Alternativne metode pripreme za porođaj

Možda vam sve ove metode zvuče čudno, ali ne škodi da pročitate nešto o njima i eventualno ih isprobate…

alternativa 490x326 Alternativne metode pripreme za porođaj

 

SOFROLOGIJA

To je metoda “samousaglašavanja”. Kreirala ju je grupa psihologa i definisala je kao nauku koja uz pomoć relaksacionih vežbi disanja dovodi vaše telo i duh u “uzvišeno stanje”. Ukoliko želite da izbegnete porođajne tegobe, razmotrite tehnike disanja ove metode jer vam mogu biti od velike pomoći.

Kako funkcioniše?
Prvi korak je odabir udobne poze. Preporučujemo turski sed. Kada se smestite, položite ruke preko nogu tako da vam spoljšnje strane šaka dodiruju kolena. Zatim zatvorite oči, koncentrišite se, dišite polako i ujednačeno i pokušajte da zamislite položaj koji vaša beba zauzima u stomaku. Ovu vežbu možete raditi kod kuće svaki put kada se osetite umornom i iznemoglom. Sofrologija će vam pomoći da budete jedno sa svojim telom koje se menja svakoga dana, kao i da pronađete mir i spokoj. Zamišljanje položaja deteta pomoći će vam i prilikom samog porođaja, jer ćete tada znati kada je pravi momenat da izdahnete a kada da udahnete. I još nešto – najuspešniji period za primenu sofrologije jeste od petog meseca trudnoće.

HAPTONOMIJA

To je nauka o afektivnosti i “afektivnom dodiru”, ali je istovremeno i dobra priprema za porođaj i savršena komunikacija sa bebom. Mnoge žene iznele su svoja iskustva o tom dvosmernom komuniciranju između majke i bebe koja se još uvek u majčinom stomaku. Uspostavlja se takav odnos da majka može da podstakne dete da se popne ili da siđe u njenoj utrobi, iako se smatra da se na mišić materice ne može delovati voljom. I budući otac takođe može da stupi u kontakt sa bebom preko dodira, napipavajući je kroz trbušni zid majke. Dete im odgovara tako što se samo pomera na mesto na koje ga pozivaju da dođe, a iz te međusobne razmene rađa se prva komunikacija.

Kako funkcioniše?
U utrobi majke, beba prima nadražaje koji dolaze iz spoljašnjeg sveta, reaguje na dodir, čuje neke zvuke a može je privući i jaka svetlost. Haptonomija zastupa stav da i dete percipira afektivne nadražaje, te da oni imaju pozitivan uticaj na njegov razvoj. Ono oseća da je ličnost čim se kod njega jave prva osećanja. Ta komunikacija putem dodira, koji je najrazvijenije čulo kod bebe u utrobi, u potpunosti uključuje i oca, a omogućava da se sva tri učesnika užive u svoje uloge još pre rođenja deteta. Poznato je koliko je stvaranje veze posle rođenja značajno i koliko to treba poštovati, jer to je izvor suštinske sigurnosti novorođenčeta. Haptonomija preporučuje i izvestan broj gestova posle rođenja, prilikom prihvatanja i dodirivanja novorođenčeta, kako bi mu se pomoglo da sada komunicira i sa svetom koji ga okružuje. Ali, vodite računa – sve metode pripremanja, kao što su joga, pripreme sofrologije ili haptonomija, ne treba da se primenjuju laički. Apsolutno je potrebna pomoć stručnog lica.

AKUPUNKTURA

Ova metoda lečenja pomoću igala koje se zabadaju na određene tačke na koži svojevrsna je filozofija i istovremeno svet materije i svet energije. Ovaj binarni sistem zapravo je jing i jang, odnosno dve sile koje se dopunjuju, nikada ne gubeći vezu. Cilj lečenja akupunkturom jeste sledeći – uspostaviti ravnotežu duha i tela.

Kako funkcioniše?
Za tehniku izvođenja akupunkture danas se koristi više vrsta tankih čeličnih iglica. Osim njih, upotrebljava se i elektrostimulacija, laseroterapija, kao i zagrevanje određenih tačaka na telu posebnom vrstom trave. U prvom tromesečju trudnoće, kada su izražene jutarnje mučnine, gubitak apetita, gađenje prema hrani, reumatski problemi – akupunktura takođe može da pomogne. Potrebno je da se jednom, ili čak dva puta dnevno, kada trudnica ima veće probleme, primenjuje terapija, i to samo na dve, najviše četiri akupunkturne tačke. Na ovaj način može da se koriguje i nepravilan položaj fetusa. Dvadesetominutna dnevna terapija na samo dve akupunkturne tačke uobičajen je postupak dok se plod ne vrati u normalan položaj. Ova metoda je od velike pomoći i u slučaju slabih kontrakcija materice, ali naravno, ovakav tretman može da sprovede isključivo lekar. Povoljna je i za period nakon porođaja jer reguliše tegobe kao što su nedostatak i displazija mleka, strah i nepravilan način dojenja, kao i emocionalne smetnje.

MUZIKA TOKOM TRUDNOĆE

Vibracije zvuka deluju na sve procese u mozgu, i time direktno utiču na emocionalne i telesne funkcije čoveka, što muziku svrstava u delotvorno terapijsko sredstvo. Skoro da nema trudnice koja se ne plaši porođaja i bola. Pomoću vizualizacija vođenih muzikom, žene mogu da se reše mnogih predrasuda o porođaju. Istraživanja su pokazala da su trudnice, koje su prošle ovaj program, pozitivnije doživele svoj porođaj, što je sjajan početak majčinstva.

Kako funkcioniše?
Terapija muzikom čini porođaj manje bolnim, i to na razne načine: zvučne akustične vibracije direktno deluju na smanjenje osećaja bola, a naročito posebno birana muzika ima smirujuće dejstvo, čime se eliminišu napetost i stres. Vibracije zvuka direktno utiču na puls i aktivnost mišića što, takođe, umanjuje bol. Zvukovi služe i kao “predmet koncentracije”, a na pripremama za porođaj, uz određene muzičke elemente, trudnice stiču uslovne reflekse za duboko disanje i opuštanje . Često se za vreme porođaja, u različitim fazama, pušta muzika određenog tempa, koja budućim majkama pomaže da dišu u skladu sa ritmom kontrakcija. Muzika pomaže i uspostavljanje pravilnog ritma disanja, a podstiče i lučenje endorfina. Ova terapija pomaže i u zbližavanju sa bebom. Sluh je prvo čulo koje se razvija kod još nerođenih beba, pa one često udarcima “iznutra” i same pokazuju koja im se muzika sviđa, a koja ih iritira. Takođe, pevanje buduće majke deluje smirujuće na bebu. Dokazano je da deca pamte zvuke koje su slušala dok su bila u maminom stomaku, i da ih i nakon rođenja prepoznaju i rado slušaju.

FASCIA TERAPIJA

Ova metoda se bazira na usmerenoj masaži. Uglavnom se primenjuju u slučajevima koji za posledicu imaju šok ili psihičke traume.

Kako funkcioniše?
Fascije su sićušne membrane koje se nalaze oko unutrašnjih organa, mišića, kostiju i ligamenata a pomažu njihovo funkcionisanje. Određenim tipom masaže, fascije se “vraćaju na mesto” i time je osećaj opuštenosti i smirenosti znatno izraženiji. Takođe reguliše mučnine, glavobolje i bolove u zglobovima, pa se stoga i te kako preporučuje trudnicama. Ukoliko se odlučite za ovu vrstu terapije, obratite se isključivo psihoterapeutu kvalifikovanom za ovu oblast.

Autor: Life Content

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!