35 sirovih slika očeva koji su prisustvovali rađanju svog deteta (1. deo)

Tako mnogo, mnogo ljubavi.
Žene i bebe su prave zvezde svakog porođaja ali i očevi takođe igraju važnu ulogu u celom procesu. Od masiranja leđa buduće majke preko podsećanja koliko je ona jaka u momentima kada je najranjivija partner koji pruža podršku može da doprinese jako mnogo samom toku porođaja.

U čast Dana očeva (Father’s Da) zamolili smo International Association of Professional Birth Photographers da nam ustupe fotografije koje prikazuju koliko jaku emocionalnu i fizičku podršku pružaju budući očevi, kao i fotografije prvih magičnih trenutaka susreta očeva sa svojim bebama. Predstavljamo vam 35 fotografija zajedno sa pratećim komentarima dobijenim od strane fotografa.

(Obaveštenje: Pošto su fotografi bili prisutni u svim fazama porođaja možda neke od fotografija nisu pogodne da se gledaju u svakoj situaciji.)

“Ova majka mi je rekla: ‘Džošov dodir i podrška su bili važna podrška da se skoncentrišem kako treba. On je za mene bio kao sidro – nešto za šta sam se hvatala kada mi je bilo najteže.’”
“Ovaj otac je pre tri meseca doživeo nesreću u Avganistanu svega tri meseca pre rođenja njihove druge bebe. Nije mogao da joj pomogne fizički ali je pronašao svoj način da joj bude podrška.”
“Ovaj otac je i sam prolazio jako intenzivno kroz porođaj zajedno sa svojom suprugom. Povremeno kada bi ga pogledao znao sam da i on oseća njen bol takođe!”
“Ova majka je insistirala na nemedikovanom porođaju u bolnici. Kada sam je pitala da li će unajmiti dulu ona mi je odgovorila ‘Ne treba mi, moj muž je moja puna podrška za vreme porođaja.’ Sa svakom kontrakcijom on je podsećao da se opusti i pomagao joj da umiri svoje disanje. Bilo je tako dirljivo gledati ih kako sarađuju.”
“Posle traumatičnog prvog porođaja ovaj par je ovo iskustvo “napunio” pozitivnim trenutcima ljubavi i mira. Jako mi se svidelo kako savršeno rade kao par, držali su se za ruke dok je ona balansirala na lopti.”
“Biti otac se postaje mnogo pre nego što se beba rodi, tj dođe na ovaj svet. Beskrajna ljubav i neverovatna podrška za vreme kontrakcija i porođaja je samo jedan od načina da se to postigne!”
“Ova majka mi je rekla: ‘Džo je bio moja stena. Čvrst, smiren i jak. On je znao tačno kako da me podrži bez da sam mu rekla i jednu jedinu reč. Kao da smo bili povezani telepatski!’”
“Ovaj otac je bio neverovatna podrška za vreme porođaja. Držao je za ruku svoju suprugu za vreme kontrakcija, masirao joj je leđa… a u momentima njene nesigurnosti i straha da li će moći nastaviti on je podsećao koliko je neverovatno jaka.”
[wp_ad_camp_1]
“Ovaj otac nije ni na trenutak napuštao svoju suprugu kroz cep proces rađanja njihovog deteta. Bio je u potpunosti fokusiran kroz svaku od kontrakcija. Nikada nisam videla takvu privrženost i podršku partnera na porođaju.”
“Ova majka je u poslednjj fazi pred rađanje deteta bez korišćenja epidurala ili lekova protiv bolova. Na njenom porođaju bila je prisutna i dula ali njeno pravo sidro bio je njen suprug.”
“Ovaj otac mi je ispričao: ‘Moja supruga je prošla kroz više od 20 sati iscrpljujućih indukovanih bolova, većinu bez anestezije jer je anesteziolog bio zauzet izuzetno dugom operacijm. Došlo je do komplikacija pri plasiranju epidurala tako da je došlo do curenja tečnosti iz kičme… bol nad svim bolovima! U ovom trenutku, pred odlazak na carski rez, razmišljao sam o predhodno izgubljene tri bebe i o bolu kroz koji smo prošli. Razmišljao sam o svim stvarima kroz koje je moja supruga morala psihički i emocionalno proći do tog trenutka. Bio je to pravi udarac loše sreće. Biosam besan i tužan jer mi je najveća želja bila da moja supruga – moj najbolji drug – pobedi. Želeo sam da nas dvoje pobedimo!’”
“Ovaj par je imao neplanirani carski rez. Više od svega ovaj otac doprineo je celoj situaciji svojom snagom, koncentracijom i mirom u momentima kada su svi bili užurbani.”
“Otac koji hvata svoje dete u vodi u momentu rađanja svog sina. Ovo dvoje su tako bili spojeni kroz ceo porođaj.”
“Ovaj otac nije bio siguran da li želi da “dočeka” svoje dete na rukama i bio je prilično nervozan u vezi svega. Ali, nakon razgovora sa babicom i doktorom promenio je mišljenje i sve je prošlo odlično  – uspeo je! On je bukvalno dočekao bebu na rukama i preneo je na majčine grudi.”
“Nakon dugotrajnih kontrakcija koje je proveo uz svoju suprugu negde oko 2 sata ujutro probudili su ga nakon kratke dremke za momenat da dočeka svoju bebu, divnog dečaka!”
“Ovaj otac pomogao je svom sinu koji se rodio “u košuljici” u vodi za vreme kućnog porođaja u vodi!”
“Ovaj otac je vatrogasac i bolničar. Deo njihovog dogovora je bio ako će imati treće dete da on mora da je porodi. Fantastični doktor je bio super pozitivan po tom pitanju i dozvolio mu je da kada je bio momenat za napone da učestvuje aktivno u samom činu rađanja deteta upućujući ga u detalje. Imao je pune ruke posla u celom procesu rađanja deteta!”
autorka: Catherine PearsonWomen & Parents Senior Reporter, The Huffington Post
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!