Beba u avionu – praktični saveti i dojenje

Od kada smo dobili decu, svake sezone kada planiramo letovanje, čitam ili slušam diskusije o večnom pitanju – sa decom na put automobilom ili avionom. Svako stanovište ima svoju argumentaciju, ali se po meni sve svodi na izbor između fleksibilnosti i brzine. Ove godine smo, praveći planove, zaključili da nas putovanje automobilom ipak limitira, jer su nam neke destinacije predaleke da bi na njih poveli i trogodišnjeg sina i desetomesečnu ćerku. Odlučili smo da isprobamo putovanje avionom.

Mi smo do sada na sva letovanja i zimovanja sa decom odlazili automobilom i bili zaista veoma zadovoljni. Odgovaralo nam je da možemo da stanemo gde i kada nama odgovara, a automobil nam je bio veoma koristan i na samom letovanju, jer ne volimo da sve vreme provedemo na jednom mestu, već da istražujemo i osetimo prave čari izabrane destinacije. Prija nam pokretljivost i sloboda u planiranju aktivnosti. Deca su navikla na vožnju i prespavaju veći deo puta.

Ove godine smo, praveći planove, zaključili da nas putovanje automobilom ipak limitira, jer su nam neke destinacije predaleke da bi na njih poveli i trogodišnjeg sina i desetomesečnu ćerku. Odlučili smo da isprobamo putovanje avionom, čarter letom u organizaciji jedne beogradske turističke agencije.

[wp_ad_camp_1]

Pretraživači su puni rezultata sa tekstovima i forumskim raspravama na ovu temu. Kao svaka štreberka koja drži do sebe 🙂 skinula sam neke od njih i proučila pre puta. Evo kako su se pokazali u praksi.

Izaberite pravi let

Ako ste u mogućnosti, uskladite vreme letenja sa rasporedom spavanja vaše bebe. Verovali ili ne, najbolje vreme za letenje je ono kada se bebi najviše spava. Uz malo sreće, beba će prespavati skoro ceo let. Naravno, ako letite u sklopu paket aranžmana neke od srpskih agencija, sva je prilika da nećete moći da birate vreme leta. Mi smo imali sreće. Marta je zaspala neposredno pred poletanje i probudila se dvadesetak minuta pred sletanje 🙂 (Let od Beograda do Antalije je trajao dva sata.) Mali savet: Ponudite bebi da sisa pred samo poletanje, pa će šanse da zaspi biti veće.

Čak i do daljih destinacija, izbegavajte presedanja. Osim ako želite da starijem detetu omogućite da “protegne noge” i provede neko vreme van aviona, u presedanju ćete se samo namučiti (otkopčavanje, raspakivanje i sl.), a i beba će. S obzirom na to da Srbija i nije neki centar sveta, ako putujete na dalje destinacije, verovatno će biti teško ispuniti ovaj savet, ali ga valja imati u vidu.

Koliko sedišta vam je potrebno?

Većina tekstova na ovu temu koje ćete naći na internetu su iz Amerike/Zapadne Evrope, pa ćete primetiti da se komfor skoro uvek stavlja ispred cene 🙂 Ipak, i ovde smo pronašli par preporuka koje bi i mi mogli da iskoristimo:

 • Beba do 2 godine (rečnikom avio-kompanija i turističkih agencija, infant) u avionu ne mora da koristi posebno sedište (i ne plaća kartu), već sedi kod mame/tate u krilu i vezuje se posebnim nastavkom za sigurnosi pojas mame/tate. Dete starije od 2 godine (child) mora da koristi posebno sedište, tj. da kupi kartu – bez obzira koliko je dete sitno ili voli da sedi kod mame u krilu.
 • Imajte u vidu da se uzrast bebe računa u trenutku kada se koristi usluga, odnosno leti avionom, a ne kada se kupuje karta! I ovo je proverena informacija. Jedan naš poznanik je, smislivši lukavi plan, kupio kartu svom sinu nešto pre drugog rođendana. Par meseci kasnije, kada je srećna porodica krenula na letovanje, neumoljivo aerodromsko osoblje nije ustuknulo. Tata je morao da nastavi putovanje autobusom 🙁
 • Američka uprava za avijaciju preporučuje da bebe lakše od 18 kg u avionu sede u sedištu za automobile. U tom slučaju bi vam bilo potrebno posebno sedište u avionu. Nismo proveravali kakva je politika u evropskim avio-kompanijama, jer ovu informaciju ionako navodimo samo kao luksuzni kuriozitet. Naravno, i bez auto-sedišta mogli biste da kupite još jednu kartu, da bi se partner i vi komotnije smestili, ali ni to nije opcija koju ćemo ovde dalje razmatrati.

