7 razlika između dojenja prvog i poslednjeg deteta

7 razlika izmedju dojenja prvog i poslednjeg deteta

7 razlika izmedju dojenja prvog i poslednjeg detetaKao i svi drugi oblici roditeljstva tako se i dojenje vremenom menja odnosno ne menja se ono samo u suštini ali odnos majke prema dojenju da.

Dojenje, uzmimo kao primer trećeg deteta, se mnogo razlikuje od načina kako se doji prvo dete. Hajde da zajednički prođemo kroz te neke suštinske razlike koje svaka majka može da primeti kod sebe, a sve sa ciljem da novopečenim majkama olakšamo to prvo dojenje.

1. Satnica odnosno raspored podoja

Sa prvim detetom: Pokušavate da dojite tačno u određeno vreme na 2-3 sata. Izdajate po tačnom rasporedu. Dojke uglavnom postaju prepunjene u vreme kada beba treba da sisa: 7:00, 9:00, 11:30, 13:00, 16:00 i 19:00. Zatim u toku noći dojite uglavnom uvek u isto vreme.

Sa poslednjim detetom: Dojite tačno u “određeno vreme” ili drugačije rečeno kada god beba traži. Ili kada imate nešto da pročitate na internetu. Ili jer čitate slikovnicu starijem detetu pa da beba bude tiha. Ili jer vam treba da malo legnete i odmorite, možda čak i odspavate.

2. Stidljivost

Sa prvim detetom: Imate nekoliko marama za dojenje koje redovno rotirate. Čak ih i perete. Iako je sa tim maramama i vama i bebi vruće i neudobno prosto je nezamislivo da dojite bez nje. Nikada se ne bi usudili da dojite recimo u restoranu, a da to svi vide.

Sa poslednjim detetom: Već ste izgubili ili poklonili sve marame za dojenje. Jedva da nađete i malo vremena da sednete i na miru dojite jer ste stalno u pokretu jureći neko od starije dece tako da je i sama pomisao na miran podoj smešna. Uostalom potpuno je glupo raditi bilo šta zbog čega bi bebi bilo neudobno kako je neko ne bi video kako se hrani. Baš zbog toga nije vam teško da svoju bebu nahranite bilo gde i potpuno vam je svejedno kolika je publika oko vas. Dojite bez pardona u restoranu, na dečijem igralištu, kod doktora u čekaonici, dok ste u poslastičarnici ili u vrtiću dok čekate starije dete. (Dojili bi i na drugim mestima ali na njih više i ne idete.)

[wp_ad_camp_1]

3. Hranjenja u sred noći

Sa prvim detetom: Razvili ste strategiju koja uključuje dojenje i hranjenje flašicom izdojenim mlekom, o da tata je hrani, kao i čestim podojima uveče kako bi odspavali. Ponekad i uspete uz poslednje atome snage volje da sve funkcioniše.

Sa poslednjim detetom: Nemate vremena za izdajanja ili maratonske podoje. Dojite dete uvek kada hoće i koliko hoće. Veći deo noći dete je sa vama u krevetu tako da kada se probudi ne budi i ostalu decu. Naučili ste da dojite i dok spavate. Niste prespavali noć u komadu već pet godina.  Jednog dana i ovo dete će naučiti da prespava celu noć. Ili neće, kakogod.

4. Oprema za dojenje

Sa prvim detetom: Velika flaša sa vodom, jastučići za dojenje, predhodnopomenuta marama za dojenje, posudice za odlaganje mleka, kremica za bradavice, preparati za poboljšanje laktacije, čaj za dojilje…

Poslednje dete: Dojke. Beba.

5. Aktivnosti za vreme podoja

Sa prvom bebom: Gledanje TV-a dok je zvuk isključen u potpunosti. Eventualno upotreba  telefona.

Sa poslednjim detetom: Obavezno se jedu sva tri obroka, vaspitavanje dvoje starije dece koje uključuje i razdvajanje u momentu kada su počeli da se biju, priprema užine za vas petoro, spavanje, kuckanje na kompjuteru, nadgledanje igre starije dece na dečijem igralištu, čekanje u redu za ulazak u zabavni park.

[wp_ad_camp_1]

6. Najteži deo dojenja

Sa prvim detetom: Zabrinutost oko količine mleka.

Sa poslednjim detetom: Tuga zbog prestajanja. 

7. Najlepši deo dojenja?

Sa prvim detetom: Biti u bliskom kontaktu sa svojom prvom preslatkom dragocenom bebom.

Sa poslednjim detetom: Biti u bliskom kontaktu sa svojom posljednjom preslatkom dragocenom bebom.

Divno, zar ne? 


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!