Dojenje sa hipoplazijom dojke – jedno lično iskustvo

Želim da dam podršku svim ženama koje žele da doje ali su nesigurne u sebe.

Majka sam dvoje dece. Naravno da sam ih različito podizala jer sa prvim detetom ne znate šta vas je snašlo i šta je ispravno, i dojenje je uvek problem jer niste sigurne šta i kako treba.

Ja sam imala i dodatni problem, dijagnoza – hipoplazija dojke (nerazvijena jedna dojka). Imala sam estetsku intervenciju na dojci ali doktori nisu znali da mi kažu da li ću sutra moći da dojim.

Imala sam podršku za dojenje od bliskih ljudi ali moj najveći problem sam bila ja sama. Zbog neiskustva, nesigurnosti i straha, sa urođenom deformacijom, dete nisam uspela da dojim duže od 1,5 mesec (ako i to može da se zove dojenjem). Pokušala sam samo dojenje ali sad znam da su me strah i nesigurnost sprečili u tome.

Pitanja – da li ja to uopšte mogu, šta je i kako ispravno, da li radim dobro…? Količina mleka u flašici za koju znam da će biti dovoljna, bili su dovoljni da od dojenja ne bude ništa. Nisam se mnogo brinula, gladno biti neće, ali… uvek je ostajalo pitanje da li je nešto moglo bolje i drugačije. U redu, imam i „problem“ i opravdanje, ali…

Onda je došlo drugo dete. Sad znam šta mi je činiti, sigurnija sam u sebe, ali.. “problem“ je i dalje tu. Da li može nešto da bude drugačije ovaj put?!

2-3 nedelje smo se super držale, a onda kreće ono čuveno „Da li…“ i sumnja. Za svaki slučaj ubacujem i dohranu. Trudila sam se da je dojim što više, noću je bila bez AD mleka, samo na grudima. Prošlo je 14 meseci, još uvek je dojim, nismo odustale.

Sada znam da će treće dete, ako ga bude, biti (samo) dojeno i da moj „problem“ (hipoplazija jedne dojke) neće biti opravdanje za neuspeh. Podrška okoline je pozitivna stvar i znači puno ali je mnogo važnije da smo sigurne u sebe i da znamo da možemo da dojimo bez obzira na sve.

anonimno

foto: healthfacts.ng

Da, moguće je uspešno dojiti dete na jednoj dojci, naravno uz redovne kontrole i vođenje računa o dovoljnom unosu  mleka. Kada jedna dojka nije u stanju da stvara dovoljno mleka tada druga preuzima na sebe ceo posao stvaranja mleka.
Detaljnije o odbijanju jedne dojke i o tome šta i kako možete probati, naravno u slučajevima kada su obe dojke normalno razvijene, možete pročitati u sledećem tekstu: Upomoć! Moja beba odbija jednu dojku!

One thought on “Dojenje sa hipoplazijom dojke – jedno lično iskustvo

  • 01/07/2018 at 13:35
    Permalink

    Kako se uspostavlja dijagnoza hipoplazije? Moj slucaj je slican – prvo dijete, ipak smo izdrzali samo 2 mjeseca – pored svog truda (pumpa, razni preparati,cajevi i tablete domperidona), kolicina mlijeka je ostala premala. Voljela bih da znam u cemu je bio problem -jedna sumnja je hipoplazija, ali je moja babica misljenja da ne postoji metoda da se to utvrdi, tj. niko ne zna koliko mlijecnih zlijezda jeste neophodno za iskljucivo dojenje…Ili grijesi u tome?
    Pozdrav

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: