5 promena na bebinoj koži – 5 efikasnih rešenja!

Correct Baby Massaging Methods 5 promena na bebinoj koži – 5 efikasnih rešenja!

Sve mame se mršte kada se na koži njihovih beba pojavi i najmanja promena. Neke od tih promena su potpuno bezazlene, dok neke pak zahtevaju lečenje. Opisujemo pet najčešćih…

Nežna bebina koža podložna je mnogim vrstama osipa. Neki deluju zabrinjavajuće iako zapravo to nisu. Nudimo vam objašnjenja pet najčešćih kožnih promena i rešenja za njihovo izlečenje.

TEMENJAČA

O čemu je reč?

Temenjača je seborični dermatitis kože glave koji se ispoljava u vidu žućkastih naslaga u obliku pečata. To je slojevita promena kože na bebinom temenu do koje dolazi usled pojačanog lučenja lojnih žlezda. Ove promene mogu da zahvate manju ili veću površinu bebine glave i treba ih pažljivo odstraniti.

temenjaca

Kako je sprečiti?

Najbolji način da sprečite njeno pojavljivanje jeste redovno pranje bebine glavice odgovarajućim bebi šamponom. Vodite računa o tome da šampon nanosite u malim količinama, bez preteranog sapunjanja i da bebinu kosicu dobro isperete pod mlazon mlake vode, jer je najčešći razlog stvaranja temenjače upravo taj što se roditelji plaše da trljaju bebino teme (zbog meke fontanele) pa stoga ne isperu dobro naneti šampon.

Kako je lečiti?

Ukoliko dođe do pojave temenjače, ne žurite – njeno otklanjanje mora da bude postupno jer u suprotnom može doći do komplikacija. Delove glave na kojima se stvorila temenjača dva sata pre kupanja natopite bebi uljem ili sterilnim parafinskim uljem. Nakon toga, operite bebinu kosicu na uobičajeni način, dobro je isperite, nežno osušite mekim peškirićem, a zatim je obavezno očešljajte mekom četkom od prirodnih vlakana. Uz pažljive i nežne pokrete skidaćete samo nepoželjni sloj. Ako se prilikom češljanja stvori ranica, premažite je pantenol kremom.

EKCEM

O čemu je reč?

ekcemEkcem je hronična alergijska upala kože koja se manifestuje suvom, ispucalom kožom, crvenilom i svrabom. Ove promene najčeće se javljaju na šakama, laktovima, kolenima i licu. Uzrok ovog oboljenja je nepoznat, ali smatra se da nastaje kao rezultat povezanog delovanja naslednog faktora i okoline. Mimo naslednosti, izazivaju ga i alergeni poput kućne prašine, perja i nekih namirnica (kravlje mleko, jagodičasto voće i sl.). Bolest uglavnom počinje već u trećem mesecu i najčešće se povlači do četvrte godine života deteta. Nakon toga, može se javiti u blažem obliku i zadržati se i do adolescencije. Deca obolela od ekcema mogu imati sklonosti prema drugim hroničnim oboljenjima kao što su alergijski rinitis i astma.

Kako ga sprečiti?

Odeća vaše bebe mora biti od čistog pamuka, naročito ona koja direktno naleže na kožu. Osim toga, veoma je važna pravilna ishrana: dojite bebu što je duže moguće (najmanje šest meseci) i do navršene godine nemojte da joj dajete namirnice koje su poznate kao alergeni (citrusno voće, kravlje neadaptirano mleko, belance i sl.), naročito ako u vašoj užoj porodici postoje slučajevi bilo koje vrste alergije. Što se nege tiče, upotrebljavajte specijalna ulja za kupanje i hidratantne kreme za dečju kožu jer tada koža bebe postaje vlažnija i elastičnija, pa je samim tim rizik od iritacije znatno manji (“Nivea Nutri Sensitive”, “Linolla Fett” i sl). Održavajte higijenu u kući i često perite bebinu posteljinu. Pretopljavanje odećom, kao i visoka sobna temperatura, takođe pogoršavaju stanje.

Kako ga lečiti?

Ne postoji određen lek koji bi u potpunosti izlečio vaše dete od ove bolesti. Terapija je usmerena ka ublažavanju simptoma, pogotovo svraba i suvoće kože. Zimski period je najnepovoljniji (zbog grejanja) i tada uglavnom dolazi do pogoršanja stanja. Ukoliko je ekcem u vlažnom stadijumu, stavljajte detetu obloge od fiziološkog rastvora koji ublažava svrab. Često se kao prenvetiva primenjuju i antihistaminici, lekovi koji sprečavaju alergijske reakcijie i deluju sedativno tj. umire dete kako bi moglo lakše da zaspi. Kortikosteroide i anti-histaminike davati detetu samo uz prethodno lekarsko odobrenje!

