Često se spominje dojenje kao najbolji izbor za dijete, no istovremeno malo ljudi je upoznato sa svim prednostima koje dojenje ima. Majčino mlijeko doista može biti pravi lijek i zasigurno je najbolja hrana koju novorođenče može dobiti.

Bez obzira na to što je tehnologija napredovala i adaptirana mlijeka se neprestano proučavaju i poboljšavaju kako bi omogućila djetetu što bolji rast i razvoj, majčino mlijeko teško će nadmašiti ijedno adaptirano.

Naime, sastav majčinog mlijeka mijenja se neprestano, ovisno o bebinim potrebama. Ujedno je i potpuno prirodan izvor svih vitamina (A,C,E), minerala, ugljikohidrata, masnoća i apsolutno svih hranjivih sastojaka potrebnih bebi. Antioksidansi iz majčinog mlijeka štite od gripe, rotavirusa i viroza. Bjelančevine poput laktalbumina i kazeina potiču razvoj kostiju, kože, noktiju, srca i mozga.

Osim gladi majčino mlijeko tu je i da utaži žeđ, pa tako dojenoj djeci uz dojenje uopće nije potrebno nuditi vodu.

U sastavu majčinog mlijeka pronaći ćete brojna antitijela koja pomažu djetetu da se uspješno bori protiv bolesti. Upravo antitijela su od velike koristi bebi u prvih šest mjeseci jer je tada bebin imunitet najslabiji, pa je ona najizloženija bolestima. U prvim danima kada majčine grudi luče kolostrum, majčino mlijeko sadrži visoke razine imunoglobulina koji štiti od bakterija, virusa i pomaže u jačanju imuniteta.

Zaštitna uloga koju je u trudnoći odrađivala posteljica, nakon djetetovog rođenja preuzima majčino mlijeko. Ako se dijete razboli majka postaje njegov lijek, odnosno u mlijeku se razvijaju antitijela za određeni virus ili bakteriju kako bi beba brže ozdravila.

Majčino mlijeko potpuno je drugačije kada je dijete zdravo i kada je bolesno. Štoviše, sastav mlijeka ovisi o dobi djeteta, o njegovim trenutnim potrebama, čak i spolu. Čudesno, zar ne? Ono štiti od infekcija dišnog i urinarnog sustava, upale uha, proljeva, botulizma, celijakije, dijabetesa, sepse, alergija, pa čak i raka. Da, dokazano je da jedan sastojak majčinog mlijeka ubija čak 40 vrsta karcinoma.

Dječja probava nakon rođenja još uvijek nije u potpunosti razvijena, a majčino mlijeko je lako probavljivo i potiče rast crijevne mikroflore. Dojenje omogućava djetetu redovitu probavu i ublažava ili čak sprječava grčeve, što je često velik problem kod beba hranjenih adaptiranim mlijekom.

Majčino mlijeko može poslužiti kao lijek i kod upale uha i oka, gdje je dovoljno nakapati majčino mlijeko na oboljelo mjesto. Na isti način možete pobijediti i dermatitis.
Za sve ove blagodati potrebno je dojiti redovito i duže od tri mjeseca.

A tu su i mnogobrojne prednosti za majku. Naime, osim bliskosti koju dojenje stvara, dojenje ima velikih utjecaja i na zdravlje majke. Dokazano smanjuje rizik od karcinoma dojke i jajnika, smanjuje krvarenje nakon poroda i kasnije smanjuje rizik od pojave osteoporoze. Ako se zbog nepravilnog položaja pojave oštećenja na bradavicama premažite ih svojim mlijekom i ostavite da se osuše.

autor: Maja Tadić
izvor: www.trudnoca.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.