tate i dojenje 1

Naravno da tate ne doje, jednako kao što anatomski nisu u mogućnosti da zatrudne i rode dete, ali postoji mnogo toga što oni mogu da urade da pomognu i dojenje i porođaj zar ne?

Za većinu majki mišljenje njihovog partnera igra jako veliku ulogu u donošenju odluke o tome da li će dojiti ili će se opredeliti za flašicu. Iz tog razloga jako je važno da i budući očevi shvate i prihvate značaj dojenja za njihovo zajedničko dete.

Očevi mogu takođe da se edukuju o značaju dojenja i o tom šta se sve može očekivati kada se žena porodi, pa i kako da pomognu kada se nađe na problem ili nedoumicu.

Ako su svesni svih dobrobiti dojenja tada će lakše podržati svoju partnerku kada naiđe na prepreke. Dobar način da se oboje pripreme za dojenje je prirustvovanje školici dojenja za trudnice i buduće tate.

tate i dojenje 2

Postoji tako mnogo načina da se tate i bebe povežu, a da to nije jako rizično davanje flašice kojoj se pribegava kao jedinom načinu povezivanja sa detetom. Iako dete u svojim prvim mesecima jako često sisa, tj hrani se, hranjenje nije jedina veza sa bebom.

Očevi mogu na primer:
  • kupati bebu,
  • menjati pelene,
  • nositi se,
  • maziti,
  • šetati,
  • masirati malena leđa,
  • uspavljivatei se zajedno…
Bebe obožavaju kontakt koža na kožu, iskoristite to.

Većina očeva voli da nosi svoju bebu pa iskoristite priliku da stavite svoje dete u maramu za nošenje deteta. Ako ne želite da nosite onda sednite i zavalite se u omiljenu fotelju, a bebu stavite na sebe okrenutu stomakom ka vama… Neće se ni jedna žena naljutiti ako je malo razmaze… spremanjem ručka, sendviča, čaja… Majke često zaborave na sebe brinući o detetu. Šta još mogu očevi da rade a da pomaže dojenje? Mogu jednostavno da se javljaju na telefon, da dočekaju goste, da vode računa o starijem detetu… Mnogo toga što će pomoći majci da se posveti dojenju jer je ono jako zahtevno u prvim nedeljama. Iako uloga oca u dojenju neće nikada biti ista kao majčina ono što pravi razliku je očeva podrška i pomoć da njihovo zajedničko dete dobije najbolje moguće iskustvo vezano za dojenje sa što manje stresa i nervoze jer je bez te podrške dojenje mnogo teže. Budite podrška kakva je potrebna.

Tereza Miljković vaša savetnica za dojenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.