Akupunktura i plodnost

Tradicionalna kineska medicina odavno se koristi za ublažavanje boli i liječenje bolesti.

Međutim, istraživači su otkrili da također može pozitivno uticati na plodnost ako se koristi u kombinaciji sa modernim medicinskim tretmanima.

Tim na čelu s dr. Shahar Levi-Arijem sa Univerziteta u Tel Avivu uporedio je uspjeh začeće kod parova  podvrgnutih  intrauterinoj inseminaciji (IUI), uz ili bez kineskih biljnih i akupunkturnih terapija.

IUI je laboratorijski postupak za odvajanje „brzih“ od „lijenih“ spermatozoida. Brzi spermatozoidi se unose u maternicu u vrijeme ovulacije, i na taj se način se pospješuje vjerovatnost oplodnje.

Rezultati, koji su objavljeni u časopisu Journal of Integrative Medicine, pokazuju značajno povećanje plodnosti kada se obje terapije (IUI i tradicionalna kineska) ordiniraju u isto vrijeme.

U grupi u kojoj su parovi bili  podvrgnuti kineskoj tradicionalnoj medicini i IUI u isto vrijeme, procent uspješnih začeća je bio 65,5%. U drugoj grupi parova koji pored IUI nisu dobili kinesku biljnu i akupunkturnu terapiju, procent uspješnog začeća bio je 39,4%.

[wp_ad_camp_1]

Dr. Lev-Ari već duže vremena radi na ispitivanju koleracije kineske biljne i akupunkturne terapije i zapadnjačkih medicinskih tretmana u liječenju neplodnosti. Kroz svoj rad do sada je dao značajan doprinos povećanju procenta uspješnih začeća kod potpomognute oplodnje.

Postoji nekoliko teorija o tome zašto kineske medicina može biti korisna za povećanje stope fertiliteta (plodnosti), uključujući i mogućnost da biljni lijekovi i akupunktura mogu utjecati na ovulaciju i menstrualni ciklus, poboljšati protok krvi u maternicu, te potaknuti proizvodnju endorfina.

Obzirom da su istraživači utvrdili da tradicionalni lijekovi mogu imati veliki utjecaj na uspjeh tretmana plodnosti, sljedeći korak su daljnja klinička i laboratorijska ispitivanja koja bi trebala dodatno potvrditi ovakve nalaze.

Izvor: roditeljstvo.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!