Abeceda svih tegoba u trudnoci

lepota i zdravlje trudnoca

Da se razumemo: trudnoća nije bolest, već prirodno stanje tokom kojeg se većina žena oseća dobro, kako fizički tako i psihički. Međutim, ima i onih koje nisu te sreće! Budući da je telo trudnice izloženo velikim iskušenjima, zbog hormonalnih promena, rasta i razvoja bebe, kao i zbog priprema za porođaj, kod određenog broja žena javljaju se tipične tegobe. Ako spadate u ovu grupu, evo saveta kako da se izborite sa najčešćim zdravstvenim problemima…

ANEMIJA
Nizak nivo hemoglobina, materije koja prenosi kiseonik kroz organizam, uzrokuje pojavu poznatu pod nazivom anemija. Nedostatak gvožđa prilično je česta pojava u trudnoći. Upravo zbog toga, potrebno je često raditi analize krvi da bi lekar na vreme uočio pojavu anemije i preduzeo potrebne mere. Prvi test krvi obično se radi u 12. nedelji trudnoće, a zatim se ponavlja u drugom i trećem tromesečju trudnoće.

Simptomi anemije:
* Umor
* Bledilo kože
* Opšta slabost
* Glavobolja

Može li se sprečiti?
Da bi organizam stvorio dovoljno crvenih krvnih zrnaca, potrebno je da trudnica konzumira namirnice bogate gvožđem. U dobre izvore ovog minerala spadaju: crveno meso, plava morska riba, spanać, crveni pasulj, sočivo, integralni hleb i cerealije.

Kako se leči?
Ukoliko rezultati krvne slike ukažu na anemiju, lekar će vam propisati dijetetski preparat na bazi gvožđa. Važno je znati da ne smete sami, na svoju ruku, da određujete terapiju. Napominjemo da je jedna od najčešćih nuspojava uzimanja gvožđa, pojava zatvora. Ovaj problem lako se rešava ishranom bogatom vlaknima (sveže voće i povrće), kao i ispijanjem velikih količina tečnosti (negazirana mineralna voda i biljni čajevi). Savetujemo vam da se pre primene bilo kojeg sredstva prvo posavetujete sa lekarom.
Koliko je ozbiljno?
Jedna od posledica anemije jeste hroničan osećaj iscrpljenosti, otežano ili ubrzano disanje, kao i vrtoglavica. Zato je važno da se na vreme obratite lekaru da biste dobili odgovarajuću terapiju. Vitalni organi anemičnie trudnice ne dobijaju dovoljno kiseonika, pa je samim tim ugrožena i njena beba.

BOLOVI U LEDJIMA
Zglobovi, ligamenti i mišići “omekšavaju” pod dejstvom hormona trudnoće, i to spada u normalan proces pripremanja organizma za porođaj. Međutim, ova pojava povećava rizik od povreda i bolova, naročito u donjem delu leđa. Težina bebe, koja se prirodno povećava, vrši dodatni pritisak na kičmu i karlicu utičući na držanje tela trudnice.

6 saveta za rešavanje bolova u leđima
1. Poduprite se
Kada ležite na leđima, poduprite se jastucima. Ako ležite na boku, između butina postavite jedan jastuk, a drugi ispod kolena. Na taj način ćete sprečiti istezanje leđa.
2. Ugrejte se
Ako osetite bol u leđima, na bolno mesto postavite termofor ili topli oblog – osetićete olakšanje.
3. Uzmite sredstvo protiv bolova
Ako ništa od navedenih metoda ne ublaži bol, popijte paracetamol. Samo oprez: nipošto ne smete da prekoračite dozvoljenu dozu za trudnice, navedenu u uputstvu za upotrebu leka.
4. Zategnite mišiće
Da biste ojačali mišiće leđa, zatežite mišiće butina i stomaka, i to istim pokretima kao kada biste pokušali da navučete tesne farmerke. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi, vodeći računa da ravnomerno dišete (nemojte da zaustavljate dah!). Ponovite ovu vežbu dva-tri puta tokom dana.
5. Čučnite i ne savijajte leđa
Nikada nemojte da se savijate iz struka da biste nešto podigli sa poda. Umesto toga, ispravljenih leđa, spustite se u čučanj.
6. Isprobajte alternativne metode
Nekoliko komplementarnih terapija, kao što su akupunktura, osteopatija ili kiropraktika, mogu da budu vrlo efikasne u rešavanju problema bolova u leđima.