ZNOJNICE

O čemu je reč?

Usled blokiranosti znojnih žlezda, znoj ne može slobodno da isparava pa se nakuplja ispod kože stvarajući osip na telu deteta. Javlja se kao posledica vrućine tokom letnjih meseci ili u slučaju pretopljavanja deteta, što je specifično za predstojeće zimske periode. Najčešće se ispoljava u vidu crvenih tačkica i plikova u predelu glave, grudi, ramena i vrata.

Kako ih sprečiti?

Oblačite bebi pamučnu odeću ili odeću od lakih i prozračnih materijala. Vodite računa o tome da joj nije pretoplo već ugodno toplo, a to nemojte proveravati pipanjem ručica i nožica, već stomačića (ako je on na dodir topao, bebi nije hladno).

Kako ih lečiti?

Tegobe se mogu manifestovati na više načina i svaka od njih ima poseban tretman. Ukoliko su ispoljene u vidu svraba, preporučuju se losioni na bazi kalamina (cinkovog oksida) ili oni sa dodatkom lekovitog bilja. U pojedinim slučajevima koriste se lanolinske kreme koje sprečavaju začepljenje izvodnih kanalića žlezda znojnica i nanose se kao melemi. U najtežim oblicima upotrebljavaju se masti i kreme iz grupe kortikosteroida, ali se oni nipošto ne smeju primenjivati bez prethodne konsultacije sa lekarom.

PELENSKI OSIP

O čemu je reč?

Pelenski osip je česta pojava koja “napada” čak i najnegovanije guze. Ako uzmemo u obzir hemikalije koje se nalaze u sastavu vlažnih maramica, vlažnost mokraće i stolice, kao i pelenu koja im je konstantno pripijena uz guzu, onda baš i nije teško pretpostaviti zašto nastaje osip. Postoji mnogo načina kako ograničiti pojavu pelenskog osipa, ali on će se s vremena na vreme pojaviti i pored svih preduzetih mera zaštite.

osip

Kako ga sprečiti?

Često bebi menjajte pelene. Po mogućnosti, koristite one izrađene od najfinijeg pamuka. Isprobajte razne vrste pelena – ako vam jedne ne odgovaraju, možda će druge biti prave. Ukoliko ste se opredelili za upotrebu platnenih pelena, vodite računa o tome čime ih perete i obavezno ih isperite dva puta. Pri menjaju pelena, detaljno obrišite bebinu guzu i pišu, otklonite vaticom namočenom u mlaku vodu sve ostatke urina ili stolice. Nakon toga, pažljivo osušite bebinu guzu (mekim flanelom ili još bolje, sušenjem na vazduhu), pa zatim namažite genitalnu regiju debelim slojem odgovarajuće kreme.

Kako ga lečiti?

Ako se ojed ipak pojavio, nakon kupanja ne brišite bolna mesta, već položite raspovijenu bebu na stomak i ostavite je da leži dok se bebina guza sama dobro ne osuši. Mesta napadnuta ojedom nežno namažite kremom na bazi cinka, a zatim prepovijte bebu. Dok se osip ne povuče, menjajte joj pelene svakih sat-dva vremena.

MILIJE I AKNE
O čemu je reč?

Beličasta ispupčenja koja izgledaju kao zrna prosa na bebinom nosu, bradi i obraščićima nazivaju se milije, dok su sitne crvene tačkice na bebinim obrazima poznate kao novorođenačke aknice. Ove pojave nisu lepe na oko, ali nisu ni razlog za brigu. Mnoge bebe se rađaju sa milijama, dok se aknice razvijaju tri do četiri nedelje posle rođenja, a pojedine bebe imaju oba problema istovremeno. Milije se javljaju kada delići bebine kože postanu “zarobljeni” u porama površine kože, a akne su povezane sa hormonskim promenama. Obe promene povlače se same od sebe.

milije

Kako ih sprečiti?

Ne možete baš mnogo da učinite kako biste sprečili njihovu pojavu. Najjednostavnije rešenje jeste da lice svoje bebe redovno perete vodom i uživate u njegovoj čistoći.

Kako ih lečiti?

U većini slučajeva milije nestanu same od sebe za nekoliko nedelja. Akne se takođe brzo povuku, mada se u retkim slučajevima zadržavaju i po nekoliko meseci. U međuvremenu, perite bebino lice toplom vodom (ili blagim čajem od kamilice), dva do tri puta dnevno, i nežno ga utapkajte peškirom da se dobro osuši. Ne koristite losione za čišćenje lica. Ni u kom slučaju nemojte istiskivati akne ili trljati milije jer ćete prouzrokovati veći problem ili još gore – infekciju. Ukoliko se ove pojave ne povuku u roku od tri meseca, potražite pomoć lekara.

Izvor: mojabeba.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!