Informacije koje ćete ovdje naći ne smeju se koristiti kao zamena za savet lekara. Svrha ovog teksta je da, kad sldeći put izađete iz ordinacije vašeg lekara sa prepisanim lekom, nijedno pitanje ne ostane otvoreno: kako lek djeluje na dete, kako deluje na dojenje, postoji li i neka druga terapija, da li je prekid dojenja stvarno potreban, koji su rizici privremenog odvikavanja za nastavak uspešnog dojenja, koji su rizici, zdravstveni i emocionalni, naglog prestanka dojenja?

U današnje doba, za gotovo sve bolesti i stanja postoje lekovi koji idu uz dojenje i svaki bi lekar koji vjeruje u prednosti dojenja, a prednosti dojenja su poznate i neosporne, trebao često obnavljati svoja znanja o lekovima i uticaju na dojenu decu i uložiti dodatne napore kako bi istražio i druge mogućnosti terapije za majke koje doje.

Šta vi kao majka možete učiniti?

Obavezno recite lekaru da dojite i da želite nastaviti dojiti. Ponekad majke zaborave reći ili prećute lekaru informaciju da doje, čak i zbog neprijatnosti, npr. ako je dete starije i lekar je već ranije savetovao prekid dojenja. Nekad misle da bi ih lekar sam pitao o dojenju da je to bitno. Uviek je bitno! Čak i kod jednokratnog uzimanja leka, i kod leka koji se kupuje u slobodnoj prodaji, kod korištenja homeopatskih i biljnih lekova (biljne kapi, razni čajevi za čišćenje, smirenje i sl.), uvek je bitna informacija da dojite, jer gotovo svi lekovi, iako u izuzetno malim količinama, ubrzo se nađu u majčinom mleku.

Budite otvoreni i sarađujte sa lekarom, dojenje je vaš izbor i vaše pravo i lekar to mora uzeti u obzir kada bira lek za vas.

Evo i spiska pitanja za vašeg lekara:
  • Da li je lek neophodan?

Može li se stanje spontano povući i bez korištenja leka? Važno je znati da za najveći broj hroničnih bolesti postoje lekovi koje majka po savetu svog i detetovog lekara bez straha može koristiti dok doji.

  • Može li se uzimanje leka odložiti?

Ponekad stanje majke dopušta odgađanje terapije do prestanka dojenja ili dok dete malo ne naraste. Koliko je dete staro? Što je dete mlađe, slabija mu je sposobnost razgradnje lijeka: organizam deteta rođenog u terminu može razgraditi lek brže od organizma prerano rođenog deteta, ali sporije od starijeg dojenčeta. Koliko je dete teško? Što je dete teže, manje će na njega uticati lijek (doziranje lekova za decu najčešće se određuje po težini). Koliko često dete sisa? Dojenče koje je isključivo dojeno dobijat će više leka od deteta koje se dohranjuje adaptiranim mlekom ili starijeg deteta koje uz dojenje jede i ostale obroke čvrste hrane.

  • Kako lek iz majčinog mleka deluje na dete?

Prepisuje li se inače taj lek i deci? Obično je lek koji se prepisuje i bebama dobar izbor i za majku koja doji. Koliko brzo se lek razgrađuje? Može li dete iz organizma izbaciti lijek? Neki lekovi se talože u organizmu deteta i mogu dostići toksičan nivo. Među lekovima iste grupe ne apsorbuju se svi u jednakim količinama u majčino mleko, tražite od lekara najsigurniji lek za vaše dete. Kakvo je opšte stanje deteta, je li dijete rođeno u terminu, ima li ikakvih zdravstvenih problema, koristi li dete neke lekove? U tom bi slučaju u izboru leka trebalo uključiti i lečnika koji prati dete.

  • Kada uzimati lek, pre ili nakon dojenja?

Pošto se lekovi izlučuju u majčino mleko ubrzo nakon uzimanja, jako je bitno što je moguće više povećati vremenski razmak između uzimanja leka i sledećeg podoja. Kod nekih lekova vremenski razmak nije važan ali ima i onih kod kojih je brzina razgradnje velika pa je poželjno da se uzme u periodu kada dete neće duže sisati. Dogovorite s lekarom raspored terapije koji je usklađen s dojenjem kako bi najmanje štetno delovao na dete.

  • Koji je za bebu najmanje štetan način uzimanja leka?

U majčino mleko ne izlučuje se jednako lek uzet inhaliranjem, oralno, intravenozno ili intramuskularno. Provjerite sa lekarom koji je način uzimanja leka u vašem slučaju najpogodniji i za vaše dete.

  • Kako lek koji majka uzima deluje na dojenje?

Neki lekovi smanjuju proizvodnju mleka ili utiču na hormone koji otpuštaju mleko, blokirajući ih, što može otežati ili onemogućiti dojenje ukoliko majka nije unaprijed upoznata s tim nuspojavama i prirodnim načinima povećanja količine mleka. Postoje i lekovi koji će uticati na povećanje količine mleka pa i to trebate znati.

Ova pitanja pomoći će lekaru u određivanju najbolje terapije za vas i najsigurnije za vaše dete. Zato je izuzetno važno da sve odgovore koje tražite saznate u ordinaciji vašeg lekara. Ukoliko vam lekar bez objašnjenja prepiše lek zbog kojeg je potrebno prekinuti s dojenjem, obratite se za mišljenje drugom lekaru i lekaru vašeg deteta. Zapamtite da su prednosti dojenja za dete i majku tako velike da s dojenjem treba prekinuti samo ako postoje dokazi da će lek kojeg uzimate štetiti detetu, a zamene nema. Kad majčino stanje zahteva privremenu terapiju ili dijagnostičku obradu koja je nespojiva s dojenjem, probajte je unaprijed planirati kako bi izmlazanjem i adekvatnim čuvanjem mleka osigurali vašoj bebi potrebne količine vašeg mleka. Izdojeno mleko detetu dajte kašičicom ili šoljicom kako upotreba flašica ne bi dodatno otežala povratak dojenju. Proizvodnju mleka održavajte redovnim izmlazanjem prema rasporedu sličnom onom kojim je dojilo vaše dete. Ako je dete sisalo na 2 sata i Vi izdajajte na dva sata maksimalno prazneći dojke, ako je sisalo dva puta na dan onda i vi ispoštujte taj ciklus i izdajajte kada bi dete sisalo i to prazneći što bolje vaše dojke. Mleko izdojeno za trajanja terapije bacajte jer da je dobro za vaše dete ne bi morali da izdajate već bi dojili. U slučaju potrebe lečenja hemoterapijom ili zračenjem, nužno je prekinuti dojenje kako bi se majka mogla izlečiti, a lekovi koje treba uzimati mogu štetno delovati na dete.

Zapamtite, bilo bi idealno koristiti što je moguće manje lekova dok dojite. Poseban oprez potreban je kod kombinacije lekova. Nikako ne smete samovoljno određivati dozu leka koju vam je propisao lekar. Ni jedan lek, čak ni biljni i homeopatski , ne biste smeli uzeti bez saveta s vašim ili detetovim lekarom. Preporuka za čitanje: Prehlada, grip, virusi… i dojenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.