Obratite se lekaru ako…
Imate povišenu temperaturu ili osećate bol i peckanje tokom mokrenja. Oba simptoma ukazuju na infekciju mokraćnih kanala koja, takođe, uzrokuje bol u leđima. Infekcija bubrega mora brzo da se sanira odgovarajućom terapijom.

 

lepota i zdravlje trudnoca

CISTITIS
Ova vrsta infekcije bešike uzrokuje potrebu za učestalim mokrenjem, kao i peckanje u gentilanom delu kada to činite. Cistitis se češće javlja tokom trudnoće, zbog većeg pritiska na mokraćnu bešiku. Ipak, infekcija ne mora obavezno da se manifestuje bilo kakvim simptomima, zbog čega je važno da radite i analizu urina na redovnim pregledima.

Stop peckanju!
* Praznite bešiku čim osetite potrebu (nemojte da zadržavate urin!).
* Nosite pamučne gaćice, izbegavajte nošenje najlon čarapa (hulahopki), kao i upotrebu parfimisanog toaletnog papira i jakih deterdženata za pranje veša.
* Pijte dosta vode – najmanje dve litre dnevno. Sok (ili čaj) od brusnice, kao i od kamilice, efikasno ublažavaju tegobe i ubrzavaju oporavak (ispiraju urinarne puteve).
* Izbacite iz ishrane kisele i prerađene namirnice (naročito beli šećer) i jedite dosta belog luka, peršuna i integralnog pirinča.
* U akutnoj fazi infekcije, nakon uriniranja ispirajte genitalni deo mlakim čajem od kamilice.

Da li je opasno?
Ukoliki simptomi traju duže od nekoliko dana, onda je neophodna primena terapije antibioticima. A ako, osim simptoma cistitisa, osećate bolove u leđima, imate povišenu temperaturu, povraćate, boli vas glava, ili primetite krv u urinu, odmah se obratite lekaru, jer postoji opasnost od infekcije bubrega.

DIJABETES
Gestacioni dijabetes nastaje kada u organiznu ponestane insulina, koji kontroliše nivo šećera u krvi. Oko 5% trudnica oboli od ovog tipa dijabetesa (manifestuje se isključivo u trudnoći i povlači se nakon porođaja). Budući da često izostaju očigledni simptomi, potrebno je da redovno dajete urin na analizu. Ukoliko se uoči prisustvo šećera (glukoze) u urinu, lekar će vas uputiti na analizu krvi, da bi proverio da li se radi o gestacionom dijabetesu.

Kolike su šanse da obolite?
Sama činjenica da ste u drugom stanju, povećava rizik od pojave dijabetesa. Ipak, rizik je veći ukoliko ste gojazni, konzumirate slatku hranu u većim količinama, stariji ste od 35 godina, ili nosite više od jedne bebe.

Kako se leči?
Injekcije insulina najčešće nisu potrebne, ali je neophodna stalna kontrola i nadzor, često i boravak u bolnici. Srećom, u većini slučajeva, trudnoća napreduje normalno i ne postoje kontraindikacije za normalan porođaj.

Šta treba da učinite?
Najbolji način kontrolisanja gestacionog dijabetesa jeste adekvatno korigovanje ishrane. Smanjite unos slatkiša i zaslađene hrane i pijte mnogo vode. Određena istraživanja pokazuju da namirnice bogate vitaminom B6 mogu da umanje komplikacije gestacionog (trudničkog) dijabetesa. U dobre izvore ovog vitamina spadaju meso, riba, žumance, cerealije i zeleno lisnato povrće.

