atmosfera sa Festivala dojenja

Prvi Festival dojenja u Beogradu prošao je odlično! To bi bio najkraći mogući opis dešavanja koja su bila pripređena sa ciljem da se trudnice i majke informišu o raznim temema dojenja.

Da li je Beograd bio spreman za njega? Jeste! Trudnice zainteresovane, organizator na visini zadatka, učesnici odlični!

Nakon više okupljanja predhodnih godina u okviru akcija podrške dojenju na javnom mestu, nakon održanih 13 besplatnih mesečnih radionica za trudnice koje je posetilo oko 500 trudnica, jednostavno je morao da se desi i Festival dojenja.

Ambasadorka Festivala dojenja: Bojana Barović

Vrlo rado sam pristala da budem deo i ovog Festivala i da ispred više od 200 žena iznesem samo jedan mali deo činjenica vezanih za dojenje.

dr Marija Miletić “Nauka o ljubavi”

Trudnice, a i svi prisutni, bili su u prilici da odslušaju nekoliko zanimljivih i poučnih predavanja na temu dojenja, a između ostalih želela bi da izdvojim predavanje dr Marije Miletić “Nauka o ljubavi” koji se osvrnuo na to divno čudo zvano hemija u našim telima, od momenta prvog podoja do razvoja tela deteta koje sisa. Uz njeno predavanje tu su bila i dva nezaobilazna predavanja „Da li ste spremne za dojenje“ u kom je obrađena priprema za dojenje i sve one slatke muke koje imaju majke kada se porode.

Nije se pričalo isključivo o dojenju već i o ishrani trudnica i dojilja, higijeni usta i zuba kod majke i bebe, o tome kako urediti prostor za bebu da bude stimulativan kako bi podsticao razvoj deteta itd.

Nisu zanemarene ni buduće tate koje su uzele aktivno učešće postavljanjem pitanja i iznoseći svoja iskustva, neko javno, a neko i u pauzama predavanja u intimnijem razgovoru sa savetnicom. Naravo tu su i nezaobilazni sponzori sa raznim sitnicama koje su interesantne svaka na svoj način.

U okviru predavanja podeljena su i lična iskustva majki sa porođaja i problemi sa dojenjem na koje većina majki naiđe i to direktno iz publike. Ova vrsta interakcije je, bar kada sam ja i moj deo predavanja u pitanju, ono najvažnije. Jednako kao i na mesečnim radionicama cilj mi je da ni jedna majka ne ode bez odgovora. Baš zato je dijalog najvažniji na radionicama koje vodim.

Za kraj Festivala, za sve one koji su ostali i sa nestrpljenjem čekali drugo predavanje, došla je na red i tema „Najveći izazovi u dojenju, kako ih prevazići“. Nadam se da sam ovim predavanjem podstakla interesovanje za rešavanje problema koji stoje ne samo pred trudnicama koje se spremaju za izazove dojenja već i za društvo u celini jer nije dojenje nešto što je samo stvar majke i deteta, već je dojenje čin o kom treba da brine celokupno društvo.

Jedno veliko bravo za sve vas. Vidimo se drage trudnice i majke na sledećem Festivalu dojenja koji bi trebao da se održi u oktobru.

ALBUM sa delom fotografija možete videti ovde: ALBUM

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.