Ako detetu kupite smartphone…

dete mobilni
foto: geeky-gadgets.com

… trebalo bi da se pobrinete da ograničite troškove, ali i da onemogućite pristup neprikladnim sadržajima na Internetu.

Španski sociolozi napravili su spisak saveta koje bi roditelji trebalo da prouče pre nego što svojoj deci kupe mobilni telefon i tako spreče trošenje novca bez kontrole ili pristup neprikladnim sadržajima.

Roditelji deci sve ranije kupuju mobilne telefone, jer žele da u svakom trenutku znaju gde se mališani nalaze. To su često modeli najnovije generacije, koji imaju više funkcija od običnih, ali nose i više opasnosti, preneli su španski mediji.

[wp_ad_camp_1]

Španski naučnici ističu da se tržište mobilne telefonije sve više širi i da se ljudi sve više opredeljuju za pametne telefone kojih bi, prema nekim prognozama, 2015. godine moglo da bude oko milijardu.
Ono što, međutim, brine sociologe je činjenica da su deci upravo ovakvi modeli prvi mobilni, pa im je tako dostupno sve što ovi telefoni nude.

Prva stvar na koju roditelji treba da obrate pažnju jeste da dete može da potroši jako puno novca na pozive i poruke, a da toga uopšte nije svesno. Zbog toga je preporučljivo ograničiti troškove na mesečnom nivou, ili se jednostavno odlučiti za prepaid.

“Problem je što smartphone modeli nude mogućnost aplikacija čije instaliranje košta”, rekao je jedan od sociloga.

“Jedini lek je da se raspitate šta sve mobilni telefon nudi, kao i da se dobro upoznate sa svakom aplikacijom. Tako ćete izbeći da vam dete potroši veliku sumu novca, da pristupi sadržaju nepriličnom za njegov uzrast ili da se telefon ‘zarazi'”, poručio je on.

Sociolozi kažu i da je preporučljivo da roditelji znaju koje sve aplikacije na modelu koji su namenili detetu mogu da blokiraju. Neki modeli, na primer, omogućavaju blokadu velikog broja aplikacija – surfovanje po Internetu, učitavanje sadržaja sa sajta YouTube, program za geolociranje.

Sociolozi upozoravaju i da je studija obavljena prošle godine pokazala da 19 odsto dece između dve i pet godina zna da koristi aplikacije, a devet odsto klinaca tog uzrasta zna da se konektuje i koristi internet.

Izvor: mondo.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!