Da li je opasno?
Jeste, ali samo u ekstremnim slučajevima. Ukoliko se ne tretira na pravi način, gestacioni dijabetes može da uzrokuje i vama i bebi ozbiljne probleme, kao što su oštećenje bubrega i koma. Zbog toga je neophodno da bolest bude adekvatno regulisana i stalno pod kontrolom.

EDEMI (OTOCI)
Oticanje nožnih i ručnih zglobova, stopala, prstiju i lica u određenom stepenu smatra se normalnom pojavom u završnim mesecima trudnoće. Otoci su obično naglašeniji krajem dana, po toplom vremenu, ili ako je trudnica gojazna. Ta otečenost može da bude privremeno još uočljivija nakon porođaja, jer organizam počinje da razgrađuje višak tkiva stvorenog tokom trudnoće.

Mogu li se sprečiti?
Umerena fizička aktivnost (šetnja, primera radi) poboljšava cirkuaciju krvi, čime se eliminiše pojava otoka. Nosite ravnu obuću, a dok sedite, pravite kružne pokrete stopalima. Blaga masaža je takođe delotvorna.

Da li je opasno?
Obavezno spomenite lekaru bilo koju pojavu oticanja zglobova i zadržavanja tečnosti u telu, da bi mogao da eliminiše eventualne ozbiljnije probleme, kakav jee, recimo, preeklampsija.

GORUŠICA
Gorušica je neprijatno osećanje pečenja u jednjaku i želucu, koje se često javlja tokom trudnoće, zbog opuštanja “poklopca” (valve) na želucu. Zbog toga se delimično svarena hrana i želudačna kiselina vraćaju u jednjak, što izaziva pomenuti, “gorući” osećaj.

Pobedite gorušicu
* Jedite pomalo, ali često
* Podignite dok spavate gornji deo tela više nego što imali običaj pre trudnoće (postavite dva jastuka ispod glave).
* Izbegavajte konzumiranje začinjene hrane i prerađenih namirnica, kao i napitaka sa kofeinom.
* Pijte čaj od kamilice i đumbira.
* Lekar može da vam propiše antacid (sredstvo koje neutrališe želudačnu kiselinu) koji je bezbedan za primenu tokom trudnoće.


lepota i zdravlje trudnoca


GRČEVI U MIŠIĆIMA
Bolni grčevi, najčešće u listovima, javljaju se kao posledica povećanog opterećenja nogu zbog dodatne težine koju nosite u trudnoći.

Može li se sprečiti?
Nedostatak kalijuma (sadrže ga banane), kalcijuma (mlečni proizvodi), ili soli u organizmu često su uzroci pojave grčeva u nogama. Takođe, i prekomerno unošenje gaziranih napitaka i mesnih prerađevina, koje izaziva pojavu viška fosfora u oragnizmu, može da izazove grčeve. Zato treba ishranu da prilagodite svom stanju.

HEMOROIDI
Hemoroidi su, zapravo, proširene vene u anusu, koje mogu da se pojave i na njegovoj spoljašnjoj strani. Ponekad su praćeni bolom, svrabom ili krvarenjem. Kao i u slučaju proširenih vena, tokom trudnoće se povećava sklonost ka pojavi hemoroida, jer hormoni trudnoće šire krvne sudove, a rizik povećava i pritisak koji beba vrši na njih.

5 načina da izlečite hemoroide
1. Pijte mnogo vode
Tako ćete sprečiti pojavu konstipacije, koja uzrokuje veći pritisak i napor za debelo crevo. Takođe, jedite namirnice koje sadrže balastne materije.
2. Koristite mast protiv hemoroida
U apotekama postoje mnogi preparati kojima se ublažavaju svrab i bol usled nastanka hemoroida (“fitorektal”, “mirsan”), ali možete da se poslužite i oblogama, hladnim ili toplim. Isprobajte koji metod vam najviše odgovara.
3. Izbegavajte dugo sedenje
Dugotrajno sedenje povećava pritisak na mišiće dna karlice čime se pogoršava stanje hemoroida.
4. Izvodite Kegelove vežbe
Ove vežbe poboljšavaju cirkulaciju i rad sistema za varenje: stisnite mišić dna karlice kao da želite da zaustavite mlaz mokraće, ostanite u tom položaju pet sekundi, a zatim opustite mišić. Ponavljajte vežbu svakog dana po deset puta.
5. Vodite računa o ličnoj higijeni
Nakon pražnjenja creva obavezno se operite toplom vodom i sapunom.

