela da ovaj put uspesno dojim. Obratlia sam paznju i na polozaj dok je dojim i da li aktivno sisa i da posisa i jednu i drugu.. Ne znam stvarno sta vise da pokusam. U porodilistu su mi rekli da imam mlecne dojke i da ne brinem,i da ce mi mleko nadoci dovoljno.. Izvinte zbog ovako dugackog teksta.I molim Vas ako ima bilo kakve sanse da uspeno dojim bila bih Vam vecno zahvalna unapred hvala puno.

odgovor:
Draga majko pa zašto ste povećali količinu adaptiranog? Tako direktno utičete na sve manje stvaranje mleka. Dete je sitije pa manje i slabije sisa i nema dovoljno stimulacije za stvaranje mleka. Potrebno je da idete u drugom pravcu, da smanjujete količinu adaptiranog 🙁
Što pre krenite da smanjujete dohranu i to po 30ml manje od ukupne količine svaka tri dana a podoji moraju da budu redovni. Normalno je da će dojke zbog čestih podoja biti mekane a kada su mekane tada se najbolje stimuliše stvaranje mleka.
Smanjujte dohranu i pratite mokre pelene Vašeg deteta: Da li moja beba dobija dovoljno mleka?

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.