Alergije i dojenje

alergije i dojenje

Ako se u majčinoj ili očevoj obitelji pojavljuju alergije, velika je vjerojatnost da će i dijete reagirati na određenu hranu koju pojede majka.

Najčešća je preosjetljivost na kravlje mlijeko jer protutijela iz kravljeg mlijeka prelaze u majčino mlijeko u obliku bjelančevina. Dakle, ako majka sumnja da kravlje mlijeko koje ona pije negativno utječe na dijete, neka i mlijeko i sve mliječne proizvode, poslije dogovora s liječnikom izbaci iz svog jelovnika. Isto važi i za neku drugu vrstu hrane.
Pored mlijeka, najčešći su krivci jaja, naranče i pšenica. No prije nego što majka počne „detektivski“ tražiti sumnjivu hranu, neka se upita dobiva li dijete možda nešto drugo na što je osjetljivo – sok, prilagođeno mlijeko ili vitamine i željezo.
Najbolja hrana za bebu majčino je mlijeko. To mlijeko sadržava relativno malo alergena, a istodobno dijete njime dobiva i antialergijske osobine. Antitijela koja dijete dobiva u majčinom mlijeku štite ga od nastanka atopijskog sindroma. Majčinim mlijekom dobiva i imunoglobine s antiinfekcijskim osobinama. Kada liječnik utvrdi i testovima potvrdi alergiju kod vašeg djeteta, nije nužno da prestanete dojiti. Odgovarajućom, pravilnom (čak i ako je vrlo restriktivna) dijetom, možete i dalje uspješno dojiti svoje dijete. Međutim, morat ćete iz korijena promijeniti prehranu. Važno je da je vaša hrana, usprkos ograničenjima, punovrijedna.
Majčino mlijeko u prvih šest mjeseci djetetova života nudi djetetu sve što mu je potrebno za normalan razvoj.

Važnost dojenja

Moramo biti svjesni da je majčino mlijeko djetetova prva imunizacija.
Majčino mlijeko, kao i krv, sadržava mnogo elemenata koji vašem djetetu pomažu u borbi protiv infekcija. Ono je „živa“ tekućina koja sadržava velike zalihe bijelih krvnih zrnaca koja se bore protiv zaraza i u dječjem trbuhu. Majčino mlijeko sadržava i veliku količinu proteina koje zovemo imunoglobini, čija je uloga borba protiv zaraza i parazita. Dok je dijete još u maternici, prima majčine imunoglobine preko posteljice (placente). Oni pomažu zaštititi dijete od zaraza u prvim mjesecima života, ali do devetog mjeseca polako nestaju iz tijela vašeg djeteta. Tada djetetovo tijelo počinje proizvoditi vlastite imunoglobine, ali je taj proces u prvim mjesecima njegova života vrlo spor. Zato majčino mlijeko predstavlja uvijek novu zalihu imunoglobina koji štite dijete. Što se tiče zaštite, majčino je mlijeko najbolje upravo u prvim danima života, kad je novorođenče izloženo zarazama iz okoline.

Neki od tih imunoglobina djeluju kao zaštitna boja ili omotač koji štiti unutrašnjost crijeva novorođenčeta od opasnih bakterija. Poznato je da dojena djeca u prvim mjesecima života imaju mnogo manje problema s proljevom (gastroenteritis) i crijevnim oboljenjima nego nedojena.
Majčino mlijeko sve vrijeme sadržava i antitijela koja su uspješna u borbi protiv bakterijskih i virusnih zaraza te pridonose i razvoju potrebnih bakterija (Lactobacillus bifidus) u djetetovim crijevima. Antitijela zaustavljaju razvoj štetnih bakterija.

Medicinskim se žargonom kaže da dojena djeca imaju mnogo zdraviju crijevnu floru.
Liječnici su otkrili i to da majčino mlijeko ima vrlo pozitivan utjecaj na liječenje želučanih infekcija kod djeteta. Tako su npr. za vrijeme epidemije gripe dojena djeca zaštićena već preko majčinog mlijeka, stoga znatno manje obolijevaju, a ako već obole, brže ozdrave.
Ako majka i dobije neku štetnu bakteriju, njezino tijelo odmah proizvede antitijelo koje preko njezina mlijeka zaštiti i dijete.
Posredno je dojenje važno i kod sprječavanja alergija. Alergija na kravlje mlijeko i mliječne proizvode jedan je od čimbenika koji uzrokuje respiratorna i gastroenterološka oboljenja u prvim godinama djetetova života. U prvim se tjednima u dječjim crijevima apsorbiraju u krv potencijalni alergeni i uzrokuju jaku alergijsku reakciju. Majčino mlijeko sadržava određene elemente koji štite crijeva tako da se potencijalni alergeni ne mogu apsorbirati u krv. Naravno da i majčino mlijeko može sadržavati potencijalne alergene, ali u znatno manjoj količini. Ako je dijete alergično na kravlje mlijeko, a majka ga konzumira u velikim količinama, to mlijeko može dovesti do alergijskog napada. U tom će slučaju pomoći majčina dijeta, u kojoj se iz prehrane potpuno ili bar djelomično, isključi kravlje mlijeko. Ako dijete nije dojeno i pije adaptirano mlijeko, alergijski napad može biti vrlo jak jer takva mlijeka sadržavaju kravlje bjelančevine. Tada će dijete morati preći na sojino mlijeko – ako nije i na njega alergično, jer je i soja jak alergen.

Izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz majčine prehrane pokazalo se uspješnim i kod dojene djece koju su mučili želučani grčevi.

Prednost dugog dojenja alergične djece

  • Dojenje je vrlo važno za zdravlje djeteta. Dojena su djeca manje bolesna od nedojene djece.
  • Alergolozi u literaturi i praktično posebno ističu prednosti dojenja za alergičnu djecu.
  • Za svako dijete, a posebno za alergično, stoga je produžavanje dojenja sve do druge godine itekako preporučljivo.

Izvor: maminosunce.hr

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!