Beba nije kakila nekoliko dana! Šta da radim, a šta ne?

beba nije kakila

Drage majke, jedna od čestih tema kada su bebe u pitanju je njihova stolica (kaka) odnosno tema vezana za stolicu i to konkretno ova izjava:

  • Moja beba ima zatvor!

Prvo da naglasim da se svi savjeti u ovom tekstu odnose na bebe koje su isključivo dojene, a o isključivom dojenju imate ovde: Šta je to isključivo dojenje?

U prvih mjesec dana bebe često kake.

Nakon 4.-5. dana od rođenja stolica se počinje javljati skoro pa nakon svakog hranjenja. Zašto? Mlijeko koje bebe sisaju nakon kolostruma, koji je u dojkama prisutan nekoliko prvih dana bebinog života, je poznato pod nazivom prelazno mlijeko. Po svom sastavu prelazno mlijeko je jako bogato laksativnim svojstvima, pa zato beba kaki često. Stolica je uglavnom žute boje, kašasta i česta.

U prvom mjesecu beba bi trebala imati stolicu svakog dana. Ukoliko je nema poželjan je pregled pedijatra kako bi se utvrdilo da li je sve kako treba i kako bi se isključili određeni problemi. Ima izuzetaka da beba mlađa od mjesec dana ne kaki svakog dana, ali su to stvarno jako veliki iziuzetci. 

Nakon 4-6 nedjelja
od bebinog rođenja dolazi do promjene sastava mleka jer se mlijeko prilagođava bebi. Mlijeko koje se tada luči je takozvano zrelo mlijeko. Ono u svom sastavu više nema mnogo laksativnih svojstava, koje ima prelazno mlijeko, pa stoga dolazi do pojave da se kod beba broj stolica, odnosno pražnjenja crijeva, naglo smanji, tj beba više ne kaki često kao što je to radila. 

[wp_ad_camp_1]

Neke majke vole da kažu da je zrelo mlijeko takvo po sastavu da se skoro sve iskoristi pa beba nema šta da iskaki. Potrebno je da beba posisa jako mnogo mlijeka da bi imala šta da kaki. Ima i toga naravno.

Kako da znam da je beba, starija od mjesec dana,  dobro i da nema zatvor?

Da bi sa sigurnošću znali da li je sve kako treba odgovorite na sledeća pitanja:

  • Da li je beba isključivo na dojenju, tj samo na majčinom mlijeku?
  • Da li redovno piški?
  • Da li redovno ima gasove?
  • Da li je stolica kada je ima normalne gustine (kašasta, tečna… nije tvrda)?
  • Da li je bebi mekan stomak kada leži opušteno na leđima?

Ako su odgovori na sva pitanja potvrdni onda nemate problem. Ukoliko bilo koji od pitanja nema odgovor DA onda se konsultujte sa pedijatrom koji će pregledati bebu.

Kako da pomognem svojoj bebi koja se grči, steže, a nikako da kaki?

Normalno dojite. Radite vježbice kada je presvlačite, savijanjem nogica ka grudima i ispružite ih skroz pravo, pa opet na grudi… U svoju ishranu ubacite kašaste sokove (kajsija, kruška…) jedite malo više suvih šljiva, vlaknaste hrane… jer ove namirnice imaju u sebi sastojke koji poboljšavaju probavu. Beba će ih dobiti preko mlijeka.

[wp_ad_camp_1]

Šta ne raditi?

Ne uvodite djetetu mlađem od 6 mjeseci zaslađenu kamilicu kao stimulans za izazivanje stolice jer se davanjem zaslađene kamilice remeti crevna flora koju majčino mlijeko stvara. Jednostavno rečeno spira se sloj dobrih bakterija sa zidova crijeva, unose se sastojci koji ne prijaju bebi. Davanje kamilice može djelovati kao dobra ideja u tom trenutku ali je pogrešan pristup.

Nemojte bebi izazivati stolicu: toplomjerom u guzi, čepićima, parčetom sapuna… bilo kakvim iritiranjem bebinog čmara.

Zašto ne izazivati stolicu kod bebe ovog uzrasta?

Ukoliko bebi pomažete vještačkim načinom da ima stolicu postoji mogućnost da beba počne da čeka signal koji ćete vi vještački dati umjesto da sluša signale koje šalju puna crijeva. Bilo kakvo izazivanje stolice remeti prirodne signale koje debelo crijevo šalje bebinom mozgu, funkciju crijeva i njihovo pražnjenje. Uz to može doći i do povređivanja bebinog čmara.

Kada će moja beba kakiti?

Kod najvećeg broja beba, starijih od mjesec dana, stolica se javlja između 7. i 10. dana, kod manjeg broja zna da se javi tek oko 14. dana, a postoji i jako mali procenat kod kojih se stolica javlja u mnogo većem intervalu. Važno je obratiti pažnju na signale koji su gore pobrojani i pratiti bebu.

Ono što je najčešće karakteristika stolice, kada beba duže ne kaki, je to da se beba jako mnogo ukaki. “Nadoknadi” sve prethodne dane, pa imate priliku da  uživo kako to izgleda kada se beba ukaki do grla 🙂 

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!