Absces – gnojna upala dojke

absces dojke

absces dojkePod abscesom dojke naziva se bolna nakupuna gnoja koja se formirala u dojci.
Većina abscesa se formira ispod same površine kože a njihov uzrok su bakterije. Radi se jednostavno rečeno o nekoj vrsti ciste koja je puna gnoja čiji uzrok su bakterije.
Absces dojke je jako bolna kvrga koja može biti:

  • crvena
  • vruća na dodir
  • uzrok otečenosti okolnog tkiva
  • uzrok visoke temperature

Šta pruzrokuje absces?

Često se pojava abscesa povezuje sa mastitisom, stanjem koje kao posledicu ima bol u dojci, upalu i koji se relativno često javlja kod dojilja.
Ukoliko pri dojenju dođe do ulaska bakterija u samu dojku, ili ako dođe do začepljenja kanalića kroz koje prolazi mleko, može se desiti da dođe do formiranja abscesa. I jedno i drugo mogu da prouzrokuju upalu dojke odnosno mastitis a koji ako se ne leči adekvatno može da dovede do formiranja abscesa.
Dešava se nekada da i žene koje ne doje dobiju mastitis zbog ulaska bakterija preko ranice na bradavici, bradavice oštećene gljivicama ili pirsingom.
Još je jedan put stvaranja abscesa a to se dešava kada dođe do začepljenja kanalića koji ne uspeva da se izleči, jer može doći do nagomilavanja velike količine bakterija koje se prirodno nalaze u dojci.

[wp_ad_camp_1]

Kada se javiti doktoru

Ukoliko je dojka otečena, jako bolna i crvena, imate temperaturu a ni nakon par dana redovnog dojenja, stavljanja hladnih obloga između podoja, uzimanja antipiretika… nema poboljšanja već se situacija pogoršava… onda je potrebna pomoć doktora.
Često se u takvim situacijama dešava da doktor prepiše antibiotik, koji je naravno kompatibilan sa dojenjem, koji morate uzimati redovno i iskoristiti dozu do kraja. Redovno dijite dete i uz terapiju, a nastavite i sa oblogama.
Ako se desi da i pored terapije antibioticima nema većeg poboljšanja tada se ponovo javite svom doktoru koji može da Vam pošalje na pregled ultra zvukom kako bi se utvrdilo da li imate absces.
Ultrazvučni pregled ne smeta dojenju.

[wp_ad_camp_1]

Kakpo se leči absces dojke

Ako je potvrđeno da imate absces dojke on će morati da se drenira. Manji abscesi se dreniraju korišćenjem igle i šprica. Za veće abscese ipak se radi manji rez na dojci kako bi gnoj mogao da izađe.

Za obe procedure koristi se najčešće lokalna anestezija tako da neće biti bola ni neprijatnosti.
Nakon dreniranja najčešće se dobije još jedna doza antibiotika.
Dojenje se normalno nastavlja iz dojke i za vreme intervencije i nakon nje. Prisustvo mleka u dojci pomaže zalečenje dojke.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!