ravne bradavice
„Meni su rekli da moje bradavice ne valjaju i da nemogu da dojim bebu!“ Ovo je jedna od čestih izjava kada su u pitanju bradavice tj njihov oblik i veličina. Baš zbog ove rečenice koja je mnoge mame „naterala“ da odustanu od dojenja prva stvar koju svaka mama mora da zna je da beba DOJI tj izvlači mleko iz DOJKE, a ne iz bradavice! Postoji jedan broj majki koje prirodno imaju izvučene bradavice i to je jednostavno tako. Međutim postoje i mame kod kojih bradavice nisu ispupčene već su u ravni sa areolom. Kako među njima razlikovati ravne od uvučenih bradavica i da li je moguće dojiti bebu ukoliko su bradavice ravne ili uvučene?

Da li su moje bradavice ravne ili uvučene? Kako ih razlikovati?

Da bi odredili kakve bradavice imate nije dovoljno samo ih pogledati već je potrebno i uraditi jednostavan test. Uhvatite kažiprstom i palcem deo gde areola (tamniji krug kože oko bradavice) prelazi u kožu i nežno pritisnite prste jedan ka drugome. Pogledajte kako se vaša bradavica ponaša pri pritisku… Da li je ostala ravna u nivou areole (to je ravna (flat) bradavica) ili se povukla na unutra (uvučena (inverted) bradavica). Još jednostavnije je preći nečim hladnim preko bradavice i pogledati reakciju.

Bez obzira u koju grupu spadate u najvećem broju slučajeva možete da dojite bebu. Jako je mali broj žena kojima bradavice predstavljaju prepreku u dojenju.

Kako prevazići problem sa bradavicama i biti uspešna mama dojilja? Postoji više „tehnika“ prevazilaženja ovog problema. Bez obzira koju tehniku praktikujete ono što je od najveće važnosti je da stavljate bebu na dojke da sisa. Bebina usta su idealna „spravca“ za izvlačenje bradavica. Pre podoja možete probati neki od ovih metoda:
  • Upotrebite pumpicu za izmlazanje mleka koja će pomoći da se bradavica izvuče.
  • Palcem i kažiprstom pokušajte da izvučete bradavicu.
  • Prislonite na bradavicu nešto hladno ali samo na kratko.
  • Dok držite dojku rukom, lagano pritisnite palcem i kažiprstom tkivo dojke u „dubinu“ dojke ka grudnom košu tek toliko da bradavica lakše izađe.
Ovo su samo neki od načina kako možete da pomognete sebi da pravilno postavite bebu na dojku. Koji god metod da koristite nemojte da odustajete od dojenja jer bebina usta najbolje izvlače bradavicu i posle nekog vremena bradavica će se naviknuti na ovaj položaj izvučenosti.

Kod mama koje imaju problem sa bradavicama lako može da se desi da se jave ranice ragade na bradavicama jer beba ne uspeva da bude dobro postavljena na dojku. Baš zbog ovoga obratite pažnju na to da što bolje izvežbate pravilno postavljanje bebe na dojku. Jedino ako je beba dobro postavljena i ima „puna usta dojke“ tek tada će efikasno sisati, neće biti nervozna na dojci, neće biti ranica ni bola pri podoju, a mleko će teći baš kako i treba, samim tim neće biti ni prepunjenosti dojke. Još jednom da naglasim da beba sisa iz dojke. Mleko se ne nalazi u bradavici već u dubini dojke zato budite strpljivi i pokušavajte. Kako se beba pravilno postavlja na dojku pogledajte i pročitajte OVDE Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe na dojku (opis i video)

Tereza Miljković savetnica za dojenje Urednik sajta www.superbeba.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.