Nažalost jedna od najčešćih rečenica koju svakodnevno čujem je: “Davali su joj flašicu prvih dana u porodilištu dok mi nadođe mleko.”
Da smo u porodilištima prijateljima dece tj da se radi po Babyfriendly sistemu ne bi bilo tako već bi majke dobijale pomoć da što češće i što uspešnije stavljaju dete na dojku dok su dojke mekane i dok je u njima prisutan kolostrum, najvažnija tečnost koju beba može da dobije nakon rođenja.

Redovnim podojima od samog rođenja beba dobija najbolji mogući obrok u količini koja je idealna za maleni želudac i telo koje se prilagođava novoj okolini, podstiče se stvaranje prelaznog mleka i uspostavlja dojenje onako kako treba da se dešava. Sve ostalo je ometanje prirodnog procesa.
Normalno je da su dojke mekane tih prvih dana, priroda je udesila da bude tako da olakša i majkama i bebama PRAVILNO postavljanje na dojku. Ako to preskočite kada dođe nalet mleka ni vi ni bebe nećete se tako lako namestiti za podoj!

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje

 

4 thoughts on “Uspešno dojenje kreće od porodilišta

 1. Al šta da povuče beba taj dan posle porođaja?? Meni mleko nadođe tek treći dan a šta do tad, taj deo me buni?

 2. Ja sam porođena carskim rezom,nama (meni i mojim cimerkama, takođe carski rez) bebe nisu ni donosile na podoj,tek da ih vidimo.Treći dan smo ih prvi put podojiile,te večeri mi je nadošlo mleko (toliko da samo što nisam dobila mastitis) ,a sve to vreme bebe su bile na dohrani,naučila se i moja na špric,neće da se pomuči da vuče,posle grudi očvrsnule pa neće da vuče,a naše babice totalno nezaiteresovane.
  Posle toga smo se trudili,nastale i ragade koliko dugo mi je bio na grudima,a mleka sve manje.Babica (koja nam je došla u kućnu posetu) mi je odmah rekla pošto je krubna beba da mu dajemo dohranu uz dojenje,jer nemam dovoljno mleka.I tako i ostade,nemam dovoljno. Tek nam je 3 meseca,brine me da će mi mleko skroz prestati.Ne znam šta da radim da poboljšam stanje?
  Pijem 2 l vode,napila sam se i čaja za doilje ( ne znam koliko pakovanja Fruteca iz dm-a) i opet ništa.
  Inače ovo mi je druga beba,ove muke sa prvom bebom nisam imala,bilo je dovoljno mleka.
  Izvinite na dugom komentaru.
  Pozdrav

  1. Poštovana Emilija, imali ste težak start, mnogo je grešaka napravljeno. Unos tečnosti na ta način neće uticati na povećanje količine mleka.
   Više na tu temu možete pročitati ovde http://superbeba.com/2017/04/15/da-li-i-koliko-unos-vode-i-drugih-tecnosti-utice-na-kolicinu-mleka/
   Na sajtu sam objavila dosta tekstova koji mogu da Vam budu od pomoći a ako ste zaintzeresovani za direktno savetovanje ono je besplatno preko maila ili FB stranice za članove Centra za podršku dojenju. Detalje o članstvu imate ovde: http://superbeba.com/2018/01/09/clanarina-moja-podrska-dojenju/

   srdačan pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.