Verujte vašem telu i vašem detetu

Drage mame i draga Tereza,

ja bih volela da se zahvalim Terezi na samom početku. Draga Tereza, hvala Vam na svim Vašim savetima, divnim člancima na sajtu i na pozitivnom stavu koji je utkan u čitav Vaš projekat. Meni su Vaši članci i objašnjenja sa sajta bili jako od pomoći a prepiska preko FB me je ohrabrila da ja to mogu. Veliko hvala.

Svako porodilište bi trebalo da ima po minimum jednu Terezu u smeni.

Moje dojenje ulazi u završnu fazu, moja beba je skoro pa dečko i mnogo mi je drago da smo uspeli pored svih poteškoća na početku da se usaglasimo i da uživamo u dojenju.

Drage mame, svaki početak je težak. Takav je i bio moj ali se trud zaista isplatio. Prvih 40-50 dana je bila borba da uspostavim laktaciju i da izbacim dohranu, a sve ostalo što je došlo posle je bilo lagano kao pesma. Dojenje je kao neka tajna veština, super moć sa kojom mama odmah može da smiri i uteši bebu. A mama iz te super moći crpi svoje samopuzdanje koje joj je potrebno za sve ostalo sa čim se susreće u odrastanju jedne bebe (lekari, bolesti, rodbina, partner, povratak na posao… ). Važno je da mama bude sampouzdana, a to sampouzdanje raste sa dojenjem. Sampouzdana mama bolje rešava probleme i svoje i bebine i tatine.

Za sve vas na samom početku dojenja, želim da podelim jednu važnu rečenicu koja je mene preobratila. Ja sam dosta plakala na samom početku, bila uplašena, nesigurna.. i onda sam sebi rekla: “da, moje telo to može”. Svaki put kada bi krenula da sumnjam, videvši da sam izvukla svega 5ml sa pumpicom ja sam sebi ponovila tu rečenicu. Verujte vašem telu i telu vaše bebe. Divno je posmatrati kako dva potpuno različita tela tako dobro sinhronizovano funkcionišu kao sat. Ne dajte da vas obeshrabre loši saveti: babica, pedijatara, komšinica, tetaka… da, vaše telo to može, vi i vaša beba to možete i to je sva mudrost.

Meni je mama pričala svoje iskustvo, drugarica drugo ali moje grudi i moja beba mi smo našli neki naš fazon i naša priča je bila drugčija. Ja lično nisam volela pumpice za izmlazavanje i danas ih ne volim. Koristila sam je na samom početku kao ispomoć i posle sam je spakovala i evo nisam koristili već godinu dana.

Nemojte gledati Youtube klipove gde žene izmlazavaju litre i litre i padati u depresiju kako vaše grudi izvuku svega 5ml. Svakako je i 5ml dobar početak. Ja sam se toliko opterećivala koliko bih izvukla sa pumpicom… da li je 2ml više ili manje nego juče… Sve je to ne važno. Važno je da vi redovno dojite vašu bebu.

Ja posle prve kontrole nisam znala ni koliko mleka imam ni koliko moja beba mog mleka pije. Napredak vaše bebe je jedini pokazatelj. Posebno su pedijatri hladni i bezosecajni sa njihovim pitanjima i komentarima kao da smo neke mašine a ne preemotivne mame. Moja beba je pila dohranu u prvih 2-3 nedelje i posle do 6 meseca samo moje mleko. Vi se sada susrećete sa nečim potpuno novim i imate gomilu pitanja ali vaše telo zna bolje od vas šta tačno treba da radi. Samo dojite vašu bebu. Drage mame budite samopouzdane i uživajte u tom divnom iskustvu.

anonimno

One thought on “Verujte vašem telu i vašem detetu

 • 25/12/2018 at 12:49
  Permalink

  Pozdrav!
  Identicno misljenje delim o pumpicama. Sama pomisao na nju mi povrati sva grozna osecanja i nesigurnost koje sam imala dok sam kao i Vi merila mililitre i minute za koliko sam uspela da ih ispumpam. Divno je ako snagom svojih misli mozete sebe hrabriti. Zavidim Vam na tome. Ovo je upravo ono sto ja sebe nikad nisam naucila. Beba ima dva meseca i poslednjih mesec dana je samo dojim, a ja opet imam neizmeran strah da nije dovoljno, jer je za mesec dana napredovala samo 550g. Volela bih da kao i vi mogu da kazem “moje telo to moze”, ali se jos od porodjaja osecam kao da me je telo izneverilo jer sam se porodila 3.5 nedelje ranije. Bojim se da moje telo koje nije bilo u stanju da neguje bebu do termina porodjaja, nije u stanju ni da proizvede mleka koliko ga treba. Konstantno se pitam da li bas ja spadam u mali procenat zena koje svojoj bebi ne mogu obezbediti dovoljno mleka?!
  Imam ogromnu zelju da do daljnjeg dojim svoju bebu, ali kako biti siguran da li jednostavno ne ide i odustati da se ne bi dovelo zdravlje deteta u pitanje ili postoji jos nesto sto se moze uraditi…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: