Pravi i najbolji način za prekid dojenja je POSTEPENO. Ukida se po jedan dnevni podoj svaka tri – četiri dana da bi se dalo dovoljno signala i vremena dojkama da smanje proizvodnju mleka. Na ovaj način i majka i dete mogu da pronađu zajednički način da nadoknade trenutke bliskosti koje su delili za vreme isključenog podoja.

Što se tiče praktičnih saveta oni zavise od uzrasta deteta. Na različite stvari treba obratiti pažnju ukoliko se radi o bebi mlađoj od 9 meseci ili ukoliko je dete starije.

Delimični prestanak dojenja

Delimični prestanak dojenja je alternativa potpunom prestanku dojenja. Možda nije potrebno izbaciti sve podoje. Ponekad se majke starije dece osećaju nezadovoljno jer imaju osećaj da njihovo veliko dete traži podoje iako mu nisu više potrebni tako često. U ovakvom slučaju je najbolje razmisliti koji je to podoj ili dva koji najviše smetaju majci. Delimični prestanak dojenja takođe podrazumeva i skraćenje vremena koje dete provodi na dojci.

Delimični prestanak dojenja, tj saveti o smanjivanju i skraćivanju podoja odnose se pre svega na decu stariju od godinu dana. Ukoliko je dete mlađe od godinu dana ipak je potrebno posavetovati se sa pedijarom koji je upućen u dojenje.

Delimični prestanak dojenja takođe može da bude i privremenog karaktera. Kasnije ukoliko majka odluči može da vrati podoj koji je iz nekog razloga izbacila.

Nagli prekid dojenja

Nagli prekid dojenja je jednako težak i za majku i za dete. On se koristi samo kada je neophodan i jedina opcija.

Zašto je težak?

· Fizička nelagodnost za majku. I kada majka prestane sa dojenjem njeno telo će i dalje nastaviti sa proizvodnjom mleka. Ukoliko se to mleko ne izmlaza iz dojki one će postati prepunjene, a to će dovesti do pojave prepunjenih dojki koje vode ka upali dojke odnosno mastitisu.

· Iznenadna hormonska promena kod majke prouzrokovana prenaglim prestankom dojenja može da dovede do blage depresivnosti. Za vreme dojenja majčino telo luči hormon oksitocin „hormon sreće“. Prekid dojenja ce izazvati pad nivoa oksitocina u majčinom telu. Ovaj pad se najteže podnosi pri naglom prestanku dojenja u prvim mesecima kada je njegov nivo najveći.

· Emocionalna trauma za bebu. Dojenje nije samo način ishrane, ono je mnogo više za bebu. Blizina majke, nežnost, opuštanje, uteha, sigurnost… Prekinuti naglo dojenje za bebu je jednako traumatično kao da je izgubila majčinu ljubav, pažnju, sigurnost. Postepenim prestankom dojenja beba, odnosno dete, se lakše prilagođava drugoj vrsti nežnosti i ljubavi od strane njene majke. Jedna vrsta prisnosti se postepeno zamenjuje drugom.

Koju grešku prave majke kada naglo prekinu dojenje?

Često se majke koje naglo prekinu dojenje boje da izmlazaju mleko jer imaju predrasudu da ce izmlazanjem mleka njihovo telo stvarati mleko. Majka MORA da izmlaza mleko kada se radi o naglom prestanku dojenja iz jednostavnog razloga, ako ga ne izmlaza doći će do prepunjenosti dojki i rizikuje se upala dojki, mastitis. Ali, nije svako izdajanje jednako dobro. 

Kako, koliko i koliko često se izmlazati kod naglog prestanka dojenja?

Potpuno je svejedno na koji način ćete izmlazati mleko. Da li je to pumpica ili ruka to  samo po sebi nije bitno sve dok je vaše izmlazanje efikasno (dojka se oslobađa mleka). Nekim majkama prija topla kupka ili tuširanje pre samog izmlazanja, drugim topla suva pelena na dojkama pred izmlazaje dok kod onih koje su uigrane jer su se ispraksale oko izdajanja nema potrebe za ovim.

Količina mleka koja se izvlači nije bitna u mililitrima već u samom osećaju majke koja ga izmlaza. Mleko se izvlači do trenutka kada majka oseti da je napetost u dojkama blago popustila. Jednostavno rečeno izdajajte uvek do trenutka kada osećate da je napetost  dojci manja. Npr. uoliko je beba mala i sisala je na svaka dva sata majci će najverovatnije biti potrebno da svaka dva – tri sata izmuze određenu manju količinu mleka, da oseti da se napetost u dojkama smanjila. Dok npr kod majki čije su bebe sisale retko taj ritam izmlazanja je mnogo ređi. Najvažniji je osećaj, izdajati samo kada je dojka neprijatno puna i to samo do momenta olakšanja, ne prazniti dojke u potpunosti. Svako veliko pražnjenje dojki daje signale telu da stvara jednako veliku količinu mleka.

PAZNJA: Podvezivanje dojki na bilo koji način je zastarela metoda zbog koje može doći do začepljenja mlečnih kanala. Nemojte podvezivati grudi.

Takođe nema potrebe da uskraćujete svom telu tečnost. I kod prestanka dojenja kao i kod samog dojenja važi isto pravilo: Pijte tečnost (preporucljivo je najobičniju vodu) uvek kada osetite da ste žedne.

Kako koji dan prolazi tako će i razmak između izmlazanja biti sve veći. Mleko ne može da stane odmah ali posto izmlazate samo toliko koliko je potrebno da nestane napetost u dojkama vaše telo će to shvatiti kao signal da smanji proizvodnju mleka. Ovo postepeno smanjenje mleka će potrajati određen vremenski rok koji zavisi od toga koliko je često i aktivno dete sisalo pre momenta kada ste krenuli u smanjivanja podoja. Bez obzira koliko traje to je NAJZDRAVIJI način za prestanak dojenja.

Maltene kod svih žena bez obzira kolio dugo su dojile iz dojki se i posle par meseci od prestanka dojenja može istisnuti po kap dve mleka.

Budite uz vaše dete u vreme kada prestajete sa dojenjem da bi mu pružile dokaz da ga jos uvek volite i da ste tu za njega. Prestanak dojenja je period kada im je potrebna vaša pažnja, igra, šetnja…

Planirani prekid dojenja

Planirani prekid dojenja je onaj prekid gde majka planira da prestane sa dojenjem u potpunosti bez obzira da li je dete spremno za to. 

Planirani prekid dojenja se sprovodi tako što se izbacuje po jedan dnevni podoj na svakih ne manje od tri-četiri dana. Na ovaj način se majčino telo navikava na smanjenu potrebu za proizvodnjom mleka. Ukoliko je beba mlađa od devet meseci biće potrebno izbačene podoje zameniti flašicom ili nekom drugom adekvatnom metodom u zavisnosti od uzrasta. Kod dece koja su u dobi između devet meseci i godine dana podoj može biti zamenjen drugim mlekom mada je najbolje posavetovati se oko ishrane deteta koje više ne sisa sa pedijatrom. Za stariju decu majčino mleko je takođe izvor hranljivih sastojaka koji su mu potrebni ali dojenje više ne predstavlja samo neophodnu hranu već i emocionalnu vezu. Nakon prve godine majčino mleko je i dalje dobar izvor hranljivih sastojaka ali kao dodatak ishrani. 

Kako u praksi sprovesti planirani prekid dojenja? · Ne nudite i ne odbijajte. Ovo je sigurna i efikasna metoda. Jednostavno kao što kaže: nemojte da nudite dojku ali ako dete traži nemojte mu je uskraćivati. Ova metoda sama po sebi neće dovesti do prestanka dojenja dok se ne udruži sa sledećim korakom: 

· Promena dnevne rutine. Sva deca imaju neku svoju rutinu kada i gde sisaju. Ukoliko npr dete traži da sisa uvek kada majka sedne u svoju fotelju gde ga doji u tom slučaju jednostavno izbegavajte da sednete u nju neko vreme. Ukoliko npr dete ima podoj uvek kada se probudi tu je moguća pomoć tate ili drugog ukućanina. Neka tata dočeka dete za dobro jutro i pripremi ga za doručak. Naravno potrebno je da detetu bude spremna hrana da ne mora da čeka jer je naviklo da svoj stomačić napuni odmah po buđenju, još bolje ako mu se nudi omiljeno jelo. Lakše će „zaboraviti“ na jutarni podoj.

· Preduhitrite dojenje nudeći adekvatnu zamenu i/ili razonodu. Ponudite zdravu užinu, čitajte slikovnicu, novu igračku, šetajte, vozite bicikl… Ukoliko čekate da dete zatraži podoj biće teže odbiti ga nego preduhitriti ga pred vreme za podoj. Obratite pažnju na situacije kada naslućujete da će tražiti podoj i budite brze i snalažljivije od deteta.

· Odložite podoj. Ukoliko je moguće pokušajte da odložite podoj. Ovo je moguće samo kod neke dece. Većina njih insistira još više ako pokušate da ga izbegnete. · Skratite dužinu podoja. Skraćivanje podoja je efikasno kod dece starije od dve godine.

Uspeh prestanka dojenja mnogo zavisi od majke, detetovog temperamenta kao i od detetovog uzrasta. Majka mora da pokuša da nađe najadekvatniji način.  Ono što u jednom trenutku ima ili nema efekta za nekoliko dana može da ode u suprotnost. Budite fleksibilna majka.

Znaci da prekid dojenja ide prebrzo

Ukoliko dete postane uznemireno, plače na svaki pokušaj da se izbegne podoj to je znak da treba usporiti sa prekidom ili da treba pronaći nov pristup odbijanju.

Neki od znakova su takođe i:
 • Pojava mucanja (zamuckivanje)
 • Ponovno vraćanje noćnih buđenja
 • Povećano traženje majčine blizine u toku dana
 • Pronalaženje novog objekta bez kog se ne može (ćebe, plišana igračka…)
 • Nov ili pojačan strah od razdvajanja
 • Ujedanje – ukoliko to nikada pre nije radilo

Ako majka oseti da joj se grudi brzo pune mlekom i to je znak da prebrzo pokušava da prestane sa dojenjem. Potrebno je da uspori.

Ukoliko se majka predomisli i poželi da nastavi sa dojenjem i to je naravno moguće. Nema razloga da se dojenje prekida na silu, amleko u dojkama ne može da se pokvari.

Tereza Miljković vr. savetnica za dojenje urednica sajta www.superbeba.com

4 thoughts on “Prestanak dojenja

 1. Dobar dan, prestala sam sa dojenjem pre godinu dana ali i dalje kad pritisne bradavicu ima mleka? Da li je to normalno?

  1. Poštovana, sve dok se radi o par kapi na stisak kao kod izdajanja, to je uobičajno, ali ako se radi o većoj količini, ako postoje bilo kakvi drugi problemi i sumnje, onda je najbolje da se javite svom ginekologu na redovnu kontrolu dojki kako bi se isključile druge opcije.

   srdačan pozdrav
   Tereza Kiš

 2. Postovana, da li je u redu ponuditi mleko bebi ako je ” stajalo ” u grudima 4 dana? Mislim na kvalitet mleka?
  Hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.