Obratite se lekaru ako…
Primetite krvarenje iz anusa da biste eliminisali drugi, možda ozbiljniji, problem.

KRVARENJE IZ DESNI
Tokom trudnoće desni postaju mekše i osetljivije zbog dejstva hormona, pa se dešava da prokrvare prilikom pranja zuba. Zbog mogućnosti pojave upale desni (gingivitis) potrebno je da se obratite stomatologu.

Sprečite krvarenje iz desni
Redovno perite i čistite zube zubnim končićem (najmanje dva puta dnevno) i obratite se zubaru čim uočite neki problem. Važno je naglasiti da je zdravlje zuba i usne duplje jednako važno kao i zdravlje ostalih delova tela.
Da li je opasno?
Periodontalno oboljenje (oboljenje desni) ponekada može da ukaže na mogućnost preranog porođaja ili na rađanje bebe ispodprosečne telesne težine. Zato je važno da se, u slučaju neprekidnog krvarenje iz desni, obratite zubaru.

 

KONSTIPACIJA (ZATVOR)
Budući da progesteron, jedan od hormona trudnoće, utiče na opuštanje zidova creva čime se usporava rad probavnog sistema, logična posledica je pojava zatvora. Verovali ili ne, od njega pati čak 65% trudnica. Štaviše, ovaj problem postaje izraženiji, ako ste i pre trudnoće patili od zatvora ili ako uzimate preparat gvožđa.

Da li je opasno?
Obratite se doktoru u slučaju da osećate grčeve i nadutost stomaka, glavobolju, povraćate ili niste imali stolicu nedelju dana. Sve ovo ukazuje na opstrukciju debelog creva, koja mora hitno da se reši.

MUČNINA
Iako se često naziva “jutarnja mučnina”, možete da je osetite u bilo koje dobu dana ili noći. Iako spada u najneugodnije pojave tokom trudnoće, možete da budete potpuno mirni, jer ne ugrožava zdravlje bebe.

Da li je opasno?
Ukoliko se mučnina ne povlači tokom celog dana, i ne možete da zadržite nimalo hrane u želucu, obratite se lekaru. Povremeno, povraćanje može da postane ekstremno, što je stanje koje zahteva hospitalizaciju. Takva pojava se naziva hiperemezis gravidarum, a leči se intravenoznim nadoknađivanjem hranjivih materija i tečnosti, kao i medikamenata za zaustavljanje povraćanja.

PROŠIRENE VENE
Proširene vene najčešće se pojavljuju na nogama, ali mogu da se primete i oko vulve. Kako se povećava bebina težina tako se obično javlja pulsirajući, bolan osećaj u venama.
Kako da izbegnete pojavu proširenih vena?
* Bavite se umerenim fizičkim aktivnostima svakog dana. Šetnja je odličan oblik fizičke aktivnosti, jer aktivira mišiće listova i podstiče cirkulaciju.
* Držite noge podignute kada god je to moguće.
* Ako ste duže vremena stajali, savijajte listove (mišiće).
* Kada sedite, nemojte da prekrštate noge. Takođe, držite noge na nižoj stolici.
* Pokušajte da spavate sa nogama podignim na podlogu otprilike 15 cm.
Da li je opasno?

