Posle aktivnog dana provedenog u igri dete će se lakše prepustiti malim ritualima koji uključuju čitanje priče i pevanje uspavanke, i utonuće u san.

Dečji izvor energije je neiscrpan, a da bi uspavljivanje postalo ostvariva misija treba da ga počnete na vreme. Iako je „službeno“ vreme za spavanje oko osam ili devet sati, uračunajte da kupanje, pranje zuba, pevanje uspavanke, čitanje priča i drugi mali rituali koji pomažu detetu da zaspi mogu da traju sat, a nekad i sat i po. Zato se s pripremama počinje ranije, oko osam sati. Za početak je dobro da izbacite večernje gledanje televizije koje može da učini decu razdražljivom, pa čak i ako započnete s uspavljivanjem na vreme, teško ćete ih nagovoriti da zaspe. Zato će poslepodne ispunjeno igrom doprineti kvalitetnom snu deteta.
Iako se roditeljima čitanje iste priče ili uspavanke svake večeri može činiti dosadnim ili monotonim, istina je da ponavljanje podstiče dete da se oseća sigurnije i smirenije. Ponavljanje će oterati misli o mraku ili čudovištima ispod kreveta, pa će se dete manje plašiti.

Izvor: blic.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.