Bebe razlikuju dobro i zlo

Izvor: Politika

bebe razlikuju dobro i zlo

Tim naučnika sa univerziteta Jejl nedavno je objavio rezultate istraživanja koji daju nova saznanja o svesti i stepenu razuma dece u najranijem uzrastu. Ispitujući bebe stare od šest do deset meseci, vrhunska ekipa stručnjaka zaključila je da deca, mnogo pre nego što nauče da govore, mogu da razlikuju dobro od lošeg. Već od prvih meseci života deca uspevaju da razlikuju one koji ih stvarno vole od onih koji su neiskreni u pokazivanju emocija.

U istraživanju su korišćene lutke kako bi se ocenila reakcija beba. U prvom eksperimentu deca su posmatrala drvenu lutku velikih očiju koja je s naporom pokušavala da savlada jednu strminu.

Lutka „penjač” bila je u odnosu interakcije s drugim lutkama koje su se ponašale drukčije: jedna lutka pokušavala je da pomogne gurajući je, a druga je pokušavala da spreči to napredovanje. Pošto su deci izveli čitavu malu lutkarsku predstavu, naučnici su posmatrali njihove reakcije stavljajući im pod ruku lutke koje su bile uključene u predstavu.

Sva deca koja su imala samo šest meseci birala su lutku koja je pomagala, a to je učinilo i četrnaestoro od šesnaestoro dece stare deset meseci. Istraživanje je dokazalo da je čovek, čak i tako mali, u stanju da razlikuje altruiste od osoba koje to nisu.

Ova posebna sposobnost, veruju eksperti, najverovatnije je u samoj osnovi instinkta za preživljavanje ljudske vrste, a bila je među odlučujućima oduvek, još od vremena lova, saveza i ratovanja.

„Sposobnost ocenjivanja osoba temeljna je za kretanje u društvu: ljudi moraju biti sposobni da ocenjuju delovanje i namere drugih ljudi”, napisali su istraživači u zaključku ovog istraživanja koje razbija još jednu zabludu u vezi sa time kako bebe doživljavaju svet i život, istovremeno otkrivajući još jednu tajnu našeg psihološkog razvoja.

D. P.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!