DEK – da li mleko u dojkama može od stajanja da se pokvari?

Draga Tereza,moj dječak ima 10 mjeseci,a ja uskoro počinjem da radim,svi mi iz moje okoline govore da moram prestati dojiti jer kako ću 10 sati dok budemo odvojena od mog bebca čuvati mlijeko,kao ono ne valja ,a ja bih i dalje da ga dojim,žao mi da prestanem,pa mi molim te pomozi…unaprijed hvala
odgovor:
Draga majko ništa ne brinite i ne slušajte tako loše preporuke. Mleko se u dojkama ne može pokvariri nije to tetrapak. Bez obzira da li je od podoja do podoja prošlo pola sata ili 10-20 sati potpuno je svejedno mleko je dobro i dalje. 
Dojite redovno do početka obaveza na poslu a kada krenete da radite uhodaćete se jako lako. Kada ste sa detetom ono će da sisa a kada ste razdvojeni ješće normalno svu ostalu hranu prema svom uzrastu.
 

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

7 thoughts on “DEK – da li mleko u dojkama može od stajanja da se pokvari?

 • 07/02/2017 at 10:41
  Permalink

  Draga Tereza. Imam decaka od 2 godine, koji jos uvek doji i ne planiramo prestati, bar dok ne izadjemo iz zime. Medjutim, bicu na poslovnom putu i nece imati priliku da doji nekih 36 sati. Znam da grudi nisu tetrapak i da mleko ne moze da se pokvari, ali bih opet proverila sa Vama, da li je u redu da nakon te “pauze” nastavimo sa podojima. Samo da napomenem, doji 1-2 dnevno, popodne kada dodjem s’ posla i pred spavanje, tako da ce za ovaj period, dok ja budem odsutan, izostati 2 podoja.
  Unapred Vam se zahvaljujem i srdacno Vas pozdravljam.

  Reply
 • 29/03/2017 at 23:40
  Permalink

  Draga Tereza,da li mleko moye da se pokvari ako beba nije sisala mesec dana? Prvo nije bilo mleka,i sad imam utisak kao da nadolazi. Da li smem ponovo da dam decaku od 2 meseca da sisa.

  Reply
 • 30/03/2017 at 16:33
  Permalink

  Mleko u dojkama ne može da se pokvari ali ako dete nije sisalo mesec dana a ako niste ni izdajali onda je mleko maltene nestalo iz dojki u smislu da je njegova proizvodnja prestala. Teoretski postoji mogućnost relaktacije tj ponovnog vraćanja mleka redovnom stimulacijom dojki podojima ili izdajanjima.
  Vraćanje samo na dojku bez dohrane isključivo pod kontrolisanim uslovima kako se bide vraćalo mleko, nikako odjednom.

  Reply
 • 18/10/2017 at 10:16
  Permalink

  Moja beba ima 16 neseci i u ponedeljak je sama prestala da sisa.Mislili smo da je to trenutno zbog zapusenog nosica,medjutim ona vec tri dana ne zeli sisu a oseca se bolje-nos nije zapusen.Ja bih je nastavila dojiti ako pozeli,ali ne znam da li je mleko u grudima ok.Nisam se izmazala,jer nemam teskobu u grudima.Sta je najbolje uciniti i da li je neophodno izmazanje.

  Reply
  • 18/10/2017 at 10:34
   Permalink

   Ukoliko dete poželi da nastavi sa podojima dajte mu da sisa. Nemojte forsirati ako ne želi. Nije neophodno izmlazanje.

   Reply
 • 08/03/2018 at 09:29
  Permalink

  Nisam dojila bebu oko dva meseca,ali imam mleka,s tim sto sam primetila da je jako masno i gusto.. Da li smem da pocnem ponovo da dam bebi da sisa?

  Reply
  • 09/03/2018 at 15:08
   Permalink

   Mleko u dojkama ne može da se pokvari ali ako dete nije sisalo dva meseca a ako niste ni izdajali onda je mleko maltene nestalo iz dojki u smislu da je njegova proizvodnja prestala. Teoretski postoji mogućnost relaktacije tj ponovnog vraćanja mleka redovnom stimulacijom dojki podojima ili izdajanjima.
   Vraćanje samo na dojku bez dohrane isključivo pod kontrolisanim uslovima kako se bide vraćalo mleko, nikako odjednom.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *