Foto: Maja Marjanović

Foto: Maja Marjanović

Iako su meteorolozi najavljivali kišu za popodnevne i večernje sate ona je ipak kasnila i dozvolila da Svetska nedelja dojenja u Nišu bude obeležena kako je i zamišljeno.

Kroz diskusiju mame su informisane o svojim zakonskim pravima ukoliko žele da usklađuju svoj posao i dojenje. U diskusiji su učestvovale Tereza Kiš Miljković, vršnjačka savetnica za dojenje, Milica Bugarin iz grupe „Nišlijke koje podržavaju dojenje“, Jovana Čanji Aranđelović, mama koja uspešno usklađuje posao i dojenje i inspektorka rada Irena Šljivar Milijić.

„Ako se mame vrate na posao pre isteka porodiljskog odustva one po zakonu imaju pravo na 90 minuta pauze u toku radnog vremena namenjenih za podoj bebe. Da li će ostati na poslu i podojiti bebu ili će, ukoliko blizu žive, otići do kuće da je nahrane sasvim je sve jedno. Vrlo je bitno znati da u tih 90 ne spada i onih 30 minuta za pauzu koje po zakunu ima svaki zaposleni. Dakle, 90 plus 30 minuta pauze imaju mame koje doje“, objasnila je inspektorka.

Mame ovu dodatnu pauzu namenjenu podoju imaju dok beba ne napuni godinu dana.

Šljivar Milijić, inače zadužena za radne odnose, kaže da su mame vrlo slabo informisane kada je reč o ovom zakonu koji je izglasan prošle godine pa je zato pozvala mame da posete inspekciju rada u TPC Ambasador na trećem spratu ukoliko imaju nedoumice i pitanja.

Foto: Maja Marjanović

Foto: Maja Marjanović

Nakon diskusije održana je najsimpatičnija trka na svetu – puzijada i to prvi put u Nišu. Bilo je više devojčica, pa su tako one uzele dva od tri nagrađena mesta, a jedno je pripalo dečkiću.

Po završetku takmičenja za najmlađe oni malo stariji, koji su do pre nekoliko godina i sami puzali, učestvovali su u sportskom takmičenu. Sva tri prva mesta pripala su dečacima.

Obeležavanje Svetske nedelje dojenja, po drugi put u Nišu, nastavljeno je uz dobro raspoloženje koje su izazivale muzika, likovne radionice za decu, profesionalni crteži na licu koji su mališane činili još simpatičnijima i joga za mame i bebe.

Bilo je veselo, a nišavski kej je bio šaren i razdragan od dece i zadovoljnih roditelja. Bilo je i mnogo aplauza i lepih želja jer su skup uveličale dve rođendanke – devojčica koja je slavila prvi rođendan i jedna mama ali i učesnica koja je deo svog divnog dana rešila da podeli sa nama.

Foto: Maja Marjanović

Foto: Maja Marjanović

Osim zabavnog dela i opuštenog razgovora sa posetiocima i učesnicima roditelji su mogli čuti i zašto je dojenje zdravo za psihičko stanje mame i bebe i kako na najbolji način vaspitavati svoju decu. Takođe, pričalo se i o masažame za bebe i zašto je neophodno masirati ih.

Kraj manifestacije bio je rezervisan za najlepše stvari – za dodele nagrada. One su podeljene u 5 kategorija: specijalne nagrade, učesnicama na fotokonkursu, najboljima na puzijadi i u sportskim igrama i nagrade za najmlađu i najstariju bebu koja je učestvovala u simultanom podoju. Učesnicima i darodavcima dodeljene su zahvalnice i onda je tačka stavljena na prvu veliku manifestaciju u Nišu povodom Svetske nedelje dojenja.

Organizatori su grupa Nišlijke koje podržavaju dojenje, Info centar iz Brusa na čelu sa Terezom Kiš Miljković, vršnjačkom savetnicom za dojenje i Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin.

izvor: www.superradio.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.