Pošto verovatno nećete uzimati posebno sedište za bebu, imajte u vidu ove korisne savete:

 • Ponesite maramu za nošenje beba. Sa bebom u marami ćete se mnogo lakše kretati i kroz aerodrom (posebno ako vučete kofer, gurate kolica ili držite na oku starije dete hipnotisano aerodromskim zanimljivostima). Beba neće moći da bude u marami prilikom poletanja i sletanja, jer tada mora biti vezana sigurnosnim pojasem, ali će vam marama sačuvati dosta živaca u toku leta. Biće vam mnogo lakše da se udobno smestite i opustite se tokom leta (posebno ako beba bude spavala).
 • Ako avion ima po tri sedišta sa obe strane (a većina ih ima), čekirajte za sebe sedište do prolaza, a za partnera ono do prozora. Ako let nije popunjen, malo je verovatno da će neko insistirati da sedne baš na to sedište između vas, pa će vam ono ostati prazno. Ako je let popunjen, parner ili vi ćete se lako pomeriti na srednje sedište, koje će vam svako ljubazno ustupiti u zamenu za jedno od vaših.

Mi nismo isprobavali te kombinacije, jer je naša ekspedicija imala još jednog člana sa svojim sedištem 🙂 ali nam je to omogućilo da se rotiramo kako nam je prijalo.

Neke avio-kompanije imaju posebna pravila o tome gde bi trebalo da sedi osoba koja drži bebu (npr. do prozora ili nikada u redu u kome se nalazi izlaz za slučaj opasnosti ili sl.) To možete proveriti pre nego što krenete na put, a biće vam rečeno i kada budete čekirali karte.

Ako birate, imajte u vidu savete koji slede.

 • Ako držite bebu, sedište do prolaza će vam omogućiti da lakše ustanete – npr. da bebi promenite pelenu ili se prošetate da bi je umirili. Ne moram da vam objašnjavam da je i u tim situacijama marama za nošenje zlata vredna.

 • Sedište do prozora pruža više privatnosti, recimo ako dojite bebu. Takođe, starijoj bebi će možda biti interesantno da gleda kroz prozor.

 • U većini aviona u prvim redovima ima više mesta ispred sedišta. Ako je moguće (zbog pravila avio-kompanije ili ako te redove ne zauzima biznis klasa), možda će vam tu biti udobnije.

U svakom slučaju, pre nego što krenete na put avionom, proverite pravila avio-kompanije sa kojom letite i aerodroma koje ćete koristiti.

Budite spremni za iznenađenja

Bilo bi dobro da na aerodrom dođete na vreme, kako bi imali dovoljno vremena za čekiranje i da bebu presvučete i/ili nahranite pre ulaska u avion. Nije vam potrebno nerviranje zbog igračke ili cucle izgubljene u žurbi ili iznenadna „havarija“ u peleni, pa dajte sebi dovoljno prostora da sve obavitete natenane.

Ponesite sve što vam je potrebno… i još ponešto

Sasvim je moguće da vaš let kasni (naši turisti koji su putuju sa decom se na mnogim forumima neretko žale na kašnjenje čartera). To znači dodatne pelene i presvlaku za bebu, dovoljno vode, hrane i maramica. U avionu je najčešće hladnije nego na aerodromu ili u gradu, pa je slojevito oblačenje dobra opcija za putovanje avionom. Isto važi i za poletanje iz Srbije „ranom zorom“ i dolazak na destinaciju kada upekne podnevno sunce, posebno ako vas posle sletanja čeka i duži transfer autobusom. Ponesite presvlaku i za sebe. Čekanje u avionu ili na aerodromu sa bebinom „bljucom“ na ramenu i nije najbolji način da započnete dugo planirano letovanje, a dodatna majica vam neće zauzeti previše mesta.

Pametno sa kolicima

 • Ako se odlučite da na put ponesete kolica za bebu, izaberite ili pozajmite najizdržljivija i najkompaktnija koja možete da nađete. Ako pozajmljujete kolica, napravite kod kuće probno sklapanje i rasklapanje i proverite kako na njih možete okačiti ručni prtljag sa svim potrepštinama. Tako ćete, ako bude potrebno, biti spremniji za jurnjavu po aerodromskim terminalima.
 • Na većini aerodroma, odnosno kod većine avio-kompanija kolica možete dovesti do samog ulaska u avion. Složena kolica predajete radniku za utovar prtljaga prilikom ulaska u avion (na kraju mosta koji povezuje avion sa terminalom ili ispred montažnih stepenica do aviona) i na istom mestu ih preuzimate pri sletanju aviona. Aerodromski službenik će obeležiti kolica trakom kakva se stavlja na prtljag pri čekiranju kolica.
 • Čak i ako vaša beba više voli da se nosi nego da se vozi u kolicima, u njima možete voziti vaš verovatno poveći ručni prtljag ili starijeg batu ili seku, što će vašu grupu učiniti daleko pokretljivijom, posebno kada treba da prođete nekoliko sigurnosnih i pasoških kontrola.
 • Pre nego što smo krenuli na put surfujući po internetu sam pronašla da to nije moguće ako putujete npr. u Stokholm ili Dizeldorf (jer sa njima ne možete proći kroz punkt za sigurnosnu kontrolu, već bi morali da ih čekirate kao prtljag). I u ovom slučaju savetujemo da konsultujete veb-sajt aerodroma na koji putujete.

Ne ustručavajte se da pitate za pomoć

Čak i ako ste iskusni avio-putnik/ca, putovanje s bebom je nešto drugačije 🙂 pa nemojte prezati da zamolite za pomoć i aerodromsko i osoblje u avionu. U najvećem broju slučajeva, porodice sa bebama prve ulaze u avion. Ovo pravilo ne važi za izlazak, pa savetujemo da odsedite prvu „navalu“ na izlaz nakon sletanja aviona i mirno sačekate red za izlazak.

Suze su OK

Putovanje svima može da bude teško, a nekim bebama je i teže da se prilagode većim promenama u okruženju ili njihovoj ustaljenoj rutini. Dodatna otežavajuća okolnost jeste neizbežni pritisak u ušima. Bebi ćete najlakše pomoći da se izbori sa pritiskom ako joj ponudite da sisa (ili joj date cuclu ili „predložite“ da sisa palac ako to voli). Da biste smirili nervoznu bebu pokušajte da se prošetate između sedišta ili joj skinite jedan sloj odeće. Na žalost, ponekad ništa ne pomaže, pa budite strpljivi. Ne mislite na to da svi u avionu gledaju baš u vas i sa negodovanjem uzdišu. Većina roditelja će znati tačno kako vam je, a ostali će verovatno kad-tad saznati.

Dojenje

I bebe su putnici i imaju potrebe kao i svi drugi. Ako dojite svoju bebu, činite to bez stida i ustručavanja – svuda, pa i na aerodromu ili avionu.Iznenadila sam se kada sam na nekim američkim sajtovima pročitala da neke avio-kompanije zabranjuju dojenje na svojim letovima! Mame se čak savetuju da sa sobom ponesu odštampanu informaciju o politici avio-kompanije, za slučaj da im stjuard/esa prave probleme. Ipak, ističe se da većina majki koje doje ne doživljavaju nikakve probleme i savetuje se kako da diskretnije doje (a neki od incidenata su već dobili i sudski epilog). Istražujući dalje, saznala sam da neke evropske avio-kompanije (npr. Lufthansa), iako nemaju posebnu politiku u vezi sa dojenjem, dopuštaju i podržavaju dojenje na svojim letovima, ali od majki traže da se pokriju dok doje.

Par saveta:

 • Ako želite da budete diskretniji dok dojite, izaberite sedište pored prozora, a neka vaš partner, ako putujete zajedno sedne pored vas. Tako ćete imati i više mesta da se udobno smestite dok dojite.
 • Obucite odeću koja omogućava lako dojenje (npr. posebnu majicu za dojenje)
 • Tražite od stjuarda/ese pokrivač ili ponesite sopstveni. I marama za nošenje beba može dobro da posluži istoj svrsi.
 • Ako vam je ipak neprijatno da dojite u javnosti, nahranite bebu neposredno pred ulazak u avion.

Na kraju – mi smo zadovoljni! Putovali smo brzo i lako, a čini nam se i da su Vuk i Marta uživali. Počeli smo čak da razmišljamo i o nekim egzotičnim destinacijama 🙂 a za kraće relacije ostajemo zagovornici drumskih avantura.

Autor teksta je Jelena – Hug Bug mama.
Jelena i Nataša su dve Hug Bug mame, koje proizvode Hug Bug marame za nošenje beba i odnedavno majice za dojenje 🙂 i podržavaju roditelje da neguju svoje bebe i podižu decu vodeći se svojim instinktom i u skladu sa prirodom.

Kakva su vaša iskustva?

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!