Astma – vodeća hronična bolest kod dece

 Izvor: rtv.rs

 BEOGRAD – Astma je vodeća hronična bolest kod dece, čija se učestalost u poslednjih nekoliko decenija konstantno povećava u Srbiji, ali i na globalnom nivou, istakli su danas stručnjaci na skupu pod nazivom “Terapija dečje astme – novi izazovi”.

Prema rečima prof. Branimira Nestorovića, dečja astma, koja se najčešće javlja kod dece između druge i pete godine, u većem broju slučajeva izazvana je kućnim alargenima i čestim prehladama.

On je istakao da svaki asmatični napad može biti praćen različitim simptomima, od neujednačenog disanja, kašlja i kijanja do stezanja u grudima.

Nestorović je ukazao da u svetu od astme boluje oko 300 miliona ljudi, kao i da je do porasta broja obolelih od astme došlo posle katastrofe u Černobilu početkom osamdesetih godina prošlog veka.

On je dodao da je istraživanje o učestalosti astme pokazalo da 5,2 odsto ispitanika ima simptome astme, a 19 odsto alergijsku kijavicu.

Pedijatar-pulmolog sa Instituta za majku i dete Predrag Minić je kazao da je astma najčešća hronična bolest dece, od koje boluje svako sedmo školsko dete, pri čemu je astma u dečjem uzrastu najčešće alergijska i u više od 80 odsto obolele dece je udružena sa alergijskom kijavicom.

“Kao novi glavni princip klasifikacije i lečenja astme uvodi se stepen kontrole bolesti, pa se sada koristi podela na dobro, delimično kontrolisanu i nekontrolisanu astmu”, rekao je on.

Inhalacioni kortikosteroidi i dalje ostaju osnovni lekovi u terapiji astme kod dece, rekao je Minić, dodajući da su zbog mogućih neželjenih dejstava ovih lekova predložene nešto niže doze nego ranije, dok se po novim preporukama šire primenjuju lekovi koji u osnovi nisu hormoni.

Minić je ukazao da na pojavu astme takođe utiče duvanski dim, tako da je astma u velikoj meri zastupljena kod pasivnih pušača i naročito kod muške dece čije su majke konzumirale duvan tokom trudnoće.

Profesorka Anđelka Stojković – Anđelković je rekla da se astma ne može izlečiti, ali se odgovarajućim lečenjem dobro reguliše, pri čemu se u terapiji primenjuju dve grupe lekova – za brzo otklanjanje simptoma i za prevenciju astme.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!