Sistem za relaktaciju predstavlja sredstvo odnosno predmet koji se najčešće koristi u situacijama kada se dete koje se hrani flašicom, a prihvata povremeno i podoje, želi vratiti na isključivo dojenje.

U situacijama kada majka iz bilo kog razloga daje uz dojenje i flašicu sa adaptiranim ili izdojenim mlekom, a želi da pokuša da se vrati na dojenje, tada savetujem da se koristi sistem za relaktaciju.

Ukoliko je dodatak adaptiranog mleka koji je dete dobijalo uz dojenje mali, primera radi po 30ml mleka nakon podoja, to se da srediti i postepenim ukidanjem dodatka uz redovno dojenje i praćenje unosa mleka bez upotrebe sistema za relaktaciju. Ali kada se radi o velikim količinama, tako da hranjenje adaptiranim mlekom predstavlja dominanti unos mleka, a dojenje se javlja sporadično, tada je idealan način da se povrati laktacija kroz redovnu stimulaciju dojki, baš upotrebom sistema za relaktaciju.

sistem za relaktaciju 3

Improvizovani sistem

Kako izgleda sistem za relaktaciju?

Sistem za relaktaciju predstavlja sistem (posudu sa cevčicama) u kom se najčešće nalazi adaptirano mleko i iz njega ka detetovim ustima ide cevčica odgovarajuće dužine i promera (slamčica da se tako izrazim) koja se postavlja na dojku u delu areole i bradavice i direktno se nalazi u bebinim ustima za vreme podoja.

Ko ga može koristiti?

Svaka majka koja je iz nekog razloga prešla na adaptirano mleko, a želi da podstakne svoje telo redovnim podojima da poveća količinu mleka i u isto vreme da nauči dete da mleko dolazi iz dojke kako bi rado sisalo može da koristi sistem za relaktaciju kao sredstvo za postizanje cilja, povećanja količine svog mleka.

Takođe mogu ga koristiti i majke čija deca loše napreduju kao privremeno sredstbo, da dete ne zaboravi da sisa, da u isto vreme dobija i majčino mleko i dodatak preko sistema, kako bi se kasnije mogli vratiti na dojenje bez dodatka ukoliko to bude moguće.

Kada se koristi?

Od momenta kada se nabavi, koristi se svakog dana, za svaki podoj. Flašica se više ne koristi u smislu da detetu dajete da pije iz flašice preko cucle.

Kako se koristi?

Sistem za relaktaciju se koristi u vreme onih obroka kada je dete dobijalo flašicu sa mlekom. Napravi se doza mleka koju je dete i inače pilo bez bilo kakvih promena u količini. Pripremljeno mleko se sipa u sistem, cevčica se stavlja na dojku i dete se postavlja pravilno na dojku kako bi sisalo i u isto vreme dobijalo preko cevčice sistema mleko. Na ovaj način dete u isto vreme sisa, stimuliše stvaranje mleka i dobija mleko iz dojke i preko sistema.

Vremenom se postepeno smanjuje količina mleka u sistemu kako se količina mleka u dojkama, kao posledica redovne stimulacije dojki, povećava.
Detalje o korišćenju sistema možete pročitati ovde: Kako se koristi sistem za relaktaciju

Koliko dugo se koristi?

U zavisnosti od toga kolika je bila količina mleka koju je dete dobijalo preko flašice i od toga kako majčino telo reaguje na stimulaciju, zavisi i brzina smanjivanja adaptiranog mleka u sistemu. Bitno je da dete redovno sisa, sa sistemom u vreme kada je dobijalo flašicu a i između tih hranjenja ako je razmak velik (primera radi ako je razmak4 sata između ta dva hranjenja je mogućeimati i podoj bez sistema).

Gde ga nabaviti?

Sistem za relaktaciju može da se kupi fabrički napravljen, raspitajtajte se u lokalnoj apoteci, mada ako ga je teže nabaviti ili ako njegova nabavka predstavlja opterećenje za kućni budžet tada predlažem da se radi po sistemu uradi sam. Nabave se delovi u apoteci i improvizuje se. Kako se to radi opisano je ovde: Kako napraviti sistem za relaktaciju

Ukoliko želite koristiti sistem molim vas da se pre toga čujemo kako bi Vaš prelazak na dojenje bio što efikasniji. Možete me kontaktirati preko inbox-a FB stranice (link: Moja podrška dojenju) ili na mail dojenje321@]mail.com

Tereza Kiš
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.