Zahtevajte od lekara da vas pregleda zbog proširenih vena, da bi otklonio mogućnost pojave tromboze (stvaranje krvnih ugrušaka). Ako primetite crvenilo, bol, ili povišenu temperaturu u jednom delu nogu, odmah se obratite lekaru

 

SVRAB KOŽE
Svrab kože, a naročito na stomaku, jedna je od najčešćih pratećih pojava trudnoće, prvenstveno zbog njenog rastezanja. Ponekade se dešava da se svrab javi na koži celog tela, što je naročito često pred kraj trudnoće.
Kako da pobedite svrab
* Rashlađujte se – tuširanje, ili kupanje, u mlakoj vodi dobar je način rashlađivanja.
* Dodajte u kupku nekoliko kapi esencijalnog ulja kamilice.
* Perite odeću u blagom deterdžentu bez mirisa i temeljno je isperite, da biste izbegli reakcije na hemijske materije.
* Kada god je to moguće, držite stomak otkriven, da bi koža mogla da “diše” i da biste izbegli iritaciju tkaninom, ili deterdžentom u kojem ste je prali.
* Svrab nestaje čim se beba rodi, ali ako je intenzivan i konstantan treba da se obratite lekaru.
Da li je opasno?

Ukoliko svrab prati i žutilo kože, odmah treba da se obratite lekaru. Intenzivan svrab može da ukaže na pojavu vrlo retke, ali ozbiljne, komplikacije u funkciji jetre, koja se utvrđuje analizom krvi.

 

lepota i zdravlje


VRTOGLAVICA
Smanjenje broja eritrocita, koji prenose kiseonik kroz telo, može da se odrazi pojavom vrtoglavice, pa čak i gubitkom svesti. Česte nuspojave trudnoće jesu i pad krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, što takođe uzrokuje nesvestice.
3 načina da pobedite vrtoglavicu
1. Redovno užinajte. Uzimanje visokoproteinskih namirnica, kao što su sir i jogurt, sprečava nagle padove nivoa šećera u krvi. Ipak, izbegavajte slatkiše, jer oni izazivaju velike oscilacije nivoa glukoze u krvi (nagli porast, a potom pad).
2. Samo polako! Kada se podižete iz sedećeg, ili ležećeg položaja, onda to činite polako i pažljivo. Ukoliko vam se zavrti u glavi, lezite i podignite noge na jastuk da bi se krv vratila u gornje delove tela i u mozak. Ili, spustite glavu između kolena.
3. Nemojte da ležite na leđima. Zbog uvećane težine, stomak može da pritisne glavne krvne sudove, a naročito na kraju trudnoće. Zato je bolje da ležite na boku.
Da li je opasno?

Jake nesvestice ponekada mogu da budu znak anemije, zbog čega obavezno treba da se obratite lekaru. Takođe, odlazak kod lekara je neophodan u slučaju da gubite svest, ili osećate snažnu nesvesticu, naročito na kraju trudnoće, jer bi to mogli da budu znaci visokog krvnog pritiska.

VISOK KRVNI PRITISAK
Redovno kontrolisanje krvnog pritiska obavezno je tokom trudnoće, jer je to precizan indikator brojnih problema koji mogu da se jave u ovom periodu. Iako je povišen krvni pritisak najčešće kratkotrajna reakcija na stres ili anksioznost, on takođe može da ukaže na preeklampsiju. Ovo stanje, ako se ne uoči i ne tretira na vreme, može da ugrozi i vaš i bebin život. Ostali simptomi preeklampsije nisu uvek uočljivi, naročito u prvim mesecima trudnoće.
Simptomi preeklampsije uključuju:
* Prisustvo proteina u urinu.
* Otečenost prstiju i zglobova.
* Glavobolje, a naročito u čeonom delu glave.
* “Tačkice” ispred očiju i druge smetnje vida.
* Bol ispod grudnog koša (sa desne strane).
Da li može da se leči?

Ne, ali je stalno kontrolisanje stanja obavezno. Mirovanje u krevetu (najčešće u bolnici) jeste jedini efikasan način regulisanja krvnog pritiska. Ova mera je obično dovoljna do kraja trudnoće, ali ako se simptomi pogoršaju, i utvrdi se da ugrožavaju bebu, porođaj će biti izazvan pre predviđenog termina. Nakon porođaja, krvni pritisak majke se obično brzo vraća u normalu, a simptomi se povlače.
Da li je opasno?

Osim ako se budno ne prati stanje buduće majke, preeklampsija je potencijalno veoma opasna, čak može da bude i fatalna (negativno utiče na rad bubrega, srca i placente).

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!