9 činjenica o dojenju koje svaka trudnica treba da zna

Čitale ste i čitate sigurno jako mnogo o trudnoći pa evo par činjenica i o dojenju koje će vam nadam se koristiti.

cinjenice o dojenju

1. Ne očekujte da vaše mleko bude uvek bele boje
Humano, odnosno ljudsko mleko koje će piti ili već pije vaše dete, nije isto kao ono na koje ste navikle da ga viđate u prodavnici i koje možda svakodnevno koristite. I potpuno je normalno da nije istog izgleda kao što je i po sastavu mnogo drugačije. Izgled tj boja i gustina mleka se menja, prilagođava se i bebinim potrebama a i u odnosu na to šta ste uneli u svoj organizam. U zavisnosti od toga mogu biti prisutne razne nijanse od krem žute, preko plavkaste, zelenkaste, roze, narandžaste… Uglavnom se radi o svetlim nijansama koje znaju svaku majku da zabrinu. Bez obzira da li vam deluje masno i gusto ili vodeno i potpuno bezmasno ono je uvek SAVRŠENO za vaše dete. 

Preporučujem: “Moje mleko je slabo” – MIT

2. Jedna dojka stvara više mleka od druge.
Kao što ni jedan organ u našem telu nije simetričan (dovoljno je da uporedite na primer prste na jednoj i drugoj ruci, oči…) isto tako i dojke imaju svoje različitosti. Potrudite se da ih jednako koristite jer će jedino tako biti ravnomerno stimulisane.

Preporučujem: Upomoć! Moja beba odbija jednu dojku!

3. Očekujte da vam se dojke značajno povećaju na početku dojenja
U prvih nekoliko dana sve će izgledati normalno dok u određenom trenutku, najčešće negde između 3. i 7. dana vaše dojke će se napuniti i prepuniti mlekom do neprepoznatljivosti. O da i to je sastavni deo života dojki. Njihova veličina će se menjati sve dok dojite a kada prestanete sa dojenjem biće potrebno oko 6 meseci da se sve vrati u normal. Kod nekih žena dojke će se smanjti, kod drugih povećati u odnosu na period pre trudnoće.

Preporučujem: Prepunjenost dojki i Praktični saveti: Šta da radim dojke su mi prepune mleka?

4. Mleko ne izlazi samo na bradavici 
U dojkama ima više mlečnih kanalića kroz koje mleko dolazi iz dubine dojke ka bradavici. Na bradavicama ima više izlaza iz kojih izlazi mleko a ne samo jedan. Dešava se da kod nekih majki poneki izlaz ne bude na samoj bradavici već is a strane na areoli.

Preporučujem: Anatomija dojke

5. Cureće vam mleko – posebno kada se najmanje nadate

Kod nekih žena curenje se javlja svo vreme dojenja a kod drugih se zaustavi posle nekoliko nedelja dojenja kada se uspostavi ponuda i potražnja.

6. Vaše emocije će biti uzburkane
Dojenje utiče na razne hormone a hormone, pre svega na oksitocin koji pomaže izlazak mleka iz dojki, utiče intenzivno na ceo organizam. On je takođe zadužen za to da se majka opusti i da se oseća i relaksirano dok doji svoje dete. U početku dojenjačkog staža imaćete veliku potrebu da pijete vodu, udovoljite sebi. Umor zbog nespavanja, briga za bebu… sve to utiče na raspoloženje svake majke.

7. Ne treba vam dodatni kalcijum
Sigurno ste čule da trebate piti dosta mleka dok dijute. MIT Potpuno je nepotrebno jer vaše telo zna šta radi.

8. Orgazam može pokrenuti curenje mleka iz dojki
Hormon koji gura mleko van iz dojki je oksitocin a on se pokreće i prilikom orgazma. Nemojte da vas to iznenadi i predlažem da ovo kažete i svom partneru kako vam ne bi bilo neprijatno.

9. Ciklusi mogu da se prorede ili da ih nema sve dok dojite
Kod velikog broja žena dešava se da se ciklus ne vraća ili ako se vrati da bude neredovan. Vodite računa o kontracepciji ako ne planirate uskoro novu trudnoću a takođe nemojte zaboraviti da idete na redovne kontrole kod svog ginekologa.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!